Het is niet omdat het volop zomert dat we onze missies laten hangen. Intussen zijn we al aan de 6de brief toe gericht aan de supermarkt. Van plastic zakjes en seizoensgroenten tot compleet lost zijn bij het kopen van vlees...  Je leest onze vorige berichtjes allemaal hier. Deze maand is slashparent Nele aan het woord. Want bewust shoppen, kandawel?

BRIEF 6: [BESTE SUPERMARKT], BEWUST SHOPPEN, KANDAWEL?

Nele is een moeder van 2 spruiten die een uitstap naar de supermarkt een geweldig avontuur vinden. Het idee van winkelen vindt Nele op voorhand zelf ook tof, de uitvoering ervan doorgaans iets minder. Zo probeert ze tussen het lokaliseren van haar dochter (gelukkig zit kleine meneer nog in de kar), het neen zeggen tegen rommel en kilo’s suiker en de daarbij horende driftbui, bewust te kopen. Ze wil daar graag in gestuurd worden/ hulp bij krijgen om supermarktbezoek met kinderen (zo) vlot (mogelijk) te laten verlopen.

r7qNcdahmDpBG2aPFLVG6smYLCbH504PFBM5bBRR.jpeg


[Beste Supermarkt]

Hoe geweldig is het eigenlijk dat ik in mijn “rennen-vliegen-duiken-vallen-opstaan-en-weer-doorgaan”-leven alle boodschappen tijdens één stop kan inslaan? Fantastisch toch! Een hele week eten, wassen, plassen én aperitieven met een minimum aan tijdsimpact? Da’s zelfs geniaal!

Maar wat zou het leuk zijn mocht mijn ethisch denkende zelve daar ook zo blij mee zijn. Met een gerust gemoed buitenwandelen uit jullie gigantische hal en kunnen denken: “Yes, dat hebben we weer goed gedaan! Ik blij, de producent tevreden, moeder natuur in haar nopjes, … iedereen content dus!”

Een tijdje dacht ik dat dit, mits een kleine effort, wel snel gefikst zou zijn: zo weinig mogelijk plastic verpakkingen meenemen, selecteren op lokale en seizoensproducten en zo veel mogelijk BIO kopen. Dat laatste leek mij een quick win: labels zoeken, kar in, betalen en klaar.

Zo gezegd zo gedaan. Mijn aardbeien belandden in een papieren broodzak, ik keek nog efkes over die komkommers en nam zonder nadenken een zak BIO-aardappelen mee. Score! Of dat dacht ik toch …

Want wat bleek toen ik de volgende dag thuis aan het patatten schillen ging? Die over(h)eerlijke, goed gesoigneerde BIO piepers bleken begot uit Egypte te komen!! E-gyp-te! I kid you not!

U wist dat ongetwijfeld maar ik wist echt niet waar ik het had. Want de boer in mijn straat verkoopt ook patatjes, moet u weten. Alleen stop ik daar niet wekelijks, dat bespaart me namelijk weer een beurt uit –en inladen van mijn kroost. Exact de reden waarom ik wél naar jullie kom: comfort.

Maar dat gemak van mij komt de natuur en onze lokale producenten blijkbaar duur te staan. Enfin, what’s in a name, want ik vermoed dat het alsnog goedkoper is om Egyptische knollen in te voeren dan ze gewoon achter de hoek in te slaan? Of is er een andere reden voor? Ik begrijp er alvast niets meer van.

Dus, [beste supermarkt], zou u er misschien voor willen zorgen dat ik in het vervolg in een wip jullie lokale producten kan terugvinden? Nodig eens een boer uit, zet jullie streek wat in de kijker en verkoop onze troeven. Dat gaat zo geweldig veel beter smaken dan patatten uit Egypte! En dan is echt iedereen content.

Merci!

De [Beste supermarkt]-reeks is een samenwerking van Maison Slash met Rikolto (Vredeseilanden), en verschillende andere partners zoals Fairtrade België, KVLV, Femma, Gezinsbond en Test Aankoop.  Samen bundelen we onze stemmen richting supermarkten en retailers. En hallo slashparent, jij kan meedoen! Check onze website www.meerdanmijnkassaticket.be en laat je stem horen! (En check meteen ook de antwoorden die de supermarkten achterlieten op onze vorige brieven)