Marty McFly had het in Back to the Future Part II waarschijnlijk wel voorspeld dat gamen het zakken lopen en blikken schieten in het niets ging doen verdwijnen. Hij zou er niet ver naast gezeten hebben. Gaming is all over the place! 

Door alle social media apps zijn we perfect op de hoogte van het reilen en zeilen van heel Vlaanderen. Maar waar onze gamende kinders mee bezig zijn? Who knows? But you definitely should care!

Bij vele ouders kunnen we het angstzweet nu al ruiken als het over gaming gaat, wegens helemaal lost in deze voor hen onbekende virtuele shizzle met veel lawaai, snelle beelden, gekke namen en weird personages.

Maar hallokes! Daar zijn wij dan met dé handleiding om jullie heelhuids door de natuurlijke habitat van je gamende kind te loodsen. Maak je klaar voor een nieuwe wereld vol technische hoogstandjes, plezier, motorische vaardigheden, wondermooie virtuele werelden en sociale bedrijvigheid.

Watisda?

Roleraceshootersportstrategicmassivelymultiplayeronlinegame

Alvorens je een game aankoopt is het een meer dan goed idee om samen met je kind te kijken over welk spel het gaat, hoe het gespeeld wordt, voor welke leeftijd het is. Role Playing Games, Massively Multiplayer Battle Arena, First Person Shooters, Adventure games, Casual games. Zo noemen ze dat tegenwoordig. Chinees voor jou, gewoon 'gewoon' voor je kind. Je gamer zal je dit allemaal met veel plezier (en ook wat leedvermaak) verstaanbaar maken en stiekem keihard je betrokkenheid waarderen!

Speurneus

Zelf kan je op IMDb, YouTube of andere sites trailers en reviews bekijken. Via die kanalen kom je al heel veel te weten en kan je beslissen of het spel al dan niet geschikt is voor je kind. Zowel op vlak van interessegebied als de moeilijkheidsgraad. Van de meeste games zijn er demo's beschikbaar die jullie samen kunnen spelen alvorens je iets aankoopt.

Ons PEGI

PEGI staat niet bij onze plaatselijke bakker brood te verkopen, maar is een Europees ratingsysteem voor videospellen dat rekening houdt met leeftijdsclassificaties en al dan niet gevoelige spelinhoud (taal, geweld, seks,...). Deze dingen zijn op elk spel aangeduid aan de hand van pictogrammen. Hola pola! Die leeftijdsclassificaties zeggen niets over de moeilijkheidsgraad van een game. Sommige spelletjes zijn perfect te spelen door een 6-jarige, maar die door ongepast taalgebruik toch een PEGI-rating 16 krijgen.

Waarisdagoevoor?

Gamen heeft naast het feit dat het plezant is ook wel andere goeie kaarten achter de hand. Multiplayer games vragen bijvoorbeeld heel wat teamwork en communicatievaardigheden. Strategieën bedenken en uitwerken, raadsels oplossen en snelle beredeneerde beslissingen maken. Games worden vaak in het Engels gemaakt en gespeeld en in velen vind je ook meer dan één streep geschiedenis terug.

Last but not least is er ook aangetoond dat je door te gamen je oriëntatievermogen, fijne motoriek en je oog- handcoördinatie verbetert. En hey, is dat niet iets dat we moeten blijven stimuleren? Ook als we wat ouder worden? Dus waarom niet samen gamen? Jaaaah, dat kan! Niks raars aan. Want het hoeft niet altijd 'Carcassonne' te zijn (omdat dat dat eigenlijk het enige spel is waarvan je zeker weet dat je het kan winnen). 

Dealmaker

Maak afspraken. Samen met je kinderen. Elk kind is anders, elke situatie is anders. Dus zoek samen uit welke afspraken het beste passen. Zo vermijd je onnodige discussies. We sommen enkele dingen op die je op weg kunnen helpen:

  • Hou vast aan een evenwichtige en duidelijke tijdsverdeling: pas als het huiswerk klaar is, niet voor het avondeten, enkel op woensdag en in het weekend,... Op de meeste computers en consoles staan tijdslots. Een handigheid wanneer je kind al eens de tijd uit het oog durft te verliezen.
  • Geef een kwartiertje voor je gaat eten een seintje aan je gamers. Sommige spelletjes kan je niet zomaar pauzeren, uitzetten of  moeten opgeslagen worden. 
  • Zorg dat je kind geen spelletjes kan aankopen zonder jullie toestemming. Je zou niet de eerste zijn die plots een kredietkaart afrekening krijgt van ettelijke honderden euro's, die niet van je laatste koopzondag in Antwerpen is.
  • Speel één keer per week samen een game. Weten wat je kind boeit en speelt, brengt je rust. En je kind gaat je interesse echt wel appreciëren. Onderschat ook vooral je eigen game skills niet! Voor je het weet maak je ruzie over wie eerst mag.
  • Laat alle smartphones en draagbare consoles beneden bij het slapen gaan. Ook de jouwe! Er zijn wel nog andere dingen die je in de slaapkamer kan doen.
  • Dezelfde regel als hierboven kan je ook toepassen aan de eettafel. Praat met elkaar! Je kinderen hebben ook jou zoveel boeiende dingen te vertellen en te leren.
  • Op 'Speel het slim' vind je nog tal van andere tips en tricks om  jullie allemaal veilig en wel onder te dompelen in de wonderlijke wereld van gamen.

___________________________________________________________________

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met  Belgian Entertainment Association. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.