Het concept lijkt simpel: zeg eens een hele
dag JA tegen je kinderen. 'Nee' schrap
je zonder pardon volledig uit je
kinder-vocabularium. Want wees eerlijk: er komt nogal vaak 'nee' uit de mond van elke slashparent, toch? Slashparent Lisbeth probeerde een heel weekend 'ja' te zeggen tegen haar kinderen. Yes!

Kids in the lead

Toen ik in een Knack-artikel las over dit uit Amerika overgewaaide familly friendly fenomeen, wilde ik wel eens testen hoe creatief mijn kiddos konden omgaan met zoveel vrijheid. En ja, ik had zo mijn bedenkingen. Snoepen à volonté, Playstation spelen tot een kot in de nacht….Ik voelde de bui uiteraard al hangen.

‘En als ik nu een Ferrari vraag?’ ‘Is goed schatteke, we verkopen ons huis en we gaan in een auto wonen vanaf nu.’ ‘Gaan we op hotel, mama?’ Ok, net iets grootsere plannen dan ik precies in gedachten had, maar kom, niet zagen. Ze zijn creatief en we hadden deze zomer nog geen zotte kosten gedaan.

Ze, dat zijn Ellis en Izzi. En wij gingen samen op weekend naar Amsterdam. Op Yes-weekend, dus. Zij kozen zelf een budgetvriendelijk hotel uit in Amsterdam, kwamen met een overvol dagprogramma op de proppen en weg waren we. Spannend wel moet ik zeggen, die controle uit handen geven. Zoonlief misbruikte zijn schermpjestijd (zoals verwacht) en de dochter misbruikte Spotify en kweelde de hele rit de hipste MNM-hits mee. De sfeer zat goed.

Het was leuk, echt waar. Ik heb mij rot geamuseerd, die twee dagen. We deden uiteraard typische kids-activiteiten die ik nooit of te nimmer zelf zou inplannen. Selfies nemen met Enzo Knol in Madame Tussauds, uit ons vel bibberen in The Amsterdam Dungeon en bootje varen. En we aten taart, véél taart. Ze tikten allebei een soldeke op de kop en nadien lasten we een iPad-aperitief-momentje in op de hotelkamer. De kinderen boekten zélf een restaurant voor het diner en (no kidding) als dessert aten we euh … taart. We sloten de dag af met een kussengevecht en om 23 uur vielen we compleet kapot in slaap.

Geen rimpelloos parcours

Twee engeltjes waren het. Ik heb mijn kinderen nog nooit 16 kilometer laten stappen op een dag zonder enig geknor en het was voor een keer niet ik die altijd antwoord moest geven op de wat-gaan-we-vandaag-doen-vraag. Toch was het geen rimpelloos parcours. Af en toe probeerden die twee sloebers de kantjes er wel wat af te lopen. Ik had beter toch op voorhand een paar duidelijkere grenzen afgebakend. Maar eindconclusie: doe eens goed zot, let it go en probeer deze handel uit. Het enthousiasme van mijn kinderen was zo groot! Het laatste weekend van augustus 2020 staat nu al omcirkeld in onze familie-agenda. Yes-day wordt een jaarlijkse traditie ten huize Thomaes-Essing.

6 tips voor een gegarandeerde geslaagde Yes-day

1. Bepaal het budget op voorhand. Ik had dit onvoldoende gedaan waardoor ik effe moest ingrijpen toen mijn zoon én een nieuw t-shirt, nieuwe schoenen én een coole jas verwachtte bovenop alle andere uitgaven.

2. Heb je meer dan één kind? Maak de afspraak dat je enkel 'yes' zegt als alle kinderen akkoord gaan met het yes-plan. Laat je niet afschrikken door het gekibbel. De kinderen komen snel tot een compromis.

3. Spreek een slaapuur af. Er is niets zo vervelend als een hele dag plezier in mineur te laten eindigen.

4. Stel eetregels op. Verplicht de kinderen om 3 ‘normale’ maaltijden in te lassen of bepaal zelf hoeveel snoepmomenten er zijn toegestaan. Ik sprak af dat er na elke fatsoenlijke maaltijd een snoepmoment mocht zijn.

5. Laat je niet ontmoedigen. Onze eerste Yes-day verliep niet rimpelloos. Volgend jaar corrigeer ik dit wel.

6. Treed een keer uit je comfortzone. Het zal beloond worden met ongelooflijk veel liefde.