Door de Corona-maatregelen
brengen velen onder ons meer tijd met hun gezin door. Fantastisch! Of toch
niet? Alleszins een prima moment om te checken wat er anno 2020 leeft op gebied
van “hedendaags ouderschap”. Dus in plaats van hippe lente-tenues te shoppen,
sprokkelden wij enkele opvallende ouderschapstrends samen die in nu hot &
happening zijn. En wat blijkt? Sommigen komen ons al erg bekend voor … En zoals dat bij alle trends
geldt: je hoeft er niet aan mee te doen, maar het kan geen kwaad om ernaar te
kijken.

Het Greta-effect

Het idealisme en activisme van Greta Thunberg blijkt aantrekkelijk voor de huidige generatie ouders. Is het door onze eigen grungy jeugd dat we zo gecharmeerd zijn door de rebellen van vandaag? Tenslotte droegen we zelf een oversized t-shirt dat “No time to waste” riep. Maar ja, toen kwamen dat lief, die studies, die job, dat ander lief en toen … ach ja, life happens. 

Dus leggen we onze hoop bij de jeugd. Overleg en inspraak was er al rond de keukentafel, maar vandaag vinden we het ook dik allright dat pubers met een serieuze agenda aanschuiven bij internationale toppolitici. Zo lang het niet te gevaarlijk of te zot wordt, zien we onze kroost graag opkomen voor nobele idealen.  

Minder kinderen, minder voetafdrukjes

Geen korting voor grote gezinnen bij Meghan en Harry. Zij kondigden alvast aan dat ze bewust voor een kleinere familie kiezen om hun ecologische impact te beperken.

Wetende dat elk piepklein Westers voetje doorgroeit tot een mega-voetafdruk lijkt de keuze voor minder kinderen steeds vaker gelinkt aan de bezorgdheid rond overbevolking en klimaat.

Misschien komt er dan toch geen babyboom na de corona-crisis? 

Huisonderwijs

Jawel, waarschijnlijk ben je er ondertussen al heel vlot mee geworden. Al wilt dat niet meteen zeggen dat je nu ambitie hebt om jouw kind(eren) voor langere tijd zelf te onderwijzen. Of toch? Want huisonderwijs wint aan populariteit.

Belangrijkste argumenten zijn: een positieve leeromgeving zonder pestgedrag of groepsdruk, sterke betrokkenheid en verbondenheid tussen ouder en kind, meer mogelijkheid om eigen accenten te leggen die bij jou en je kind(eren) passen …

FYI: ook in België hebben kinderen leerplicht en geen schoolplicht. Kinderen die huisonderwijs krijgen leggen hun examens af bij de examencommissie.

Co-working mét kids

In de VS en het VK bestaan ze al: co-working spaces met kinderopvang. Zo kan je als ouder in een inspirerende en deftig uitgeruste plek je ding doen, met je kind dichtbij en zonder stress om op tijd bij de opvang te geraken. Home away from home … en toch een reden om je haar te kammen en die legging eens in de was te leggen. 

Self-care voor  het hele gezin

Self-care, self love, body acceptance … waar beter dan in je veilige gezin kan je deze buzz words betekenis geven? “Praktiserende” ouders beseffen dat het ook voor hun kinderen belangrijk is om lief te zijn voor zichzelf. Self-care gaat vele richtingen uit, maar is meestal samen te vatten als: bewust en mild omgaan met je lichaam, je emoties, je noden. Gezond eten, en voldoende bewegen zijn evident.

Maar ook meditatie en yoga voor kinderen worden steeds meer mainstream. Minder schermtijd en meer buiten zijn, meer rustpauzes en minder sociale media … Echte aandacht voor jezelf en elkaar, eventueel bewust geboekt in de gedeelde gezinsagenda. In een snelle, harde wereld is het gezin meer en meer een comfy nest zijn waar de druk even weg valt.

The new minimalist family

Was minimalisme in de jaren ’90 eerder een mode- en designfenomeen, vandaag is het menens. Combineer alle trends hierboven en je krijgt de meest progressieve familietrend. Hier wordt gekozen voor de kleinst mogelijke voetafdruk, de beste life balance én financiële onafhankelijkheid. Wasmiddel en bruisballen zijn DIY, vintage is the new new, credit cards worden doorgeknipt en de kans is groot dat overbevolking hier ook een hot topic is – ook al is de impact van een minimalistische baby natuurlijk beperkt.

En dat deze lifestyle stijlvol en gezellig kan zijn, kan je uiteraard op social media checken, typ maar eens #minsgame of #project333 in. Als je opgewonden raakt van capsule garderobes, konmari kastindelingen en budgetplanners is dit je ding! Ook ideaal om efkes af te kicken van al dat hamsteren …