Lieve slashparents, we willen allemaal het beste voor onze kinderen. Dat is alvast iets dat àlle ouders gemeen hebben. Maar wat betekent dat precies: het beste? Wie bepaalt wat goed is of fout? Opvoeden is keuzes maken. En dat is meteen de gigantische muur waar we met z'n allen tegenaan knallen. Want het beste willen, is een dilemma dat je nooit wint.. We leven in een wereld die duidelijk verandert. Weinig of niks is nog gebeiteld in steen. We wonen geen 30 jaar meer op dezelfde plek, we werken niet tot aan ons pensioen voor dezelfde baas en melk is niet altijd gezond. Je voelt de dingen letterlijk verschuiven onder je voeten. En als het al niet verdomd moeilijk is om keuzes te maken voor jezelf, hebben we als ouders de extra opdracht om onze kinderen 'goed' op te voeden.  En dat is gewoon een verdomd moeilijke uitdaging.

Eeuwige dilemma's

Ok, je wilt dus het beste voor je kind. Wat kies je dan als ouder? Welke voeding is al dan niet geschikt voor je kind? Niet bio, wel bio, of toch liever zelf moestuinieren?  En hoe houd je die work/life balans dan in evenwicht? Hoe hard ga je voor die carriere en kan je een spaarpot aanleggen voor later? Kan je je kind dan nog laten studeren? En intussen, welke school geeft het beste onderwijs? Ligt die wel in de buurt, of biedt het een goeie mix van leerlingen die minstens een afspiegeling zijn van de samenleving? Ruimer wonen in de natuur? En toch tegen lintbebouwing zijn en boos zijn op het openbaar vervoer. Kan dat? Maar ook over ruimer wonen in de natuur, waar je kind de vrijheid krijgt om te spelen. Maar toch ook tegen lintbebouwing zijn en teleurgesteld zijn over het erbarmelijk openbaar vervoer. Over leven in een bruisende stad, maar bang zijn voor de veiligheid. Vòòr gamen. Tegen gamen. Wat met die mediawijsheid? Verre vakanties naar andere culturen. Of dichtbij vakanties die beter zijn voor het milieu? We zijn geen zeurpieten, en we doen niet van 'vroeger was alles beter'. Maar stiekem zijn we soms jaloers op die tijd met minder informatiebronnen. Minder beschikbare info die zichzelf nu vaak keihard tegenspreekt. Als rasechte slashparents hebben we intussen ook begrepen, je kan dit niet winnen. Niet letterlijk althans. Want er is niets als goed of fout. Opvoeden is weldoordachte keuzes maken. Ook vanuit je hart. En vervolgens laat je los. Opvoeden is zorgen dat je kind veerkrachtig is. En weerbaar. Op die manier kan je zoon of dochter met een gerust hart zelfstandig de wereld insturen.

Mighty MorningsMighty Mornings

Net bij dat stukje wil Maison Slash jou helpen. Vanaf maart organiseren we Mighty Mornings in Brussel. Ofwel ontbijtworkshops helemaal op maat van kinderen van 8 jaar en ouder. Tijdens  ‘Mighty Mornings’ bespreken we straffe thema’s uit het leven gegrepen. Op 18 maart hebben we het bijvoorbeeld over 'Jongensdingen, Meisjesdingen'. Want wie heeft ooit beslist dat jongens en meisjes zo verschillend zijn? En is dat écht zo?  Volg zeker onze Facebookpagina voor meer info.  

Palm/Springs

Zoals gezegd, we zijn geen doemdenkers. Ondanks alle onzekerheden, vreemde figuren als presidenten en bijzonder veel fijn stof in de lucht blijven we hoopvol naar de toekomst. De eerste zonnestralen piepen trouwens alweer door de wolken. Dat is meteen gemakkelijker voor onze roze bril. In dat licht kozen we deze maand een bijzonder positief behangpapiertje voor onze maison: palm/springs. Lees deze maand over banana splits als ontbijt of siestatelevisie voor uitdagende kinderen. Uiteraard mag je ook de klassieke rubrieken terug verwachten zoals Achter de voordeur en 13 snelle vragen aan. Stay tuned.

Front photo by Charlotte on Flickr