Mama, ik moet voor school opschrijven wat je beroep is. Wat moet ik schrijven? Met die vraag werd ik overvallen net op het moment dat ik op zoek was naar een eetbaar stuk fetakaas in de frigo, mijn laatst verzonden mail nog door mijn hoofd aan het malen was, en ik ondertussen aan het foeteren was dat de zoon al ruimschoots over zijn schermtijd aan het gaan was. Tja, wat is mijn 'beroep' eigenlijk?  Niet dat het een bizarre vraag is, verre van. Ooit in een heel ver verleden behaalde ik een diploma waarop staat dat ik verpleegkundige ben. Dat zou pas een heerlijk eenvoudig antwoord zijn op de vraag van mijn dochter! Maar kijk, de wegen des levens zijn ondoorgrondelijk. De job die ik nu uitoefen ligt mijlenver van ziekenhuizen vandaan. Alleen is de inhoud hiervan uitleggen aan een negenjarige een ander paar mouwen. (Trouwens, uitleg geven over mijn job aan de generatie boven mij is even moeilijk.)

Wat denk jij?

Om een beetje tijd te rekken, stelde ik de vraag die  alle ouders stellen als ze het zelf niet goed weten: "Wat denk jij dat mama doet?" "De baas zijn bij 'Maisjon Schlasj' samen met Ingrid",  kreeg ik direct teruggekaatst. Wat mij spontaan deed glimlachen. Want als er nu iets is dat ik niet direct wil claimen, dan is het wel DE BAAS zijn. Al zag ik haar ogen blinken. Want bij "de baas zijn" kon ze zich wél iets voorstellen. Dat is iemand die zegt aan de anderen wat ze moeten doen, die keiveel geld verdient, die mag kiezen wanneer ze op vakantie mag, die koffietjes drinkt en uitgenodigd wordt op feestjes.

Ze moest eens weten

Ze moest eens weten dat ondernemer zijn vooral wilt zeggen. Misschien ben je inderdaad wel de baas, maar dan vooral de baas van jezelf.  En dat je daarnaast vooral veel andere 'jobs' combineert: financieel manager, operationeel manager, HR manager, art director, journalist, account manager, project manager, event manager, administratief bediende, web developper, social media analist, en zo kunnen we nog even doorgaan. Keuze genoeg met andere woorden voor het beroep van haar mama denk ik dan, alleen was dat net iets te lang om allemaal op haar blad ingevuld te krijgen :-)