Geef je een bedankingscadeau aan de juf of meester, do of don't? Aan het einde van het schooljaar laait deze "discussie" onvermijdelijk weer op. Wat vindt het slashparent-team van deze relatief recent nieuwe traditie? En vooral, wàt geef je dan precies?  Nog een miniweek en de schoolpoorten sluiten zich onverbiddelijk voor de volgende 9 weken. Het schooljaar is weer voorbijgevlogen. Er zal afscheid genomen worden van de huidige juffen en meesters. Soms is dat een emotioneel proces, soms gaat deze finish ook gepaard met gejuich. (langs beiden kanten :-)) De laatste jaren is er echter stiekem een nieuwe traditie ingeslopen bij dat afscheid nemen: bedankingscadeautjes voor de juffen en meesters. Voor sommige ouders blijkt het een evidentie: "iedereen krijgt toch graag erkenning?" Anderen stellen er zich dan weer vragen bij: 'ik doe toch ook gewoon mijn job en krijg op het einde van de rit ook niet van iedereen cadeaus?" Maar de hamvraag blijft in the end: wat geef je zo'n juf of meester dan?

De meesten doen het!

Na een kleine rondvraag blijkt dat de meeste slashparents effectief een cadeautje geven aan het einde van het schooljaar. Vaak uit overtuiging, maar evengoed sluipt er wat sociale druk in de beweegredenen... Riet: Al dan niet een cadeau geven, maakt iedereen voor zichzelf uit denk ik. Maar alle jobs worden leuker met blijken van appreciatie die buiten het contract vallen. Barbara:  Goh, toen ik naar school ging deden we dat niet. Ik viel helemaal uit de lucht het eerste jaar dat F. naar school ging, dus had ik ook niks meegegeven. Maar sedert dien wel dus, want iedereen doet het. Maar 3 kids is niet gelijk aan 3 cadeaus... nee de logopediste, zorgcoordinator, GON-begeleidster, onthaalmoeder, juffrouw van de opvang etc... in totaal moet ik zo 8-tal geschenkjes maken... van druk gesproken.... Lies: Ik weet dat het gewoon hun job is en dat het niet moet, maar ik wil toch graag mijn dankbaarheid tonen om wat ze het afgelopen schooljaar met mijn kind hebben gedaan! Overigens, A. zal drie en een half jaar bij dezelfde juf en stibo-mensen zitten. We gaan ze brengen en afhalen in de klas en hebben dus best een dicht contact met hen. Joke: Niet omdat 'het hoort', gewoon omdat het een oprechte bedanking is voor zo veel inzet, enthousiasme en geduld. En hebben we in de toekomst de pech om een weinig enthousiaste juf/meester tegen het lijf te lopen, dan zou ik die bedanking op het einde van het schooljaar wel eens durven vergeten.

Geknutselde "brol"

Appreciatie geven en krijgen in de vorm van cadeautjes, is altijd tof. Maar onderschat de stress niet die hiermee gepaard gaat. Geef je een gekocht cadeau? Hoeveel moet/mag dat dan kosten? En wat met ouders die tegen elkaar beginnen 'opbieden'? Waar stopt het dan? Of ga je de tour op van de moeder-en vaderdagcadeaus? Allemaal schattig en lief enzo, maar wat moeten die leerkrachten achteraf  met al die geknutselde... euh brol. *kuch: liefde. Een opslagruimte huren? Het blijkt voor heel veel slashparents dus schipperen en zoeken naar het geschikte cadeau. Riet We proberen dat compact te houden, na feedback van ouders van de klas die zelf juf zijn. Ze houden de cadeaus graag bij, maar willen daar geen Shurgard voor betalen. Tine We geven ook iets, maar van de hele klas. We knutselen een zelfgemaakt vriendenboek, elk kind versiert 1 blad. Daarnaast ook een groter cadeau (5 euro pp) zodat de meester iets meer substantieels krijgt... we geven het allemaal samen af. Dat haalt de druk wat van het kijk-eens-wat-ik-geef.

Samen 1 cadeau?

Samen met de hele klas voor 1 leuk cadeau gaan waar de leerkracht écht iets aan heeft, blijkt gemiddeld een perfecte middenweg. Maar ook dat samenleggen verloopt niet altijd gemakkelijk, want vergt toch enig organisatietalent. Jente Bij mijn zoontje in de klas zijn ze nogal voor het collectieve. Maar ik kan minder goed om met de whatsapp-groep die dan op 50 meldingen staat omdat er gebrainstormd wordt over wat en hoe. Of de mails of bijeenkomsten die dan nog volgen. En uiteindelijk heb ik altijd het idee dat ik er meer tijd mee kwijt ben dan had ik zelf iets geknutseld met de kindjes. Het wordt dan zoiets 'groots' (opgeblazen), er moet geld overgeschreven worden, etc.  !TIP! Slimme startups hebben dit probleem trouwens helemaal begrepen en voor je opgelost. Zoals Kadonation.be, via dit platform kan je super gemakkelijk een groepspotje openen! Dat vinden wij persoonlijk een heel slimme en handige hack.

Een dikke knuffel

Uit rondvraag bij leerkrachten bleek trouwens dat ze eigenlijk helemaal geen cadeautjes hoeven op het einde van het schooljaar! “Cadeautjes krijgen is heel tof, maar we zijn ook heel blij met een dikke knuffel en een welgemeende merci!”, zo klinkt het bij heel veel juffen en meesters.