Het gezinsleven is niet altijd van roosjes en maanschijnsel. Dat moeten we jou niet uitleggen. Toch trapt elke slashparent bij tijd eens in de verdomde val van het romantisch beeld van de happy family. Slashparent Jozefien smashte al eens de roze bril in haar Fuck Fake magazine Charliemag. Ze doet ons schateren met dit accuraat en ontnuchterend lijstje van 10x expectations vs reality. 

JOZEFIEN

Het gezin, de hoeksteen van de maatschappij. Waar de kinders altijd braaf zijn, moeder zingend door het huis dwarrelt en vader voldaan zijn krantje leest. Not. Het leven in gezinsverband is chaotisch, rommelig, onvoorspelbaar en lijkt in niks op de plaatjes die we zien in Minute Maid reclames of brochures van Kind & Gezin. Voor iedereen die er ooit wil aan beginnen: bezint eer ge begint! Neem eerst even een kijkje achter de schermen van hoe het er in het echte leven aan toe gaat. En voor iedereen die al in mijn situatie zit, prettig feest van herkenbaarheid!

1. De roze wolk

realistische-gezin2 Baby’s, ze doen menig eierstok rammelen, zien er belachelijk schattig uit en hun kruintjes ruiken bedwelmend lekker. Tot je er eentje in huis haalt. Wat niemand je vertelt is dat baby’s in hun eerste levensmaanden niet veel anders doen dan poepen en brullen, en dat het gehuil van een baby zo ongeveer het meest irritante geluid ter wereld is. Ons gezin werd gezegend met twee huilbaby’s, de lichte gehoorschade kreeg ik er gratis bovenop.

2. Het tafelmoment

realistische-gezin12 “Als ik kinderen heb, ga ik ze enkel biologische groentjes geven en van elke maaltijd een feest maken!” Haha, die naïeve bijna-ouders toch. Weten zij veel dat de tafelmomenten in een gezin vaak een heuse veldslag zijn en dat het je op de duur niet meer veel kan schelen wat ze eten zolang het maar in hun mond verdwijnt en het er niet meteen weer uitkomt. Sinds ik kinderen heb, wil ik ook geen huisdieren meer. Onze kinderen zijn al beestachtig genoeg. Ik heb regelmatig gedacht om gewoon een bakje met eten op de grond te zetten op een zeiltje. Maar daar zou Kind & Gezin vast iets op tegen hebben.

3. Het ochtendtafereel

realistische-gezin3 Je kent ze wel, die reclames van Nutella en Minute Maid waarin shiny, happy families samen fris en fruitig aan de dag beginnen. Geen idee waar die reclamemakers dat beeld vandaan halen. In de tien jaar dat ik in gezinsverband samenleef, heb ik nooit zo’n ochtend gehad. Geradbraakt, verslagen en met de moed der wanhoop is hoe wij, zeker de eerste vijf jaren, aan de ontbijttafel verschenen na weer een nacht van een vijftal onderbroken uurtjes slaap. Een duur glas sinaasappelsap brengt op dat moment weinig redding. Trust me, I tried.

4. Het speelgoed

realistische-gezin6 Een van de grootste fouten die jonge ouders maken is speelgoed kopen dat ze zelf mooi vinden staan in hun woning. Kleurrijke houten blokken en vintage poppen. Mijn kinderen spelen nog liever met de lege dozen dan met het hippe speelgoed dat erin zat. Extra tip: wanneer het een tijd lang verdacht stil is in huis, ga je best even kijken welk onheil je nageslacht nu weer aan het aanrichten is. De kans bestaat dat ze “een fort hebben gemaakt” van de lege verhuis- en IKEA-dozen die nog in je slaapkamer stonden.

5. De kindertekening

realistische-gezin4 De kinderen van mijn vrienden tekenen graag van die mooie tekeningen met lieflijke tafereeltjes: een gezinnetje hand in hand onder een stralende zon, een lachende regenboog, bloemen en vlindertjes op. Op mijn ijskast hangen enkel tekeningen van drollen, piemels, en schetenlatende mannetjes. Wat heb ik verkeerd gedaan?

