Voor de #omtebleiten-campagne van de CM steken wij met Maison Slash schaamteloos onze neus in andermans zaken. Want hoe pakken andere gezinnen dat ouderschap aan? Sowieso ook met de nodige struggles, gaan we even van uit.  Deze keer praten we met Joke en Eva, samen mama van een heerlijke dochter. 

Joke is een creatieve duizendpoot met haar eigen designstudio/webshop en Eva zet haar schouders onder de vele jeugdevenementen en -projecten in de stad Mechelen (en in haar vrije tijd drumt ze Taylor Hawkins naar huis). Twee geweldige powerwomen die als ouders ook wel eens aan #shithandling moeten doen. (Zoals iedereen toch?) Wij waren benieuwd hoe deze twee trotse mama’s van een jonge dochter omgaan met druk en (hoge) verwachtingen die vaak gepaard gaan met dat ouderschap. 

 JOKE & EVA

 “Van zodra wij zwanger waren overspoelden mensen ons met goeie raad. Zeker in het begin is dat handig, want je weet absoluut niet waar je mee bezig bent, wat er je staat te wachten en hoe je de dingen moet aanpakken. Wij vonden het ouderschap in het begin best beangstigend. Je bent immers verantwoordelijk voor zo’n klein, nieuw leventje en je wil alles goed (lees: perfect) doen. 

Iedereen een mening

 Onze dochter had (zoals bij veel kinderen) regelmatig te kampen met slechte nachtrust, moeilijk eten, krampjes, overprikkeld zijn, etc. Geen leuke dingen voor haar, om nog maar te zwijgen wat dat met ons deed #enterzombiemodusEn over al deze topics had iedereen wel een mening: begin toch met flesvoeding, leg ze zo in haar bed, schenk geen aandacht aan haar geraas,…

Goed bedoeld allemaal maar soms is trop te veel en kan de lawine aan goeie raad problematisch worden en onbedoeld zorgen voor heel wat extra druk. Zeker als je tegenstrijdige informatie te verwerken krijgt.

Luister naar jezelf

Onze gouden regel intussen is: luister naar je eigen gevoel!  Wij kennen onze dochter het beste en wij weten als geen ander wat ze nodig heeft. Maar het duurde even om die klik te maken. Pas na maanden durfden wij echt ons eigen standpunt innemen en te vertrouwen om onze eigen koers te varen. 

 Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we niet meer open staan voor raad, in tegendeel. Maar na verloop van tijd leerden we beter filteren van wat wij waardevol en handig vonden. Bij ons hielp het om selectiever te werk te gaan met vanwaar we onze informatie haalden. Kies de juiste tribe als het ware en dan komen vanzelf de dingen waar je je het best bij voelt.

Team parents

 Samen alles bespreken en bespreekbaar maken is ook van cruciaal belang geweest voor ons. Wij kunnen kracht putten uit elkaar waardoor we als team sterker naar buiten komen en aan mensen rondom ons duidelijk kunnen maken waar wij met onze opvoeding voor staan.

En dat werkt want mensen zien dat, respecteren dat en houden er rekening mee. Wederom is dit niet om mensen te schofferen of ondankbaar te klinken. Helemaal niet. Het is eerder het durven innemen van ruimte: dit ben ik als individu, als koppel en als ouder. En van zodra je dat geloof in jezelf als mama of papa wat hebt aangekweekt is dat ouderschap dubbel zo leuk.” 

Dit artikel kwam er in samenwerking met CM. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.  Terwijl Joke en Eva heerlijk verder moederen, kan jij op de website van de CM meer wist-je-datjes vinden over hoe je een evenwichtigere ouder kan zijn en hoe duidelijke communicatie hierin zeker kan helpen.