Vaak vragen we ons af wat er allemaal omgaat in die kleine kinderhoofdjes. Hoe zien onze kinderen de wereld? Wat nemen ze waar? En wat is voor hen niet waar? Hoe kijken ze naar hun ouders? Naar ons? Een gedicht kan gevoelens losmaken. Of perfect verwoorden. Speciaal voor gedichtendag delen we graag deze hartverwarmende verzen met jou.

Heldenlijst  - door Tine Mortier

Op mijn lijst van grootste helden staat met rode stip mijn vader genoteerd - hij is de sterkste man ter wereld van hem heb ik geleerd hoe je in een wip het wolkendek kunt tillen op nummer twee mijn moeder want -echtig waar- zonder haar at ik droog brood, was ik tv-verslaafd, kwam ik elke dag te laat op school en wie zou de pijn wegzoenen als ik bij het spelen weer mijn knieen had geschaafd helemaal onderaan was nog een plaatsje vrij, dus dat is voor mijn grote broer - af en toe is ie reuze lief en bovendien heb ik gezien hoe hij met zijn tong tot in zijn rechter neusgat raakt zonder dat 't vlekken maakt.   tine mortierTine Mortier (46) schrijft, leest, speelt, kletst en reist. Ze is lerares toneel en leert volwassenen schrijven. Haar drie kinderen staan model voor de helden in haar verhalen. Ze debuteerde met het prentenboek Zoeperman.    

Goeienacht - door Bart Moeyaert

Met mama op de bedrand wordt de kamer lekker warm. Ik mag nog even liggen in de holte van haar arm. Ze leest me een verhaal over de maan boven een land waar alle mensen wonen in een nachtblauw ledikant. Het einde – moet ik zeggen heb ik nog nooit gehoord, maar zacht – dat weet ik zeker, is vast het laatste woord.

bart gedichten

Bart Moeyaert (52) debuteert als auteur in 1983 met Duet met valse noten, dat uit zijn dagboek is gegroeid. Hij is dan 19 en wordt meteen een ster: het boek is een hit. Sindsdien is hij uitgegroeid tot één van de bekendste (jeugd)schrijvers van Vlaanderen en Nederland.

 

Papa-beer - door Geert de Kockere

Ik heb een beer, Een knuffelbeer.

Hij kan brommen, Snurken, Heel gevaarlijk Grommen.

Net Als papa In zijn bed.

Maar dàt, meneer, Is mama’s beer!

gedichten geertGeert De Kockere (54) is Vlaams schrijver. Hij schrijft vooral kinderboeken en publiceerde al heel wat dichtbundels en gedichten in tijdschriften voor kinderen, jongeren en volwassenen.