Jackline woont met haar gezin in Kenia. Als werkende mama met drie kinderen is ze een echte slashparent. That’s right. Al uw ballen in de lucht houden, da’s een universeel dingetje. Jackline heeft ook een straf en inspirerend verhaal te vertellen. Dankzij Fairtrade Belgium en de moderne communicatiemiddelen (die we nog laaaang niet beu zijn hoor) kon dat rechtstreeks, van moeder tot moeder. Duizenden kilometers uiteen, maar toch verbonden. Plus, we hebben van deze slashparent ook iets kei belangrijk bijgeleerd over de bloemen uit onze winkels. Iets dat jij ook wilt weten, dus lees zeker verder!

Slashparents United

Maar misschien is het wel tof om eerst Jackline en haar gezin voor te stellen? Jackline: “Hoi, ik ben dus Jackline! Ik ben een alleenstaande mama en heb drie kinderen: Faith (24 jaar), Amos (20 jaar) en Karib (17 jaar). Ze wonen inderdaad allemaal nog thuis, haha! Dat is normaal hoor: de twee oudsten studeren voor ingenieur en leerkracht en de jongste zit in Form 3 in het middelbaar. Ze doen het goed op school en helpen me ook hard in en rond het huis met poetsen en kleren wassen.  Zonder te klagen hé. In hun vrije tijd houden ze van atletiek. Vooral hardlopen doen ze graag. Zelf werk ik veel, maar ik hou ook van kletsen met mijn vriendinnen.” 

Als het lente wordt, dan stuur ik jou: bloemen uit Kenia!

Zonder morren helpen in het huishouden? We zijn dat hier dan aan het noteren hé, kinders. Hoe ziet een typische dag er voor jullie eigenlijk uit? Jackline: “Onze dag start om vijf uur ’s ochtends. Als ontbijt delen we “porridge and tea”. De kinderen maken zich daarna klaar om naar school te gaan. Zelf word ik door het werk met de bus opgehaald om naar de bloemenplantage te gaan. Gelukkig maar, want dat is anders vijf kilometer stappen. Ik werk daar als “harvester” en ben gespecialiseerd in het oogsten en kuisen van rozen. Onze bloemen zijn echt prachtig. De paarse rozen zijn mijn favorietjes.” 

Kei schoon blommen en minder armoede

Even tussendoor. Jackline werkt op een plantage in Kenia waar Fairtrade rozen geteeld worden.  Wist je al dat bloemen ook een Fairtrade product kunnen zijn? Veel bloemen uit onze winkels worden geteeld in Afrika en Latijns-Amerika. Daar is op zich niks mee, want hun warme klimaat leent zich er veel beter toe. Op het einde van de rit is dat qua CO2-uitstoot zelfs beter. Alleen zijn de werkomstandigheden op de bloemenplantages vaak slecht. Dat is echter niet zo bij de Fairtrade plantages, waar ook Jackline werkt. Zij krijgt een eerlijk loon voor haar arbeid. De bloementeelt kan ook op die manier jobs scheppen in landen waar vaak veel werkloosheid is. Kei schoon blommen én minder armoede dus! Hier kan je er alvast meer over lezen.

Paying it forward

Terug naar het verhaal van Jackline! Op welke manier is jouw leven veranderd door op de Fairtrade bloemenplantage te werken? Jackline: “Ik ben hier begonnen in 2007. Vroeger werkte ik als “farmer”, maar dat bracht te weinig op om van te leven. Het werk op deze bloemenplantage heeft het leven van mijn gezin veranderd. Ik woon in een beter huis en de kinderen kunnen naar school en verder studeren. Ik zet ook wat geld opzij voor mijn droom om ooit een groter stuk landbouwgrond te bewerken en een echte “business woman” te worden. In mijn vrije tijd probeer ik ook andere alleenstaande mama’s te ondersteunen. We hebben een praatgroep waarbij we elkaar helpen met tips om vooruit te geraken in het leven. Als alleenstaande mama zonder werk of netwerk kan je het echt niet redden in Kenia.”

Een Fairtrade boeket voor jou!

Tot slot mocht Jackline uiteraard ook vragen stellen aan ons. Jackline: “Ik wil graag nog twee dingen zeggen. Eerst wil ik jullie super graag al onze variëteiten van rozen tonen (wat dan ook uitgebreid gebeurde via de webcam). Ten tweede wil ik Maison Slash vragen om onze Fairtrade rozen te promoten bij al jullie vrienden. Onze bloemen zijn prachtig én wij kunnen het werk hier goed uitvoeren.”  

Bij deze, Jackline! Je bent trouwens een fantastische slashparent waar we niks dan bewondering voor hebben! Wat een bijzondere ontmoeting. Plus we houden natuurlijk onze belofte. Via deze link kan je ontdekken waar jij Fairtrade bloemen kan vinden en kopen in België. Wil je graag eerst nog wat meer info over dit hele verhaal? Snappen we. Dan kan je steeds bij Fairtrade Belgium zelf terecht. En dan nu: pluk de dag en koop de bloemen!


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Fairtrade Belgium. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.