Founding mothers Anne en Ingrid schrijven afwisselend een column. Hier lees je wekelijks over onze bumpy slashparent-lifes en over hoe wij de ballen in de lucht proberen houden thuis, én op het werk . En natuurlijk krijg je hier ook de smeuige achter-de-schermen-verhalen van Maison Slash. Stay tuned. INGRID Elke nieuwjaarsdrink of samenkomst, en ik hang er weer aan. Want Ingrid, jij hebt toch op de VRT gewerkt? En is dat allemaal waar? En kende jij die Bart de Pauw goed? Zij die tijdens de kerstdis of nieuwjaarsdrink NIET hebben gepraat over #metoo, steek je hand op. My point. Kerstdiners en familie-get-togethers zijn jaarlijks dé klassiekers om plots over politiek of 'brandende actualiteits-onderwerpen' in de clinch te gaan. Dat is misschien wat stevig verwoord, maar laten we zeggen dat discussies kunnen opflakkeren. En laat er nu geen sappiger onderwerp zijn tussen beiden seksen als #metoo.

#metoo

Want, zeggen de mannen: wij durven niet meer te flirten hoor. En, zeggen de vrouwen: is de slinger nu niet wat teveel doorgedraaid? Euh neen. (En vanwege die mening vindt mijn man me dus waarschijnlijk een feministe.) Maar neen, #metoo is gewoon een volgende stap in onze vrouwelijke emancipatie. Taking babysteps, zoals ze zeggen.

Moeilijk te vatten

Ik snap dat mannen de hele hetze niet 100% kunnen vatten. Onze samenleving zit vol microscopisch onzichtbare ingebakken gewoontes. Zelfs niet slecht bedoeld ofzo, maar ze zijn er wel. Ik kan er wel een paar opnoemen hoor, als 'vrouwelijke ondernemer'. Want ik voel dat je het wilt horen, die clichés. Hier is er al één: "Jullie zijn twee frisse jonge vrouwen, die business gaat echt werken hoor".  Schoon compliment, en zeker goed bedoeld. Maar hoe vaak hebben we deze al moeten horen in tegenstelling tot de opmerking: "dit is een waanzinnig slim en disruptief business model dat jullie bedacht hebben".

Andere realiteit

Mannen en vrouwen leven in een andere realiteit. Dat. is. gewoon. zo. Zoals die keer dat Anne en ik vrolijk en druk babbelend na het werk naar onze auto stapten. Plots piepende banden en veel chaos vlak naast ons. Een duo 'horny men' was te druk bezig geweest met naar ons te staren, te remmen en aandacht te vragen, dat de achterligger bijna op hun inreed. Zo gaat dat dus. Vinden wij dat raar? Als ik erover nadenk wel. Maar het is ook gewoon "normale kost".

Extra rugzak

En dan die steeds weerkerende vraag: "hoe combineren jullie al dit werk met je gezin?". Goedbedoeld, en terechte vraag hoor. Maar aan hoeveel mannen wordt die gesteld, denk je? Als vrouwelijke ondernemer neem je er gewoon nog een rugzak bij. Want naast alle werkverplichtingen en netwerkevents blijf je ook present op schoolactiviteiten, neem je deel aan oudercontacten of sportverplichtingen, is het een gepuzzel met doktersafspraken of hebben je kinderen plots geen passende kleren meer. Het is geen geheim: onze agenda is een drama. Maar gelukkig hebben we onze mannen die de helft doen. De helft. We zouden het niet anders willen.