De dingen des levens, met drie mannen, een vrouw en twee katten onder één dak. Dat brengt al eens een al dan niet sappig verhaal met zich mee. Zo gaat dat bij slashparent Erika. Zij laat maandelijks achter haar deur kijken hoe dat precies gaat. Want ja, #zozitdatbijons.

ERIKA

Jan, Piet, Joris en Korneel

Ik heb iets met mannen met baarden. Van die volle, ik-wil-dat-ne-keer-fameus-goe-vastpakken, vikingbaarden. Altijd al gehad. Ik krijg daar blinkende oogskes van. Maar ik heb geen zo'n exemplaar in huis gehaald. Jan, Piet en Korneel, die hebben baarden. Joris niet. 

Ondanks een ferme haardos, blijven bovenlip en kin vrij van enige begroeiing. Vorig jaar vergat hij zijn scheerapparaat mee te nemen op vakantie. Ik dacht: "Leuk, we laten die kin van jou eens twee weken ongeschoren, misschien groeit er wel wat onder de Italiaanse zon!" Helaas zag hij er na vijf dagen uit als een Oost-Europese taxichauffeur met een alcoholprobleem. De haargroei onder mijn oksels zou geheid een voorsprong nemen op zijn blinkend blanke kin, als ik ook daar alle remmen los zou laten.

Waar zijn mijn baby's?

Ik heb niks met tieners met baarden. En al zeker niet met die van mijn zoons. Sinds een jaar of wat meer groeit er een snor op mijn oudste zoon. En sinds kort ook een baard.

Zo plots als ik zwanger van hem raakte, zo plots stond daar ook een donzig tapijt op dat perzikengezicht van hem. Waar al die jaren plotseling heen zijn, I don't know, maar die baby van me groeit nu plotseling boven me heen.

Nog 3 keer slapen en dan ben ik waarschijnlijk de kleinste hier in huis, want de jongste zoon is sinds enkele maanden ook aan een fameus inhaalmanoeuvre begonnen.

Dat schiet gelijk kool en de braadpan wordt dan ook te klein om alle vleesjes die ze tegenwoordig eten in één enkele keer te bakken. 

Kijken mag. Aankomen niet.

En daar zit ik dus dan, dagelijks aan de eettafel, met twee opgeschoten staken in mijn volle zicht.

Puisten op het voorhoofd en de neus van de oudste, die me verleidelijk aanstaren. Kijken mag, aankomen niet! Het. Mag. Niet. Ge moet weten, ik ben altijd al een gretig 'pitserke' geweest.  Ik ben, in sommige situaties, een kat die je maar beter niet bij de melk zet. Als ik bij iemand een puist of ne vuile mee-eter in het gezicht bespeur, begin ik lichtelijk te kwijlen en beginnen mijn handen te jeuken.

Dus krijg ik van mijn zoon lessen in controle houden over mezelf. De jongste zoon heeft mijn glad velleke gekregen, geen puist te bespeuren op zijn façade. En wetende dat ik me op zijn pukkels wel zou mogen storten. Tsss.

Na de acne volgde dus die pluimage in zijn aangezicht. Donker gekleurde haartjes die, samen met de hele puberale hormonenhuishouding, volledig de controle over hun groei kwijt zijn.  Het ziet er niet uit, het is van mossel nog goudvis, maar dan zonder de schubben en de geur, wél met de baard. Maar ook daar, kijken mag, aankomen niet. Met andere woorden, de 'gilettekes' in de badkamer worden momenteel nog steeds het meest door mezelf gebruikt.

Om de één of ander reden heeft het kind een pact met zichzelf gesloten om zich pas een eerste keer te scheren op zijn laatste honderd dagen in 2020! We hebben er al aan gedacht om hem 's nachts de nodige scheerbeurt te geven, maar het kind slaapt te licht en wij te vast. We hebben hem al voor dilemma's geplaatst, scheren of geen Magic tornooi (één of ander raar kaartenspel, ge wilt het niet weten) deze maand, maar dat kind weet natuurlijk dat we dat niet menen.

De diploma uitreiking van die cursus zelfbeheersing die ik bij hem volg, is  bijgevolg nog even ver weg als de zijne van zijn humaniora.

Grote onderscheiding

En ondertussen voel ik het al helemaal aankomen. Als hij later écht groot is, en een mooie man zonder pukkels en met volle baard kan zijn, zal hij hem niet meer willen. #lovehimtopieces, gelijk ze zeggen, met al zijn pure eigenzinnigheid erbij. En snor en baard en pukkels ook. Maar jongens toch, ik haal heel erg zeker grootste onderscheiding als het op 'beproevingen doorstaan' met dit kereltje komt. Gelukkig krijgt dit katje al eens een apérol in het drinkbakje geserveerd!