Ze worden zo snel groot, meneer, mevrouw. Voordat je het weet heb je opgeschoten pubers in huis met alle gevolgen vandien. Zo ook slashparent Erika. Zij laat maandelijks achter haar deur kijken hoe dat precies gaat dat #goedgepuber.

Onlangs vroeg ik aan mijn zonen wat ze op hun bucketlist hebben staan voor ze 18 worden. Hun antwoord was luid en duidelijk...naar de E3. Ahja, den E3, natuurlijk! Als moeder ben je uiteraard keihard op de hoogte van alles wat je kinderen bezig houdt en interesseert. Ik ben ook op de hoogte...ongeveer. Dus, I try to keep my cool en probeer binnen de 10 seconden te bedenken wat de E3 wil zeggen. De alternatieve route naar Compostella? Dat lijkt me weinig waarschijnlijk wegens platvoeten en geen nood aan bezinning.  Is dat genen berg om te beklimmen? Neeje, dat is de K2. Waarschijnlijk zien ze op zo'n moment pure wanhoop in mijn ogen maar laten ze me, met zo'n puberale grijns op het gezicht, nog effe trappen op mijn adem tot ik bijna paars aangelopen moet lossen. "Help me dan? Wat is in godsnaam den E3?!"

wie is lukaku?!

E3, dames en heren die in dezelfde onwetendheid zitten als ikzelf, is dè grootste gamebeurs van de wereld. Ja hoor, ik heb gepassioneerde e-sporters in huis. Ze kennen, bij wijze van spreken, niet het verschil tussen een voetbal en een golfbal. Het WK voetbal hebben ze volledig aan zich voorbij laten gaan. Lukaku? Is dat geen energiedrankje of zo? Kind 1 heeft, ondanks het atletisch gebouwd lichaam dat hij van ons (en dan vooral van mij, uiteraard!) kreeg, 2 linkervoeten.  Maar geef ze een, liefst lichtgevende, muis met 12 knoppen op (echt waar, die hebben we echt in huis!) in de rechterhand en dan nog een heel toetsenbord aan hun linkerhand en er ontstaat pure magie...en bij momenten ook veel gevloek.

Elk zijn ding

We hebben weinig regels wat betreft gamen. Als we dat luidop zeggen zien we vaak de mensen hun voorhoofd fronsen.  De schoolresultaten zijn goed, ze gaan op tijd naar bed en als de patatten klaar staan hoeven we echt niet zitten wachten tot ze de volgende ochtend misschien opdagen om ze op te eten. (Als de WIFI uitgaat, weten ze zelf wel hoe laat het is!) We krijgen ze ook nog dagelijks onder de douche, want ja, het gaat er ook bij e-sport vaak intens en zweterig aan toe. (Zo een pubergeurke? Onmiddellijk aanpakken, want dat blijft al eens in de neus hangen!) Gamen hoeft niet zwart-wit te zijn als je maar goede afspraken maakt. Maar dat moet je bij elke activiteit doen. En waarom je vrije tijd niet invullen zoals je dat zelf wil? Kind 1 zit ondertussen al in het stadium dat hij zichzelf leert programmeren. En als mijn pc alweer eens niet doet wat ik vraag, heb ik altijd wel een helpdesk in de buurt. Het heeft dus wel ook zijn voordelen!

Ik ben er bijna klaar voor..., denk ik.

Over de E3 laten we hen nog effe fantaseren. Gelukkig is er een jaarlijks gamefeest dichterbij. En hoera, die hoogdagen komen er weldra aan en staan dus al maanden aangestipt in de agenda. GameForce in Mechelen, dè grootste beurs voor gamers in België. En ik ga mee! (Ik weet niet meer hoe of wanneer dit gebeurd is...waarschijnlijk had het wel iets met Apérol of zo te maken.) Want ja, ik ben keihard geïnteresseerd en op de hoogte van wat mijn kinderen bezig houdt. En je kan er ook shoppen! Al vrees ik dat het geen schoenen zijn dat ze daar verkopen...