Blijf in uw kot! Een zinnetje dat slashparent Liesje later als ze 80 is, zittend op een terrasje met haar mede-bomma's nog vaak zal herhalen! Ondertussen zitten we al weken braaf in ons kot en zijn alle truken uit de kast gehaald om de kinderen bezig te houden. En jammer genoeg zal ze nog iets dieper in de trukenkast moeten graaien, want we zijn er nog niet vanaf! Hoog tijd voor een kleine reflectie van de eerste weken in dat kot van haar!

Samen in de klas

Met een kleuter, lagere schoolkind en ééntje in het middelbaar moet je al lang gestudeerd hebben om deze allemaal te begeleiden bij hun schooltaken. Ik heb ook zelf nog een klas te runnen; ik moet jullie dus niet vertellen dat ons huis van 's morgens tot 's avonds op een groot klaslokaal lijkt. En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik liever mama ben van mijn kinderen dan hun juf. Maar goed, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en zullen er het beste van moeten maken. Ook al is dat met hier en daar een strafstudie of leerkracht met burn-out!

schermtijd-dankbaarheid

Bij het begin van deze rare periode zag ik iedereen een weg zoeken in de chaos. Mensen die opeens thuis moesten beginnen werken, met koters, zonder poetsvrouw en vooral: zonder persoonlijke ruimte! Het deed wat met een mens, want plotseling zag ik het ene na het andere uitgewerkte schema opduiken om structuur te brengen. De enige structuur die ik hier heb gevonden in al die weken, is de schermtijd-dankbaarheid! Waar er in normale tijden regels over bestaan, heb ik die nu heel snel aan de kant gezwierd. Het moet leefbaar blijven voor iedereen, ook als dat wil zeggen dat ze eens wat langer met open mond naar een scherm zitten te gapen!

IMG_20200324_145307.jpg

#mamabeatscorona

Omdat je je kinderen geen vijf weken aan een stuk naar een scherm kan laten kijken, ben ook ik vanalles uit de hoek gaan halen om ze tussen het schoolwerk door wat bezig te houden. Onder de hashtag mamabeatscorona, kregen ze elke dag een opdracht die ze tot een goed einde moesten brengen. Na een paar weken was mijn inspiratie een beetje zoek. Want na koken, bakken, kaartjes maken, goochelen, filmpjes maken, afval rapen,... wist ik het even niet meer.

Dat ze het zelf maar uitzoeken dacht ik. En dat deden ze dan ook, ze maakten zelf een pot met opdrachten die ze leuk vonden. Een wellness, kamperen, taart bakken, smoothies maken, foodchallenge, noem het op en het zat in de pot! En jullie weten ook, dat dit geen ik-zit-op-mijn-gat-met-een-boekje-momenten waren. Maar alles voor de kinderen zeker?!

IMG_20200410_153454.jpg

Laat me niet lachen

Hoe een leuk gezin ik ook heb, na 5 weken constant samen zijn, wordt je personal space opeens herleid tot gezellig met z'n allen in één grote bubbel. De momentjes voor mezelf bestonden de laatste tijd uit kleerkasten opruimen, (want dan willen ze opeens niet mee in je space), grote kuis doen (oh, wat mis ik mijn poetshulp) en de garage oprommelen (wat trouwens niet gelukt is wegens te veel rommel). Ook sporten doe ik momenteel in de living met drie kinderen rondom me, die eens raar opkijken als ze hun puffende moeder zien planken. Nooit gedacht dat naar de bakker fietsen (in je mooiste jurk) zo ontspannend kon zijn!

Maggie-wijsheid

Als we eindelijk weer uit ons kot mogen, hoop ik vooral dat we elkaar nog gaan herkennen. Dat wordt een dag om nooit meer te vergeten, alle behaarde unibrows met een kilootje te veel die weer uit hun kot mogen! Maar één ding staat vast, ik ga ze allemaal een dikke knuffel geven! Tot die dag, blijven we braaf in ons kot!

IMG_20200418_094827_042 (1).jpg