Het onderwijs. Er valt wat over te zeggen. Hier in Vlaanderen gaan je kinderen naar een traditionele school of kies je voor een alternatieve onderwijsmethode. Maar hoe zit dat eigenlijk met 't school in het buitenland? Maison Slash kijkt maandelijks achter de schoolpoort ergens op de wereld. Deze maand is dat tussen de kokosnoten en palmbomen op Aruba. 

Joke en Mohamed werken en wonen sinds een viertal jaar op Aruba samen met hun drie kinderen Jenna (11), Ilyan (9) en Kamil (5). Joke is huisarts en na een rondreis door Zuid-Oost-Azië en Nieuw-Zeeland, kreeg ze de mogelijkheid om als huisarts aan de slag te gaan op Aruba.

"Hier moesten we niet lang over nadenken," vertelt Joke. "Nederlands en Papiamento zijn de officiële talen van Aruba dus het onderwijssysteem was heel vergelijkbaar met dat van Nederland. Daar bestaat het primaire onderwijs uit het basisonderwijs (4-12 jaar). Op Aruba bestaat het primaire onderwijs uit het kleuteronderwijs (4-5 jaar) en het basisonderwijs (6-11 jaar), wat heel erg lijkt op ons Belgisch schoolsysteem. Dat maakte de stap iets eenvoudiger. 


't Is eens iets anders dan Frans

Bondia! (Of Halloooookes in het Papiamento) Joke: Hoewel Nederlands een officiële taal is in Aruba, toch is het handig om de lokale taal ook aan te leren. Toen we verhuisden is ons jongste zoontje Kamil nog een jaartje naar een lokale crèche geweest waar enkel Papiamento gesproken werd. Een heel bewuste keuze omdat hij hiermee de taal snel zou oppikken.

Ook onze andere kinderen zijn gestart in een lokale 'meertalige' school wat betekent dat de juf standaard Papiamento praat met de kinderen maar daarnaast ook Nederlands, Engels en Spaans aanleert. In de praktijk betekent dit dat elk kind zijn/haar eigen taal kan spreken en met de andere kinderen van taal switcht. Zo spreekt onze Kamil ondertussen vlot 3 talen en ook onze andere twee kinderen zijn vlot meertalig. Wat een meerwaarde!"

Leren over sneeuw op een zonovergoten eiland

"Het schoolsysteem in Aruba is grotendeels gebaseerd op het Nederlandse systeem. Zo wordt er in het zesde leerjaar dezelfde doorstroomtoets afgenomen als in Nederland. Ook de schoolboeken komen allemaal uit Nederland wat soms voor bizarre taferelen zorgt waarin kinderen uit alle landen van Europa moeten leren over de sneeuw en koude. De meeste hebben nog nooit sneeuw in hun leven gezien," lacht Joke.

De bel gaat wel heel erg vroeg!

Terwijl wij hier soms vloeken dat de kinderen vroeg uit hun bed moeten, zitten ze in Aruba al heel vroeg op de schoolbanken. Joke: "De schoolbel rinkelt hier al om 7u30, veel vroeger dan in België. Maar dat betekent ook dat onze kinderen 's middags om 13u al naar huis mogen. Ze hebben maar één lange pauze tussendoor. Hoe wij dit oplossen? Wij hebben 3 keer per week een babysit die de kinderen gaat ophalen en erbij blijft tot wij klaar zijn met werken. Maar zo kunnen ze wel nog het maximale uit hun dag halen. Heerlijk toch?"


Geen fashion drama's

Je zou denken dat kinderen in Aruba in zwemshort of badpak naar school kunnen, maar niets is minder waar. "Ze dragen allemaal een mooi uniformpje : een donkerblauwe broek en een polo t-shirtje," zegt Joke. "En eigenlijk is dat wel gemakkelijk want dan moeten we nooit discussiëren over wat ze moeten aantrekken. Handig!"Leguanen redden uit het zwembad

Joke: "Het klinkt idyllisch om naar school te gaan op een zonovergoten eiland en dat is het ook. Maar tegelijkertijd gaat het leven hier ook zijn gewone gangetje en is het eigenlijk heel vergelijkbaar met onze Belgische scholen. Toch heeft het hete klimaat en palmbomen en cactussen overal net dat ietsje meer," lacht Joke. "We hebben hier elke ochtend ook wilde geiten in de voortuin of we komen vaak dode slangen tegen op de weg naar school (gelukkig nog nooit een levende) en ja, af en toe redden we een een leguaan uit het zwembad."


Er is weinig extra zorg

Joke: "De klassen in de lokale school zijn enorm groot en hierdoor zijn we wel wat op beperkingen gestoten van het Arubaanse schoolsysteem, waarbij kinderen met meer zorgnoden nog niet de opsporing en begeleiding krijgen zoals we dit in België kennen. Dit maakt dat het niet evident is om aangepaste begeleiding of een alternatief te vinden. Ons zoontje Ilyan zit daarom sinds kort op een klein Montessorischooltje (ja, dat kennen ze hier ook!) waar hij weer helemaal is open gebloeid." 


Een smeltkroes van culturen

Joke: "Op Aruba leven meer dan negentig verschillende nationaliteiten vreedzaam samen. Alles komt hier samen en kinderen hebben vaak meer twee of zelfs meer origines. Hierdoor vervaagt de afkomst, en multiculturaliteit is hier een vanzelfsprekendheid, de school is echt een smeltkroes van culturen. Ik heb het gevoel dat mijn kinderen hierdoor anders ontwikkelen dan dat ze in België naar school zouden gaan. Ze worden zelfstandiger en leren omgaan met onwennige situaties. Ze worden flexibeler en creëren meer veerkracht. Hier kan ik alleen maar heel dankbaar om zijn."