Zit je vaak aan de eettafel of in de auto de gesprekken tussen je kinderen te volgen? Of 't is te zeggen, je probeert op z'n minst de conversaties te begrijpen? De jeugd van tegenwoordig 'heb zo zijn eigen taaltje' en dat is niet altijd zo goed verstaanbaar voor ons, ouders! Maar hey, bij Maison Slash zijn we bij de pinken! Wij hebben voor jullie een woordenlijstje aangemaakt.

Puberiaans lijkt bij momenten wel uit een andere wereld te komen met als gevolg dat je er vaak met spek en bonen bij zit. Moeder en/of vader alleen op de wereld! Dat willen we natuurlijk niet laten gebeuren. Want als moderne ouders zijn we graag 'betrokken' bij onze kinderen en hun gesprekken. Deze woordenlijst met vertaling naar gewone mensentaal  hou je dus maar beter bij de hand als je die betrokkenheid hoog wil houden.

 1. Dipsen: iets jezelf toe-eigenen. Als in: "Ik dips de laatste kroket!", of "Ik dips de zetel!". Heel erg snel zijn is hier de boodschap als je heer en meester wil zijn van het tv-bakje op zaterdagavond. Dat kan je trainen.
 2. Roasten: iemand op ironische wijze beledigen, maar dan wel goed bedoeld. Ze noemen je dan een "roastee". Hier zit je dus in een goeie 'vibe'. BFF's on a role! Maar dan is er ook nog...
 3. Dissen: dit is ook iemand beledigen, maar dan eerder negatief bedoeld. Je kan dus maar beter vermijden om 'gedist' te worden door een puber in full force!
 4. Titsen: je bent een titser als je als jongen vaak met alleen maar meisjes om gaat. Let wel: het gaat hier over meisjes van je eigen leeftijd. Je bent geen titser als je gaat wandelen met je moeder en haar vriendinnen. Dat is gewoon cringe of lame, wat je ook niet wil. (zie onder)
 5. Cringe: genaaaaant!!! Klinkt tof als je kind breedgrijnzend zegt: "Ohw moeder, je bent zo cringe!". Maar dat is het dus niet. Ben je net je beste dansmoves met veel zwier aan het showen of stel je voor om samen naar Sex Education te kijken of vraag je om nog een afscheidszoentje aan de schoolpoort? Wat je ook aan het doen bent, STOP ER METEEN MEE! Er komen vodden van.
 6. Lame: valt ongeveer in dezelfde categorie als cringe, maar betekent eerder onnozel of niet cool. Vanaf een bepaalde leeftijd is het bijvoorbeeld heel erg lame als je Fortnite speelt. Of toch als je ervoor uit komt dat je dat nog speelt. 
 7. Flappe: geld. Rijke tatta's hebben flappe! Wat tatta's dan zijn is ons nog niet helemaal duidelijk.
 8. Pattas: denk je dat dit een andere benaming voor patatten is en dat je puber plotseling het licht ziet en jullie van het avondmaal wilt voorzien wanneer hij/zij heel dringend vraagt: "Waar zijn mijn pattas?" Haha, you wish! Pattas zijn gewoon schoenen. Zelf- en andervoorzienend zijn staat niet in hun woordenlijst, dus is het geheel aan jou om jezelf en je kroost van eten te voorzien.
 9. Shinen: het is wat je heel waarschijnlijk denkt. Shinen is fier zijn. So no shame to shine bright like a diamond. Maar doe het, als het even kan, wel op de juiste manier! Salopetten dragen kunnen blijkbaar echt niet meer na je 40. Bummer!
 10. Skeer: je bent skeer als je geen flappe hebt wanneer je uitgaat. Pretty cringe, als je 't ons vraagt! Maar er valt altijd wel ergens een pint te dipsen. Zijn we al mee of zijn we al mee?
 11. Skrijnen: zat worden. Of hoe wij het in onzen tijd zegden: "Een stuk in uwe gilet drinken!".  Oh, the good old days met bessenjenever en alle gevolgen vandien.
 12. Debaren: flirten. Over hoe dat debaren dan gebeurt dezer dagen hebben we geen duidelijk antwoord gekregen.  
 13. Fixen: iemand 'binnen doen'.  Ondanks het feit dat er niet meer geslowd wordt op feestjes om zo uw eerste tong gedraaid te krijgen weet de jeugd het tegenwoordig wel op een andere manier te doen. In sommige groepjes blijkt dat fixen overigens heel vrijblijvend te zijn. No strings attached, we zijn allemaal vrienden die graag delen. Hoe sociaal!
 14. Cho zijn: dat ben je dan als je een fixer of zelf gefixed bent. Ze maken geen verschil. Zo simpel kan het leven zijn. 

We willen jullie wel nog een klein, maar niet te negeren advies langs de kantlijn geven. Hou dit lijstje voor jezelf, loop er niet mee te pochen, keep je cool en begin zeker NIET zelf de woorden te gebruiken. Je pubervolk gaat dit heel erg cringe vinden, je krijgt een paar pattas naar je kop gesmeten en dan vinden ze meteen weer een nieuwe taal uit om je te kunnen dissen. En dan zijn wij samen met onze spek en bonen terug naar af.