Je kassaticket verklapt veel aan je supermarkt: wat er in de rekken moet liggen, hoeveel je wil betalen, wat jij belangrijk vindt. Maar is dat wel zo? Vertelt jouw kassaticket écht wat je prioriteiten zijn? Met de artikelenreeks 'Beste supermarkt' laten we verschillende gezinnen aan het woord. Zoals slashparent Tine. Zij zoekt hevig naar leuke en kidsproof recepten met wintergroenten. Help? Vorige week was het nog all over in de media. Dat we meer zijn dan een kassaticket! Acht columns lang vragen we supermarkten duidelijkheid en hulp. Dat ze hun truken van de foor alsjeblieft eens inzetten voor het goede doel. Help ons de juiste en duurzame keuzes te maken. Acht brieven lang laten we een slashparent aan het woord die worstelt met goede voornemens en het effectieve resultaat. De eerste brief over onduidelijke labels kan je hier teruglezen, en de tweede brief over het wantrouwen tegenover vlees lees je hier. 

Brief 3: [Beste supermarkt],  kidsproof wintergroenten, kanda?

Tine Tytgat (36) is Senior Legal Advisor, maar ze omschrijft zichzelf ook graag als booknerd & terrasfilosoof. Ze is samen met Stijn en slashparent van drie onderhandelaars: Klaas (9), Lina (7) en Toon (4). Ook een Thaise uitwisselingsstudent schuift de volgende 6 maanden mee aan tafel. Tine is absoluut geen boodschappenfan. Maar met 6 monden te vullen, is ze toch verplicht om wekelijks naar de supermarkt te trekken. Winkelen doet ze tussen twee kinderhobby’s door in een kleinere buurtwinkel, waar ze toch een mooi aanbod fruit en groenten hebben.

[Beste supermarkt],

Ik neig nogal eens naar de succesnummers. spaghetti bolognaise, broccoli en vis, boontjes met worst. Niet heel spannend, maar het beperkt de discussies aan tafel. Voorspelbaarheid, u kent dat wel. Binnen dat gamma probeer ik toch mee te glijden met de seizoenen. Alleen, beste supermarkt, daarin kan u mij wel een beetje helpen. Ik heb zowat één succesnummer in de winter. Flikker een massa  dun gesneden wortelen, aardpeer, pastinaak, peterseliewortel en ajuin in een ovenschotel. Scheutje olijfolie, wat zout, dille en peper en knal de oven in. Kan niet missen, altijd lekker. Maar wat moet ik met die boerenkool, witte kool, andijvie, schorseneren en rapen in het schap? De boontjes uit Kenia ernaast, netjes verpakt op grootte zodat je ze met 1 welgemikte mesbeweging van kontjes en kopjes kan ontdoen, liggen naar mij te blinken. Ze zijn zo gemakkelijk. Groene frietjes bij een hamburger. Te vaak gooi ik ze in de kar, want als ik één of andere kool neem, maak ik het mezelf moeilijk. Dan moet ik op zoek naar recepten die kinderen lusten. Bijna elke zaterdag zijn er proevertjes in de winkel. Soms koekjes of fruit, maar ook eenpansgerechten. Mijn kinderen staan altijd meteen aan te schuiven. Waarom is dat zo vaak om een kant-en-klare diepvriesschotel aan te prijzen? Waarom experimenteert u niet eens met lokaal geteelde savooikool en knolselder? Vorige zaterdag was ik in een dappere bui. Ik viste een spitskool uit de groentenbak. Spitskolen zijn de ballerina’s onder de kolen, elegant en stevig. Bij het afrekenen sprak de kassierster mij aan, ‘Lekker, spitskool! Dat is echt heerlijk in de wok, met knapperige spekblokjes en een kommetje rijst apart.” Wat een service dacht ik. We begonnen een gesprekje over wintergroenten, en ze vertelde mij dat ze raapjes nu los aanbieden en niet meer per botje van 6 à 7 stuks, om de drempel te verlagen. Ik was in de wolken. Thuisgekomen googelde ik trots de 'spitskool'. Om te ontdekken dat het een zomergroente is. Damn! Dus [Beste supermarkt], kan jij mij wat op weg helpen met die seizoensgroenten? Welke moet ik hebben, en hoe maak ik die kindvriendelijk klaar?

De [Beste supermarkt]-reeks is een samenwerking van Maison Slash met Rikolto (Vredeseilanden), en verschillende andere partners zoals Fairtrade België, KVLV, Femma, Gezinsbond en Test Aankoop.  Samen bundelen we onze stemmen richting supermarkten en retailers. En hallo slashparent, jij kan meedoen! Check onze website www.meerdanmijnkassaticket.be en laat je stem horen! (En check meteen ook de antwoorden die de supermarkten achterlieten op onze vorige brieven)