Ze worden zo snel groot, meneer, mevrouw. Voordat je het weet heb je opgeschoten pubers in huis met alle gevolgen vandien. Zo ook slashparent Erika. Zij laat maandelijks achter haar deur kijken hoe dat precies gaat dat #goedgepuber. 

"Meestal wordt wasgoed in een wasmand bewaard tot er genoeg is om te wassen, waarna het, althans in veel geïndustrialiseerde landen, gewassen wordt met een privé-wasmachine vaak verdeeld via het wasvoorschrift per label.(*)"  - dixit Wikipedia. 

Wikipedia zegt het wel heel goed hoor...en dan heb ik het enkel en alleen over dat eerste woordje dat het grote verschil maakt: 'meestal'. Heel waarschijnlijk stond dat woord daar initieel niet.

Ik beeld me in dat ze bij Wikipedia zoveel mails ontvangen hebben in de trant van: "Dienen uitleg over dat wasgoed klopt niet helemaal, meneer." of "Gij die die pagina over wasgoed heeft gemaakt, moet thuis de was zeker niet doen?". Zo konden ze niet anders dan de tekst wat te nuanceren. Hun geloofwaardigheid blijft daardoor wel op peil. Juist is juist, toch?

Hoe de was "meestal" bij ons thuis gebeurt

Bij ons thuis is die 'meestal' niet tijdsgebonden, maar eerder persoonsgebonden. Wij hebben in huis 4 wasmanden staan waar de vuile was in kan verzameld worden. Kind 1 slaapt op de eerste verdieping en heeft een wasmand in zijn kamer staan. Gezien zijn chaotische levenswijze heeft hij zelf voor de kleinste kamer in huis gekozen en staan al zijn meubels op een armlengte afstand van elkaar, incluis die wasmand.

Kind 2 slaapt op zolder en heeft een wasmand, om het mezelf makkelijk te maken, in onze "dressing" staan. Jaja, we hebben een dressing, maar maak je geen illusies, dat is gewoon een slaapkamer teveel die we minutieus uitgemeten volgestouwd hebben met kasten. Geen shiny kaptafel, geen fluwelen chaisse longue waarin mijn man druiven eet terwijl ik mij laatste nieuwe negligé show...(die ik trouwens niet heb, want zoals eerder vermeld, slapen wij hier bloot)

Daarnaast hebben we ook nog een wasmand in de badkamer staan en tot slot nog ééntje aan de wasmachine zelf. Die laatste is vaak voor de alom gekende restjes was, net te weinig om nog een machine mee te vullen. 

Een wasmand, wadisda?

Nu is het beider kinderen (en mijn man vaak ook) nog niet helemaal duidelijk waar die wasmand voor dient. De uitleg is nochtans simpel en het is hen ook al meermaals (lees: duizendmaal) uitgelegd. Met handen en voeten, met een duidelijke a-r-t-i-c-u-l-a-t-i-e, soms vriendelijk soms iets minder vriendelijk. Maar om de één of andere reden blijft het niet hangen.                                                      

"SMIJT NU TOCH EENS GEWOON JULLIE VUILE WAS IN DE WASMAND!" klinkt bij hen als volgt: "KJRJN KF DUEB MAOD JEPAJF ZHGGZN QAOLT BZH KS MW QOLDNXY!" Bijgevolg ligt de was verspreid. Op de grond, op een stoel, OP DE WASMAND (!?!), in hun kamer, voor de douche, ... Want, wie weet, groeit er wel een yoghurtplant aan!

De dag des oordeels komt ooit?

Ik kan dan wel dreigen met te zeggen dat de dag des oordeels wel zal komen en dat ik niet meer was wat er niet in de wasmand zit. But, who cares? Ik natuurlijk, want ge wilt uw kinderen toch niet met vuile kleren de straat op sturen.

Dus pluk ik, als een echte ervaringsdeskundige, elke ochtend de slippen, kousen (1 hier, 1 daar), t-shirts, broeken,...met heel veel binnensmonds gevloek. Ge wilt niet weten hoe vuil mijn mond is op zo'n momenten!

En trouwens, ik weet ook nog steeds niet hoe je "moelleux" eigenlijk uitspreekt en ik moet ook telkens weer opzoeken hoe je dat juist schrijft, maar ik wist wel al na de eerste keer waar dat ding potverdikke voor diende en wat je ermee moest doen!

Wasmand. Was - mand. Mand voor was. Alsjeblieft zeg.

(* Bron: Wikipedia)