Vliegt het geld bij jou thuis ook elke maand naar buiten? Dat zou je wel eens letterlijk kunnen nemen. Wist je dat een gemiddeld Vlaams gezin van vier (in een rijhuis) ongeveer 2000 euro per jaar uitgeeft aan de energiefactuur alleen? Bovendien komt al die energie wel van ergens hé. ’t Is niet leuk om te zeggen, maar iedere keer je de verwarming opzet, de droogkast gebruikt of de kraan opendraait, belast je het milieu. De zorg voor onze planeet verzoenen met ons 24/7 huishouden: niet gemakkelijk dus. Maar geen paniek! Samen met Luminus vonden we gezinnen om van te leren. Zij gaan namelijk een pak #energierigerdoorhetleven dan het doorsnee Vlaamse gezin. 

Zoals bijvoorbeeld slashparent Katrien, die de afgelopen zes jaar nog nooit de verwarming in haar huis heeft opgezet. Straf! Is dat wel leefbaar eigenlijk? Because winter is coming hé. Lees zeker verder om Katriens tips and tricks te ontdekken.

To fleece or not to fleece?

Introducing: Katrien en haar flinke zoon van 11 jaar. Deze alleenstaande mama betaalde de afgelopen jaren geen euro aan de verwarming van haar bijzonder huis, een oude dienstwoning die op een groen domein staat. Huh, echt géén chauffage aan? Totaal niks? Dat is dan toch wel zeker drie mottige fleecepullen over elkaar dragen dan? Katrien: “Ik heb ooit vloerverwarming in mijn huis laten installeren, maar ik heb die inderdaad nog nooit opgezet. Toen ik dit huis kocht en het wilde renoveren, kon je allerlei premies krijgen om je huis passief te maken. Ik heb dus enorm veel isolatie in het dak en in de muren, hoog rendementsglas én een intelligent verluchtingssysteem. Maar ik had niet verwacht dat ik door die ingrepen nooit verwarming zou nodig hebben. Het is oktober en het is hier binnen 25 graden.”

Isoleren isoleren, wie zijn best doet zal het leren!

Die passieve renovatie heeft Katrien wel iets gekost destijds, maar ze staat er nog steeds achter. Katrien: “Passief (ver)bouwen is een investering op lange termijn, want isolatie is niet goedkoop. Je haalt het er wel uit, want je energierekeningen liggen vanaf dan altijd een pak lager. Ik heb ook speciale zonnewering geplaatst aan mijn grote glaspartijen om de zon wat meer buiten te houden. Zelfs tijdens die extreme hittegolven van de voorbije zomers werd het hier binnen nooit warmer dan 28 graden. Ik durf dus zeggen dat mijn huis pas écht de ideale temperatuur heeft in de winter. Haha! Ik let daarnaast ook echt op mijn energiegebruik door bijvoorbeeld led-verlichting te gebruiken en maar twee volle wasmachines te draaien per week. Ik heb ook een kleine afwasmachine. Afgelopen zomer liet ik zonnepanelen plaatsen. Ik vond dat de elektriciteitskosten o.a. door de laptop en de Playstation van mijn zoon, toch wel opliepen. Dat leek me een goede investering, die zichzelf na een tijd ook terugbetaalt.”

De kleintjes tellen ook.

Amai, en wij maar denken dat Katrien haar tenen er af zouden vriezen in de winter. Niks blijkt minder waar. Zou ze dat nu alleen voor de centen doen, of heeft ze ook een ecologisch motief? Katrien: “Ik doe het zowel om te besparen als voor het klimaat. Je kan mij zeker geen fanatieke treehugger noemen ofzo. Ik rijd bijvoorbeeld wel met de wagen. Het is volgens mij perfect mogelijk om thuis grote én kleine dingen te veranderen waarbij je energie, grondstoffen en geld kan besparen zonder aan comfort in te boeten. Dat lijkt voor mij de boodschap. Ik blijf altijd zoeken naar nieuwe dingetjes om te verbeteren. Zo koop ik sinds kort geen wegwerppennen meer, maar schrijf ik met een vulpen.”

Allemaal #energierigerdoorhetleven!

Dat is een super boodschap, Katrien, en ook inspirerend en geruststellend. Goed bezig! Zou jij ook graag wat #energierigerdoorhetleven gaan? Heb je eigenlijk een idee hoe het gesteld is met jouw verbruik? Awel, op de website van Luminus vind je een kei goed en kort testje waar je aan de hand van een aantal slimme vragen te weten komt hoe jouw huis en toestellen scoren. Plus, je krijgt concrete tips waarop jij kan besparen! We hebben de test uiteraard zelf ook ingevuld. Het huis van de schrijftster van dit artikel haalde 76 op 100, maar ze moet haar ketel wel beter onderhouden. Nu jij!


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Luminus. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.