Hoe vaak beantwoorden we de vraag 'hoe gaat het', met 'druk druk druuuk druk druk.'. A slashparent's life is druk. Maar evengoed bepaal jij zelf hoe je je tijd besteedt. En dat is voor iedereen anders. Ergens ‘geen tijd voor hebben’ bestaat niet, zegt slashparent Katrien. 

KATRIEN

Mom on a role

Het was een donderdagochtend. Donderdag is een dag waarop ik pas na de middag op mijn werk moet zijn, waardoor ik ’s ochtends alle tijd heb. Om huishoudelijk werk te doen, te lezen, een stukje te schrijven, met iemand koffie te drinken of zoals die ochtend: om wat te keuvelen aan de ingangspoort waar ik mijn kinderen net heb afgezet.

Het gekende plaatje, een groepje ouders dat blijft dralen en praten terwijl de kinderen al lang met hun activiteiten bezig zijn. Enkel de mobiele koffiebar ontbreekt. Op zulke momenten voel ik me op en top moeder, net niet op een metaniveau. Dat heb ik ook wanneer ik bijvoorbeeld pannenkoeken uitdeel op het carnavalsfeest of een kraam beman op het schoolfeest. Misschien omdat het niet zo vaak gebeurt.

Die ochtend ging het gesprek over ons nieuwe huis (waar we nog niet wonen maar waar we al wel in de moestuin werken). We kochten dat huis effectief ook voor die tuin en moestuin. Eigenlijk kan je stellen dat we een tuin met een huis erbij kochten. Een oud huis, waar veel werk aan is. Het doet onze omgeving de wenkbrauwen fronsen, in sommige gevallen net niet hyperventileren. Wie ruilt er nu een volledig gerenoveerde en uiterst charmante stulp in voor een krot? Nou, wij dus.

Boemmm, Die is raak!

Na mijn bevestigend antwoord dat we niet eerst zullen verbouwen maar er hup zo in zullen trekken, ging het over de moestuin. We hebben al een grote volkstuin en nu dus ook een moestuin aan huis. En toen kwam het.... Eén, overigens heel fijne, vrouw liet zich ontvallen: ‘Een moestuin, poeh, daar hebben wij geen tijd voor.’ Die zat. Wie heeft er nu tijd voor een moestuin? Lollig voor de kindjes en leuk om eigen groenten te telen, maar wanneer doe je dat?

Zonder aarzelen en met oprecht gemeende glimlach reageerde ik: ‘We maken er tijd voor. We vinden het heel belangrijk en ook leuk om onze eigen biologische groenten te telen. Dus we maken er tijd voor. Ons huis zal inderdaad en bijgevolg niet zo snel verbouwd zijn dan. We gaan ervan uit dat de mensen die ons graag zien daar wel tegen kunnen.’

Stilte. Het was niet schofferend bedoeld en hopelijk kwam het ook niet zo aan. Maar ik meende het wel. Zo’n uitspraken maken me soms boos. Iedereen heeft evenveel tijd. Zeven dagen in een week, vierentwintig uur per dag. Je kiest zelf hoe je die invult en draagt de gevolgen ervan. Ergens ‘geen tijd voor hebben’ bestaat niet. Het is ‘daar maken wij geen tijd voor’. Of nog juister ‘daar nemen wij geen tijd voor’. Niet erg, je kan niet overal tijd voor nemen. Zo belanden ‘sporten’ en ‘zelf rokjes naaien’ niet in mijn tijdsplanning. Omdat ik dat in theorie wel zinvol vind maar in de praktijk blijkbaar niet zo.

Iedereen kiest!

Natuurlijk weet ik dat sommige mensen minder keuzevrijheid hebben omdat ze bijvoorbeeld alleenstaande ouder zijn of schulden af te betalen hebben door pech in het verleden. Over hen heb ik het niet. Maar in veel andere gevallen gaat het over levensinrichting. Hoe groot of klein wil en kan je wonen? Hoe ver wil je reizen? Wat wil je bezitten? Hoeveel nood heb je aan financiële zekerheid? Hoeveel tijd wil je met je kinderen besteden en hoe wil je die invullen?

Er bestaat niet één juiste manier. Ieder moet zijn juiste manier vinden. Om een fijn leven te kunnen leiden. Voltijds of deeltijds of niet werken, met tijd voor wat je ook wil en belangrijk vindt. Volgende donderdag keuvelen we weer wat. En nemen we er een koffie bij. Misschien ga ik wel rond met een wortelcake gemaakt van biowortels uit de moestuin. Al betwijfel ik of ‘taarten bakken’ ooit in mijn tijdsplanning geraakt.