Het nieuwe jaar! De talrijke etentjes van de verschillende kerstfeestjes zijn verteerd. Het gat in onze portefeuille jammer genoeg nog niet. Wij hebben een goed voornemen: we besparen dit jaar op onze kinderen. Om hen daarna meer te geven, ah ja!

Wat een dure maand is december toch hé? Niet alleen je eigen kinderen worden graag in de watten gelegd. Al die mete-en petekinderen willen ook graag hun cadeau of cent! Ja, we zien die kleine f*ckers (dat is ondertussen een legitieme koosnaam) wel doodgraag, maar ze kosten wel handen vol geld. Wij zouden super graag wat vaker poen voor hen op een spaarboek zetten, maar door al dat geconsumeer lijkt dat maar niet te lukken.

Ola, zou dat geen super goed voornemen zijn voor 2019? Besparen op de typische kinderkosten, zodat we eindelijk kunnen beginnen denken aan jullie toekomst? Met deze vijf tips van Maison Slash en Yongo van AG Insurance moet dat zeker lukken!

1. OPROMMELEN EN VERKOPEN

Geef het maar toe: uw kasten en curverbakken puilen waarschijnlijk uit van puzzels en spelletjes waar de kinderen veel te groot voor zijn geworden. Hallo, dat is wel een slapend fortuin waar jullie opzitten hé! We durven te wedden dat als je de kinderen aan hun verstand brengt dat hun speelgoedsoep centjes kan opleveren voor op hun spaarrekening, dit hen aan het sorteren kan zetten. Verkopen kan je online (tweedehands.be, Facebookgroepen,…), op rommelmarkten, maar ook op tweedehandsbeurzen. Die van De Gezinsbond zijn bijvoorbeeld heel populair. 

Nele, mama van twee: “In de zomervakantie hou ik steeds een opruimdag. Zowel de baby-items, te kleine kledij als speelgoed waar niemand nog mee speelt, verkoop ik op een lokale beurs. Zo heb ik al veel geld gerecupereerd.”

 2. BIJDEHANDS TWEEDEHANDS

Niet alleen kan je je eigen speelgoedschatten een tweede leven geven, spaarzame ouders zijn ook super bedrijvig in het afschuimen van allerhande tweedehandsmarkten of kringloopwinkels. Door tweedehands te shoppen, kan je echt fortuinen besparen. 
Anne, mama van twee: "Sinds ik alleenstaande ben, koop ik enorm veel speelgoed in de kringloopwinkel. Kledij koop ik vooral in de solden, maar ik ben ook heel bedrijvig op Facebook en Instagram bij het zoeken naar leuke tweedehandskledij voor mijn twee meisjes."  Ellen, mama van Vic: “ Voor de kinderkamer heb ik in de kringloopwinkel meubeltjes verzameld, en die zelf opgeknapt met een fleurig laagje verf.”

3. ALLES-O-THEEK

Tegenwoordig kan je voor heel wat artikelen naar één of andere –theek. Niet alleen voor klassiekers als boeken en strips, maar in sommige gemeenten trek je voor spelletjes naar de spelotheek en voor kinderfietsen naar de velotheek. Zelfs voor kinderkleding bestaan er al initiatieven. Het is echt de moeite om eens rond te googelen in jouw buurt. Uitstapjes naar de bibliotheek besparen je massa’s geld in de aankoop van boeken (tenzij je zoals ons nu en dan een boek kwijtspeelt), het is ook een leuk tijdverdrijf voor de kinderen. Vaak bieden bibliotheken ook voorleesuurtjes, game-namiddagen of gratis knutselevents aan. Dubbele winst!  
Astrid, mama van twee: “Wat hier echt goed werkt is lekker old school dvd’s huren bij de bib. Dan ben je al een uurtje zoet met de trip heen en terug, en het kiezen van de dvd. Mijn dochter vindt dat echt iets speciaals.

4. DELEN OF DOORGEVEN

Eerlijk, voor die twee keer dat je kiddo dat skipak nodig heeft, moet dat echt een gloednieuw exemplaar zijn? We durven te wedden dat je door even rond te vragen in je netwerk of op sociale media je van iemand wel eentje kan lenen. En dat geldt eigenlijk voor een heleboel items. 
Elke, mama van twee: “Onlangs hadden we voor een uitstap naar het bos een bolderkar nodig. Voor we het wisten, konden we er zelfs twee lenen via ouders op school. Super handig!” Sommige ouders organiseren zelfs een heel doorgeefcircuit. Eva, mama van twee: “Met onze vriendinnen geven we al de kleertjes en basismateriaal kosteloos door, gesorteerd per maat. Zo maakten er al tien kindjes een mooie start met merkkleertjes en goede basics. De eerste kindjes krijgen soms een bon voor kleertjes, die ook weer in omloop gaan.” 

5. GEEF ZE GELD!

Misschien had je er nog nooit bij stilgestaan, maar door je kinderen een vast bedrag zakgeld te geven, kan je centjes besparen. "Hé", horen we je denken, "hoe is dat mogelijk?" Wel ja, door enkel ongestructureerd toe te geven aan de grillen van je kinderen verdwijnt er geruisloos heel wat geld van je rekening. Door kinderen een vast bedrag toe te vertrouwen, leren ze het principe van op-is-op. De kinders gaan ook meer nadenken over waar ze hun geld écht aan willen besteden. Een stapje verder kan je gaan, door hen te leren sparen naar een groter doel, bijvoorbeeld met de Yongo spaarapp. Het doel kan een duurder item zijn, zoals bijvoorbeeld een nieuwe gitaar of een spelconsole, of iets heel praktisch, zoals een jas van een bepaald merk. Geen idee, hoe te beginnen aan het zakgeld-verhaal? Samen met Yongo van AG Insurance schreven we daar dit artikel over, gevuld met zakgeldtips en getuigenissen.

EN WAT NOG MEER?

Kortom, er zijn super veel dingen die je kan ondernemen om wat meer grip te krijgen op de uitgaven voor de kinderen. We zijn er trouwens zeker van dat jullie nog tientallen andere tips uit jullie mouw schudden om geld te besparen. We horen ze graag! Wij beginnen er alvast met veel goede moed aan, en hopen dat we zo in 2019 op regelmatige basis een grote of kleine cent aan de kant kunnen zetten voor onze oogappels. 

___________________________________________________________________

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met YongoWe publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.