6. De knutselactiviteit

realistische-gezin Druilerige zaterdagnamiddagen, zo zijn er helaas een boel om door te komen in gezinsverband. ‘ORGANISEER EEN KNUTSELACTIVITEIT!’ zal het doe-boek voor kinderen je aanraden. Maar de plakband kleeft aan alles behalve aan het papier, je kind verliest al na vijf minuten zijn geduld en de hele dag is doordrenkt van frustratie en teleurstelling. Nee, dan zijn er veel leukere activiteiten te doen met een rolletje tape. En je hebt er geen handboek voor nodig.

7. Het Pinterest moment

realistische-gezin7 Omdat poep zo’n beetje de rode draad vormt in ons gezin, besloot ik op een andere zaterdag met mijn jongste zoon cupcakes te bakken in de vorm van poop emoji’s. Op Pinterest zagen ze er zo schattig uit. Ik reed de halve stad door voor de juiste ingrediënten maar het resultaat was toch niet echt je dat. Nadien hadden we beiden buikpijn. Niet van de cupcakes maar van het lachen met de meest onsmakelijke gedrochten ever. Up yours, Pinterest!

8. De was en de plas

realistische-gezin8 Mijn huisgenoten maken wasmanden vol kleren vuil. Dag weekend, hallo wasmarathon. Op televisie zie ik wel eens van die vrouwen die heel erg graag de was doen. Ze ruiken dan heel hard aan hun schone wasgoed en krijgen er haast een klein orgasme van. Wie zijn die vrouwen? Wat drijft hen? Want dit is meestal de enige reactie die ik heb op de bergen wasgoed van mijn gezinsleden.

9. De opvoedregels

realistische-gezin11 Consequent en duidelijk, streng maar rechtvaardig, zo ging ik zijn als opvoeder. Altijd met mijn kind in gesprek gaan en hem niet zomaar dingen verbieden of dicteren. Ondertussen zitten we aan opvoedpoging 523 en ik heb nog steeds het gevoel dat mijn kinderen niet naar mij luisteren.

10. De dankbaarheid

realistische-gezin9 Na alles wat ik voor mijn kinderen doe, verwacht ik op zijn minst af en toe een blijk van dankbaarheid: een lief briefje met hartjes op mijn bureau bijvoorbeeld. Helaas strooien kinderen niet zomaar met complimentjes. En na al die onderbroken nachten, vuile kleren, huilbuien en ruzies, hebben ze waarschijnlijk ook wel gelijk. Mama is gek. Geworden. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook mooie momenten zat in ons gezin. Ik heb enkel gaandeweg geleerd om mijn verwachtingen bij te stellen en mijn lat niet te hoog te leggen. Op de grond ligt ie ook prima. Alles wat meevalt is dan mooi meegenomen! En zeg nu zelf, waar zou jij het liefste wonen: in een steriel schoon huis vol generische, perfecte mensen, die altijd dolgelukkig zijn met hun brave kinderen die altijd luisteren? Of in je eigen huis, waar jij en je huisgenoten hun eigenwijze zelf kunnen zijn zonder stress om te voldoen aan allerhande verwachtingen? Geef mij maar een lekker rommelig gezin, waar het tv-dekentje altijd ruikt naar kinderkont en koekjes (en je dit op een bizarre manier best wel lekker vindt). Waar je kan lachen met elkaars kleine en grote fouten die je intussen door en door kent. Waar je niet hoeft te presteren maar je eigen morsige zelf kan zijn, en je je geliefd kan voelen door je even onvolmaakte huisgenoten. En dat is op zich al hartstikke bijzonder. Dat ze daar maar eens een reclamespot voor maken!

Header pic: @kidsaretheworst

Jozefien DalemansJozefien is hoofdredactrice van het online magazine Charlie en slashparent van twee zonen Wolf en Linus. Ze heeft als missie het doorpikken van picture perfect plaatjes / ziet haar kinderen het liefst als ze slapen.