Oké, toegegeven in tijden van corona blijf je wellicht liever in 'uw kot'. Maar toch, is het je in al die heisa al opgevallen dat het niet meer regent? De lente hangt wel degelijk in de lucht en hij ruikt heerlijk. Dat is hét jaarlijkse moment waarop jaloezie wel eens de kop op steekt. Jaloezie op al die mensen die in normale omstandigheden de hele dag in de buitenlucht mogen werken. Laat je inspireren door Christiaan, Wouter en Klara. Misschien niet tot een carrièreswitch, maar wel tot het opvolgen van de goede raad van Partena Ziekenfonds. Want gewoon elke dag een (in deze bijzondere tijden: veilig) #toerkedoen, kan al wonderen doen.  

Ik trakteer mezelf bij eerste lentedagen regelmatig op vijf minuutjes in de tuin met m’n snoet in de zon. Weg van de computer! Om dan vast te stellen dat het toch nog een frakske frisser is buiten dan dat het er door het raam uitziet. Maar kom, elke spriet zon of teug frisse lucht is voor mij meer dan welkom. Dan is het helemaal anders bij Wouter, Christiaan of Klara. Zij werken bijna de hele dag buiten. Altijd. 

Zorgen voor trollen 


(© Yannig Van de Wouwer) 

Wouter en Christiaan werken in De Schorre, het provinciaal domein in Boom. Niet als DJ van Tomorrowland, wel als ‘de mannen van ‘t groen’. Ze onderhouden dus een terrein van maar liefst 75 hectare, en ze doen dat met de glimlach én in weer en wind. 

“Wij zijn 99% van onze tijd buiten. En ons werk varieert met de seizoenen: in de winter zijn we druk bezig met bomen te snoeien en stormschade op te ruimen. We houden ook een oogje in het zeil bij onze zeven fantastische trollen. Want daar wordt in alle seizoenen enthousiast op geklauterd. Dus we moeten zorgen dat ze in topconditie zijn. In de zomer is er altijd wel iemand van ons het gras aan het maaien. Ja, dat ze op Tommorowland zo’n schoon ‘pelouse’ hebben, daar zorgen wij dus voor hé.” vertelt Wouter. 


Het weer bepaalt de planning 

De heren van De Schorre zijn enthousiast over hun buitenleven. Ze zien er fit en stralend uit. Of ze dan toch een nadeel kunnen bedenken? “Na zo’n natte winter is het wel even stress,” geeft Christiaan aan, “want begin april moet alles hier weer helemaal klaar zijn voor het voorjaarsseizoen. Een blotevoetenpad is leuk met een beetje modder, maar nu staan er stukken onder water, dus we hebben nog veel werk. De omgevallen bomen op ons mountainbikeparcours zijn gelukkig wel al weg. Wist je dat wij het enige ‘zwarte’ parcours van Vlaanderen hebben?”


Van vader op zoon

Of ze die buitenmicrobe doorgeven aan hun kinderen? “Bwa,” lacht Wouter, “op dit moment hebben ze niet de makkelijkste leeftijd voor de Schorre. De oudste is hier alleen tijdens Tomorrowland. Maar de jongste van 23 die overtuig ik altijd om bij ons vakantiewerk te doen en dan nemen we die gasten wel zoveel mogelijk mee om buiten te werken."

Paardentherapie

Klara is mama van zes (!) en werkt als hippotherapeute. Als wat? Wel, paarden worden al heel lang ingezet bij therapie omdat ze een helend effect kunnen hebben. Een paard vraagt en geeft vertrouwen. “Ik geef hippotherapie aan mensen met een beperking en dat is zalig om te doen. En ja, ik ben eigenlijk altijd buiten. Of toch zeker in openlucht want de stallen waar ik de paarden verzorg zijn wel overdekt maar open, dus koud in de winter en warm in de zomer. Maar eerlijk? Ik zou het niet anders willen. Ik leef op het ritme van de seizoenen en van de paarden. En daardoor voel ik me veel gelukkiger en gezonder dan tijdens mijn bureaujob vroeger.” 

Ook de kinderen van Klara zijn enthousiast over de job van hun mama. “Ja, ik kan wel zeggen dat mijn kinderen veel vaker buiten zijn dan hun klasgenootjes. Ze komen regelmatig mee naar de manège en genieten daar met volle teugen van, zalig toch?” 


De kans is groot dat jij - met die zalige lente voor de deur - minder geluk hebt dan Wouter, Christiaan en Klara. Maar no panic, je hoeft niet meteen beginnen te solliciteren voor een job met meer frisse lucht! Partena Ziekenfonds onderzocht dat een toerke van minimum een half uur al grote winst kan opleveren voor je gezondheid.

Moeilijk in te passen in jouw job - zeker in tijden van corona? Weet dan dat elke minuut er één gewonnen is. Dus doe dat volgende telefoontje gewoon buiten, al wandelend in je eigen tuin. Maak van je volgende vergadering met maar één collega een ‘walking meeting’ en loop daarbij braaf 1,5 meter van elkaar. Maar vooral: trek jouw kinderen en partner mee naar buiten voor een broodnodig toerke, al is het maar in de tuin. Want beweging in de buitenlucht is niet alleen goed voor jullie gezondheid, het kan ook preventief werken op vlak van irritaties en verveling. Geloof je me niet? Doe dan snel deze leuke test en overtuig jezelf. Is het niet voor nu, dan is het alvast inspirerend voor na 3 april, als we weer lekker zonder zorgen buiten mogen - tenminste als iedereen nu zijn of haar gezond verstand gebruikt. Doen hé! 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met  Partena Ziekenfonds. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.