Ik beken. Ik heb steken laten vallen in mijn opvoeding. En dit is er één van: mijn kinderen doen dat neussnuiten niet goed. Er wordt geslurpt, geslikt, maar het snot vindt maar zelden zijn weg via een zakdoek naar buiten. En ik blijk niet de enige slashparent te zijn die struggelt! (lees zeker tot op het einde voor de verrassende wending)

Ik knoop mijn veters verkeerd. Mijn kinderen nu ook. Ik maak mijn bed nooit op 's ochtends. (Uiteraard) mijn kinderen ook niet. Maar ik snuit wél fatsoenlijk mijn neus. Mijn kinderen nooit! Gek word ik van het gesnuif en geslurp. Al van toen ze klein waren, probeerde ik hen op te voeden. Maar ik maakte er helaas nooit een prioriteit van. Zoals ze automatisch zindelijk werden, hoopte ik ook dat er een moment zou komen waarop de neuzen fatsoenlijk zouden gesnoten worden. Tot op heden: niks. 

Toegegeven: lagere school-kinderen zijn minder snotterig en slijmerig dan peuters en kleuters. Er is wel degelijk enige vooruitgang hier. Geen neuzen meer die aan een mouw worden geveegd. Geen snotknuffels aan mijn trui of neuskeutels aan de muur.

Geen snottoekomst voor jou!

Omdat het snot-en griepseizoen nu druk aan de voordeur staat te kloppen, bereid ik me alvast mentaal voor. Maar liever behoed ik jou voor een snottige toekomst als de mijne. In dit artikel las ik namelijk (waarom had ik 12 jaar geleden zo weinig toegang tot dit geweldige internet!?) hoe je kinderen kan leren om fatsoenlijk te snuiten. Here we go:

1. Houd spiegel voor zijn/haar neus en laat zien hoe er damp op komt bij het uitblazen. 

2. Laat je kind een watje vooruit blazen met de neus. Mond gesloten en niet valsspelen. Maak er desnoods een wedstrijd van, om het eerst! Of gebruik een parcours, doorheen het lege wc-rolletje, yes you can! Of doe een nep-verjaardag met kaarsen en laat deze via de neus uitblazen. Geen idee of de taart daarna nog eetbaar is, but hey.

Uitblazen, kind

Ik ga eerlijk zijn, deze technieken oefende ik niet intensief met die kinders van me, maar ik heb ze wel geprobeerd. En echt geweldig ging ons dat niet af. Uitblazen is niet hetzelfde als inademen, kind. 

Slimmer is om helemaal from scratch te beginnen. Hou een tissue zo'n 5 centimeter van bij je kinds gezicht en laat hem door de mond blazen. Lukt dit, vraag vervolgens hetzelfde te doen met de neus. Vanaf wanneer de tissue waait door neuskracht, leg dan een (propere, duh) zakdoek op het gezicht van je kind en laat hem door de neus blazen. Doe dit in de badkamer. Je weet waarom. 

Mind blowing

Ik heb me intussen stuk gezocht op het internet over het waarom sommige mensen hun neus gewoon niet kunnen snuiten. Het blijkt een ding, er zijn massa's getuigenissen van volwassenen die het nog steeds niet kunnen. Maar erger, NU BLIJKT DAT DOORSLIKKEN BETER IS DAN SNUITEN!  Not kidding. I hate you, internet.