Ontspannen in bad of relaxen onder de douche. Het is een deugd die je niet vaak meer mag beleven eenmaal als er (ja hoor, schattige) mormels zijn in je leven. Als slashparent verandert je badkamerleven drastisch. Dat ondervond ook Barbara, tot scha en schande. 

BARBARA

“Ik wil een bad! En een inloopdouche! Maar vooral een bad.” Dat was mijn antwoord tijdens onze verbouwingen. Nadat ik me jarenlang moest tevreden stellen met een douche, ging mijn wereld open. Eindelijk terug een bad…En liefst eentje dat extra groot was zodat we er samen in konden, heerlijk romantisch met kaarsjes en al. O ja, en dan was ik ook meteen verlost van het geploeter met het plastieken badje in de douche als ik mijn zoontje wou wassen. Maar waar ik het meest naar uit keek? Eindelijk die 10-delige boekenserie van Karin Slaughter verslinden tijdens uren ongestoord weken in exotisch geurende badolie… Ik wou dus een bad, en snel! Dat bad dat kwam er. Samen met een forse uitbreiding van onze kroost. Dat een bad nemen van toen af aan een heel andere betekenis kreeg, ondervond ik ‘the hard way’. Dit is mijn badkamerleven, enkele mythes doorbroken.

Zodra de kinderen slapen, gaan we samen in bad

Zodra mijn kinderen in bed liggen, geen dorst meer hebben en al hun knuffels zijn teruggevonden, plonsen wij voor alle duidelijkheid niet in bad. Maar ploffen wij de zetel voor onze favoriete soap. Nog voor het einde van de aftiteling liggen we beiden te snurken, en worden we kwijlend wakker als het laatavond journaal begint. Dan maar vlug douchen, apart, want ik moet eerst nog de vaatwas ledigen en de was uithangen en…

Een uurtje genieten van me-time

Dat 'uurtje me-time' moet ik al dagen op voorhand plannen, van spontane actie is er absoluut geen sprake. Neen, eerst die berg strijk erdoor krijgen. Maar als het dan lukt om een uurtje te stelen....Heerlijk warm water, badschuim en een boek. Zalig. Eindelijk!

En dan.

“Mama!” “Mama?”  “MAMA!!!!” “JA?” “WAAR BEN JE?” Pfff … “IN BAD!!!” “IK WIL OOK IN BAD!!!!” * gefrustreerde zucht…”Kom er maar bij dan.” “Maar de deur is op slot!” Aaargh!!!!

Elk zijn eigen shampoo en douchegel

Ik koop - correctie: kocht- graag dure shampoo voor mezelf. En sexy geurende douchegel voor mijn vriend.  Maar tegen de tijd dat ik het doorheb, hebben die gasten er al 2 flessen doorgejaagd als 'badschuim ingredient'. En kijken ze mij verongelijkt aan als ik met mijn armen begin te zwaaien. Dan maar zelf mijn haar wassen met roze, glinsterende prinsessenshampoo. En als mijn man naast mij in bed kruipt, ruik ik net dezelfde snoepwinkel bij hem.

Jongens, we gaan VLUG in bad

Hahahah. Vlug. Vergeet het. Echt, vergeet het. Wil ik de kinderen in bad, dan smeken ze me om onder de douche te mogen. Als ik gehaast ben, weigeren ze hun kleren uit te doen, is het water veel te heet of veel te koud en willen ze geen blauwe shampoo maar wel groene. Hun haren willen ze zelf wassen. En bij het afspoelen, schreeuwen ze alsof ze aan het verdrinken zijn. Als ze eindelijk(!!) gewassen zijn, is er vervolgens ruzie over wie er eerst uit bad moet en wie welke handdoek mag. En laat de badkamer nu net de plaats zijn waar de akoestiek euh, luid is.  

Terwijl de kinderen in bad gaan, neem ik vlug een douche

Deze combinatie is inderdaad efficiënt tijdens drukke momenten. (Altijd dus). Ik overstelp mijn kinderen eerst met bad-speelgoed, en doe extra veel schuim in het water (niet van mijn dure shampoo!) om zo hopelijk 5 minuten te kunnen douchen (benen scheren inbegrepen). Van zodra ik onder de heerlijke warme waterstraal staat, wordt het water ijskoud en terug warm en terug ijskoud en…“BLIJF VAN DIE KRAAN!”

We houden het droog deze keer

Het heeft geen zin om het nog droog te proberen houden. Hoe meer ik hen vraag om het rustig te doen, hoe meer ze spetteren, fonteintje spelen of toch nog vlug iets uit hun kamer willen halen. Het zal al menig ouders opgevallen zijn dat speelgoedfabrikanten daar gretig op inspelen. Bad-speelgoed moet nu eenmaal spuiten en spetteren, op de muren, op de vloer of  in de ogen van  broer/zus. En natuurlijk wordt er ook steevast ruzie gemaakt over wie het stuk speelgoed nu eerst mag hanteren.

Ondertussen sta ik aan de rand van het bad met handdoeken klaar om de schade enigszins te beperken. Of hang half over de rand om hen tot de orde te roepen, terwijl mijn mouwen in het water hangen en mijn knieën kletsnat aanvoelen.

Gezellig samen ouder/kindje-douchen

Het klinkt gezellig en 'bounding' enzo om samen te douchen met dochter of zoon. Maar douchen met je kind = je kind heeft het mooi warm en jij hebt het koud. Kinderen delen nu eenmaal geen douchestraal. En al eens gedoucht met een baby op de arm? Ja, klinkt heel lief en ziet er ook snoezig uit, behalve dat die baby verandert in een glibberig, spartelend ding en je nog eens ondergeplast wordt ook. Vermijden.