Het onderwijs. Er valt wat over te zeggen. Hier in Vlaanderen gaan je kinderen naar een traditionele school of kies je voor een alternatieve onderwijsmethode. Maar hoe zit dat eigenlijk met 't school in het buitenland? Maison Slash kijkt maandelijks achter de schoolpoort ergens op de wereld. Deze maand is dat tussen het braaien en chakalaka door in Zuid-Afrika. Howzit? 

Liesbet en Edgar werken en wonen sinds 2016 in Eshowe, een klein dorpje ten noorden van Durban in het oosten van Zuid-Afrika samen met hun twee kinderen Alix (5,5) en Miles (4). Hun dochter en zoon gaan er naar een gewone kleuterklas, maar Liesbet en Edgar kozen bewust voor een privé-school omdat daar minder kinderen per klas zitten en er dus meer aandacht kan besteed worden aan elk kind.


tdub0QZcl3mXw8bnDsAkCE4mpagh932vSPlzrWZa.jpeg

Schoolplicht is er wel (of niet?)

Of er zoiets bestaat als schoolplicht? Volgens Liesbet (en de Zuid-Afrikaanse wet!) moet elk kind naar school kunnen gaan. Of dit in realiteit gebeurt, is moeilijk te zeggen. Liesbet: “Omdat er relatief veel kinderen zijn die geen geboorte-akte hebben en pas officieel geregistreerd worden op het moment dat ze een ID-kaart aanvragen (rond de leeftijd van 12 jaar), is het bijzonder moeilijk om op te volgen welke kinderen naar school ‘moeten’ gaan.”


gn3jAIT1zWsODCg9PYLlvmzAA0rZ3hfwYIW08YVC.jpeg

De derde kleuterklas is bij ons het eerste leerjaar

Het schoolsysteem in Zuid-Afrika werkt met graden. Zo is de crèche is grade 0000 (four nod), het eerste kleuterklasje is grade 000 (triple nod), het tweede kleuterklasje is grade 00 (double nod) en het derde kleuterklasje is grade R, deze graad is het eerste jaar van de lagere school. “Toch leren Zuid-Afrikaanse kinderen pas echt lezen in grade 1,” vertelt Liesbet. “De lagere school telt 8 jaren en loopt van grade R tot grade 7. Vanaf grade 8 (tweede middelbaar in België) tot grade 12 (zesde middelbaar) ga je naar de middelbare school en vanaf grade 10 (vierde middelbaar) kies je een bepaalde richting zoals wetenschappen of economie. Sport is ook heel belangrijk op de Zuid-Afrikaanse school. Rugby, cricket en netbal krijgen in de lagere school veel aandacht.”

uEZX8pRwL0YnZX1jhriAwgduSBvcR52BJoNwXf3G.jpeg

Het schooljaar begint in januari

En eindigt in december. “Hierdoor zijn de vakanties ook anders,” licht Liesbet verder toe. “Op de Zuid-Afrikaanse school kennen ze geen trimesters maar wel vier ‘terms’. Elke term duurt ongeveer 9 tot 10 weken en daartussen zijn vakanties van 2 tot 3 weken. Helemaal anders dus!”

De kinderen dragen bijna altijd een uniform

“Mamaaaaa, wat moet ik aantrekken voor school?” Die vraag krijg je als  slashparent in Zuid-Afrika nooit want de kinderen weten dat ze altijd een uniform moeten dragen. Liesbet: “Bij ons dragen de kinderen vanaf de kleuterschool een uniform en kunnen ze via de school een boekentas aankopen. In Alix’ en Miles’ school dragen ze een blauw school T-shirt en een jeans inclusief een blauw zonnehoedje indien nodig. Handig!” 

Hoera voor een groene speelplaats

Dfo9WiEJQdTH8mltSJhNuSrd8dXMfBTgdEAkIyBe.jpeg

In België zijn er vooral stenen speelplaatsen, helaas pindakaas! Maar in Zuid-Afrika, het land van de mooie natuur, kiezen ze resoluut voor meer natuur op school. Liesbet: “Zo vind je in de meeste Zuid-Afrikaanse scholen groene speelplaatsen en dat kan ik alleen maar heel hard motiveren.”

Een notitieboekje voor alle kleuters

"Wij kennen heen-en weer boekjes in de crèche, maar op de kleuterschool van Alix en Miles doen ze gewoon verder met notitieboekjes. “Daarin lezen we welke speciale activiteiten de kleuters doen zoals paaseieren rapen, facepainting, springkastelen, breng-een-voorwerp-mee-naar-school-dag, verkleeddag of boekenweek."

"Ook leuk is dat elk kind in de klas eens bakker-bakker mag zijn. Als je kind bakker-bakker is, breng het een cake of taart mee naar school om met iedereen te delen en je kind mag dan een dag de bakkersmuts opzetten. Wij als ouders kunnen in het notitieboekje ook dingen schrijven die extra aandacht verdienen. Wanneer ik bijvoorbeeld voor een meeting 2 à 3 dagen naar Kaapstad moet, dan schrijf ik dat in het boekje zodat de leerkrachten beter begrijpen waarom Alix en Miles meer aanhankelijk zijn. Ik vind dat wel handig!”

Snoep is de normaalste zaak in Zuid-Afrika

DLENhnm27BdKuSbjuZ785q7y99GMZ60HeuEu8JsW.jpegMoet er nog snoep zijn? Liesbet: “ Hier ben ik zelf minder voorstander van maar op en rond de school valt er altijd wat te snoepen. Elke verjaardag krijgt je kind wel iets, tijdens elke bakker-bakker is er taart én in de school is er een snoepwinkel, de tuck-shop waar je kind tijdens de speeltijd snoepjes kan kopen. Echt waar!” 

Uncles en aunties op school

Iedereen die geen leerkracht is, is uncle of auntie. Liesbet: “Zo is uncle Herby een administratief medewerker bij ons op school die ook gitaar komt spelen in de kleuterklassen. Andere aunties helpen de jongste kindjes in de kleuterklassen of ze worden ingeschakeld om mee op te ruimen in de kleuterklassen of om te helpen tijdens de speeltijd.

Pax0GZUfCMsMCznHgivsdj5N9lS8kWKGW3wcfqRP.jpeg

Kinderen krijgen al van jongs af aan te maken met apartheid

Zuid-Afrika heeft een moeilijke geschiedenis waar apartheid een groot deel van uitmaakt. Liesbet: “Apartheid is jammer genoeg nog steeds heel hard ingebed in de Zuid-Afrikaanse gemeenschap. En dat ondervind je heel vaak in het dagelijks leven. Toen vriendinnetjes van Alix bij ons thuis kwamen spelen toen we hier pas woonden, vroegen ze: “Are Alix and Miles coloured?” Ik begreep eerst niet goed wat ze bedoelden maar na een tijdje wist ik het. Ik ben Belgische en blank en mijn man is Keniaan en zwart, Alix en Miles zijn dus ‘gekleurd’ wat tot heel wat discussies leidde in het Zulu tussen de twee vriendinnetjes. Ik probeerde hen uit te leggen dat het niet uitmaakt. Dat Alix en Miles kinderen zijn zoals hen. Toch bleven ze herhalen: “Wij zijn zwart en zij zijn gekleurd.” Kleine kinderen krijgen zo al van kleins af aan het idee dat je anders bent omwille van je huiskleur. Dat vind ik heel erg jammer.”