De zon is weer in het land, en dat zullen we allemaal geweten hebben. Barbecuegeur, I'm talking to you! De ideale tijd voor een goeie lentekuis. Maar wat met al je afval? En vooral, wat met je lege batterijen? Na het lezen van dit artikel ben je helemaal up-to-date!

Natuurlijk zijn wij hier niet de batterij-experten. Ah ja nee! Daarom schakelen we de hulp in van onze batterijkennisrechterhand: Bebat. We zochten en vonden tips & tricks over hoe je best je batterijen op een veilige plaats bewaart, nu je er nergens mee naartoe kan. Ah neen, je had het nog niet door misschien. Maar vanwege corona en vrienden zijn je gekende inzamelpunten even niet bereikbaar. Dus take notes, slashparents! Want dit zijn tips om te onthouden.  

Gebruik een doosje

Bewaar lege batterijen nooit in een metalen doos of blik. Wisten we ook niet, maar dan is er gevaar voor kortsluiting. Bestel gewoon een Bebat-inzameldoosje of zakje. Dat wordt aan je deur geleverd! Lekker makkelijk zo! 

Nog een slecht idee in de rij van slechte ideeën: bewaar knoopcelbatterijen nooit in een medicijnendoosje. Lijkt perfect geschikt, maar is stiekem ook erg gevaarlijk. Door de vorm en  grootte van de batterijen kunnen ze gemakkelijk verward worden met pilletjes en allerhande medisch gerei. En dat, nou ja, zou wel eens voor een probleempje of drie kunnen zorgen. Wil je nu helemaal op safe spelen? Dan plak je best de knoopcellen vast met een plakbandje. Dan is het kortsluitingsgevaar direct van de baan! Ook de topjes van 9V batterijen (ge weet wel, die rechthoekige) zouden ook wel wat plakband kunnen gebruiken. 

Lege en halfvolle batterijen apart

Aan de buitenkant van een batterij kan je niet zien of hij leeg of vol is. Als je je stash dus opdeelt in twee aparte doosjes weet je direct welke je nog kan gebruiken. Een label plakken op de dozen helpt ook altijd! Batterijen bewaar je trouwens best op kamertemperatuur, zeker niet in de frigo voor wie dacht dat dit een goed idee was! 

Lekkende batterijen in een doorzichtig zakje 

Een lekkende batterij komt vaak voor als die al lang in een ongebruikt toestel zit. (Uhu, denk dat lawaaierig speelgoedje gekregen van nonkel pépé dat je sinds december al verstopt hebt in de kelder.) Zo'n lekkage is gelukkig makkelijk te spotten. Als je merkt dat er zich een witte korrelige massa vormt op de batterij, trek je best even aan de alarmbel. Dit valt wel goed op te lossen door de lekkende batterijen elk apart in een doorzichtig zakje te deponeren. Bewaar het zakje in kwestie op een droge en goed geventileerde plek en liefst zo ver mogelijk van brandbaar materiaal zoals white spirit. 

Gezwollen herlaadbare batterijen 

Gezwollen batterijen zijn makkelijk te detecteren. Maar minder leuk om te hebben natuurlijk. Heb je bijvoorbeeld al eens meegemaakt dat er plots een geheimzinnig bultje verschijnt op je laptop? Of een uitstulping op je tablet? Dan moet je meteen loeihard aan de alarmbel trekken en het toestel niet meer aanzetten tot je het kan laten herstellen. Gezwollen batterijen zijn meestal het resultaat van je toestel te lang op te laden, een slechte oplader of een productiefoutje. De boodschap is dus om er zeker voor te zorgen je toestel altijd correct op te laden! 

Geen speelgoed

Ze zorgen ervoor dat speelgoed leeft en lawaai maakt, maar batterijen zelf zijn absoluut geen speelgerief. Geef ze dus nooit aan je kinderen. Ook niet eventjes. Batterijen (zeker die platte!) lijken soms verdacht veel op een snoepje en dat is een ongelukkig gegeven voor een kinderhandje. Bewaar batterijen dus buiten het bereik van je koters. Dat wil zeggen op een hoog plankje of zeker in een gesloten zakje of doosje (geen metalen hé, je weet het!). 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bebat. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.