September betekent niet alleen de start van het nieuwe schooljaar, maar ook… de start van het nieuwe hobbyseizoen. Is jóúw kind al aan het gaan als een banaan in de zwemles, atletiek, muziekschool, ballet, tennisinitiatie, tekenacademie, judo, jeugdbeweging en kantkloscursus? Of negeren jullie stoïcijns de druk uitgedeelde folders met politiek correcte vrijetijdsbesteding? Ja, we moeten het echt eens hebben over naschoolse activiteiten!

First things firstwij zijn pro buitenschoolse activiteiten. We zijn slash parents voor iets. Zelfontplooiing, daar houden wij van, ook buitenschools en buitenshuis. Je kind leert er zijn talenten ontdekken en uitbouwen en zal er sowieso iets van opsteken. Doorzettingsvermogen om maar een ding te noemen, sociale vaardigheden krijgt het er ook bij. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een hobby als muziekschool ook goed is voor de intelligentie van je kind. Last but very definitely not least: het is fun!

In de rat race

Tegenwoordig lijkt het bijna een wedstrijd: hoeveel hobby’s krijg jíj in de agenda van je kind gepropt. Aan de schoolpoort krijg je in september eindeloos vaak de vraag: ‘En… wat doen jouw kinderen nog buiten de school?’ Sommige ouders vinden het dan helemaal niet erg om hun lijstje te delen, zelfs als dat betekent dat er voor hun eigen hobby’s weinig tijd overblijft.

“Hier is de agenda redelijk volgepland”, zegt Véroniqe. “Met 4 uur dans, twee uur notenleer, twintig minuten viool en misschien nog scouts voor onze oudste en ook notenleer, toneel, scouts en waarschijnlijk nog dans voor onze jongste. Geen tijd voor mij dus om zelf nog koor of zang te doen, maar dat komt er ooit zeker nog wel van.” 

Taxi mama/papa

Voor Nele is het duidelijk : “Als ze er zelf naar toe kunnen, mag van mij veel, maar ik ben geen taximama. Ze gaan naar de muziekschool en de chiro. Less is more.” (lacht) Liesbeth vraagt zich af hoe haar ouders dat in godsnaam deden. “Mijn ouders werkten allebei fulltime, maar mijn mama vond wel de tijd om mij naar de muziekschool, de dansles en de verschillende trainingen voor de atletiek te brengen. Zotjes! Ik zie het mezelf niet doen voor mijn kinderen. Gelukkig delen ze hun favoriete hobby’s met enkele vriendjes en hebben we een beurtrol als chauffeur. Zo kunnen ze toch verschillende activiteiten blijven uitoefenen.”

Weg met de keuzestress

Hoe je dan een keuze maakt tussen de verschillende mogelijkheden? Moeilijk. En hoe je vermijdt dat je dochter de ene week naar de dansles wil, nadien toch liever zou ropeskippen om toch maar bij voetbal te eindigen?

Slashparent Elke is fan van het Leuvense project Kinderkuren. “Daarbij kunnen kinderen in de naschoolse opvang één trimester lang van verschillende hobby’s proeven, van yoga over dans tot multimove”, legt ze uit. “Mijn kinderen van zeven en vier doen dus vooral dat, al besef ik dat het meer kan worden als ze opgroeien.”

Een kleine tip: tijdens de eerste maand kun je op veel plekken proeflessen volgen. Ideaal om je koters een gefundeerde beslissing te laten nemen.

Chillax!

Het hoeft ook niet per se altijd, vinden véél slash parents. “Mijn twee kinderen en drie pluskinderen doen aan basketbal, voetbal, kinderdans, clipdans, breakdance, chiro en tekenacademie en zijn voor sommige sporten zelfs tot drie keer in de week op pad”, vertelt Els. “We hebben met hen dan ook de afspraak gemaakt dat een keertje een training of match missen geen ramp is. Willen we eens iets anders doen, dan doen we dat ook gewoon.”

Helga beaamt: "Renz en Zowie zitten allebei op dansles en gaan daarnaast nog naar de teken- en dansles. Renz is ook lid van de KLJ, maar niet fanatiek. Hij gaat vooral als hij niets beters te doen heeft.”

Vervelen mag

“Wij gaan voor balans”, zegt Jennie. “Onze twee kinderen gaan naar de zwemles - omdat we dat té belangrijk vinden – en de oudste gaat naar de chiro. We kiezen bewust voor lege momenten en de lange dagen op school houden we voorlopig hobbyvrij. Om hen de nodige rust te gunnen én om het organisatorisch haalbaar te houden. Ik denk niet dat onze kinderen gelukkig worden van overvolle agenda’s… en wij ook niet.” (lacht)

Jep, elk kind – en elke ouder – is anders. Is je kind een brokje dynamiet dat ontploffen staat zodra het langer dan één uur binnen vier muren zit? Doe hem of haar én jezelf een plezier en laat het zoveel sporten als je agenda toelaat. Is dat niet zo? Fine! Oh en vergeet niet: niks mis met verveling.