We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen het beste ervan te maken. Soms lukt dat, en soms ook niet. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. SlashParent van dienst: Katrien Vanderlinden (32).


Katrien Vanderlinden charmeert met haar project Wonderwalls zo ongeveer de halve wereld (want wauwie - checkt dadde!). En effe tussendoor al haar andere projectjes maakte ze nog een wonderschoon boek over hoe je zelf aan de slag kan in de kinderkamer. Vriendin van Steven Van Herreweghe en  mama van zonen Lenni (6) en Flynn (4). Lenni heeft de langste wimpers ter wereld en kan bijna beter schilderen dan zijn mama. (Bijna.) Flynn heeft een knop met slechts 2 standen: poeslief en dictator. 85% kans dat hij later acteur wordt.


Wat is jouw beste lifehack sinds je kinderen hebt? Snoep en koekjes verstoppen in een zak Edamame. Daar zullen de kinderen nooit in kijken als ze ‘s ochtends weer stiekem naar beneden gaan om voor dag en dauw de koekenkast te plunderen. Ha! unnamed Nog een goeie lifehack voor wanneer je een kater hebt, of heel moe bent. Geef je kinderen een doos schmink en laat ze losgehen op je gezicht. Dan kan jij intussen lekker uitkateren! En nog een laatsteke: pak een stift mee in je handtas, altijd goed om op dooie momenten op jouw hand of dat van de kindjes een dier met een bek te tekenen. Uren speelplezier! Of toch minuten. Katrien vanderlinden Heb je een weekmenu, of andersgezegd: hoe zorg jij ervoor dat iedereen 's avonds iets noemenswaardig heeft gegeten? Geen weekmenu. Soms ga ik wel elke dag van de week naar de winkel. Mijn ouders die doen dus om de 2 weken één keer boodschappen op zaterdag. Steven noemt me soms Polly Planning, maar op gebied van boodschappen ben ik een total disaster.

Welk boek/blog/website moet elke ouder gelezen hebben? Volg je ‘the fat jew’ al op instagram? (@thefatjewish) of op facebook ‘The Museum of Internet’? Als je dan toch even aan je kinderen kan ontsnappen om zelf naar het toilet te gaan, dan zou ik mijn telefoon meepakken en hiernaar gaan kijken! Tot ze weer ‘MAMAAAAAAA’ krijsen na 20 seconden, uiteraard.

Wie staat er 's ochtends en 's avonds aan de schoolpoort? ‘s Ochtends Steven of ik. Het beste moment vind ik als de kindjes voor het raam staan en ik wandel weg, dat is precies het afscheid in Blind date. Stappen – zwaaien – beetje verder stappen – zwaaien – verder stappen – zwaaien – verdwijnen. Als wij ‘s avonds niet kunnen, schakelen we meestal hulp in. (Nicole, you’re the best!) of nona of opie.

Vanaf wanneer krijgen/kregen jouw kinderen zakgeld? Van zodra ze oud genoeg zijn om me te helpen schilderen.

“Choose your battles”: welke staat bij jou op nr 1? En welke heb je laten varen? Battle: Een classic voor vele ouders, denk ik: hun middageten niet opeten, maar wel een chocoladepudding als dessert willen. Geen dessert voor alles op is!tekening Gevecht waar ik niet meer aan begin:  Mijn oudste zoon Lenni is zot van tekenen, en hij wil altijd gaan slapen met z’n tekeningen en potloden… Mijn hoofd zegt: een slaapkamer is om te slapen.  Maar als ik dan zie dat hij de tranen in z’n oogjes krijgt omdat hij z’n potloden moet achterlaten, durft mijn moederhart al wel eens breken, en toegeven…

Ben je de ouder geworden die je ooit dacht? Ik heb opvoeden zó onderschat! Fuck zeg, hoe moeilijk is dat? Ik probeer zo weinig mogelijk mijn stem te verheffen en mijn adrenaline op een aanvaardbaar peil te houden. Maar als je moe bent of ergens op tijd moet zijn, is het toch een beproeving om de kalmte te bewaren. Ik voel me ook niet te goed om me te excuseren bij mijn (oudste) zoon als ik een kort lontje had en dat ik dat niet op hem had moeten afreageren. Maar voor de rest probeer ik de moeder te zijn uit mijn eigen dromen: samen knutselen, schilderen, in het bos spelen, kietelen * zeggen dat het je niet meer zal doen…* en weer keihard kietelen,…

Waarvoor heb je jouw kinderen al eens als excuus gebruikt? Ook een classic: scheetjes laten. (Steven verwijt soms zelfs de sofa hiervan…)

Wat deed je voor het laatste verjaardagsfeestje? We hebben een springkasteel gehuurd in de vorm van een piratenboot. Oh boy… best geïnvesteerde 150 euro in de geschiedenis van 150 euro’s.  

Wat is je favoriete lunchplek/ijsjesplek/resto met de familie? Cimorné in Aalst is supertof! Dat is een grote (maar gezellige) ruimte met een koffiebar (De Bevoorrading), een fietsenmakerij (de Fietserij) en een wielerpiste in het midden waar de kindjes kunnen spelen. Je kan er afspreken met vrienden en op je gemak lekkere croqueskes eten terwijl de kinderen het kot afbreken. Top!

Wat is jouw ultieme scoor-gerecht? Farmers market lasagna (dat is een gewone lasagne, maar dan met pijnboompitten, ricotta, spinazie, look en geroosterde kerstomaatjes.) Good lord, have mercy! Ik ben ook wel een bakkoningin: kaastaart en citroentaart, daarmee pak ik jong en oud in!

Waarover voel je je soms schuldig? Als de ene kant van mijn hoofd zegt dat ik dringend de lakens van de bedden moet verversen en de andere kant van mijn hoofd zegt: vraag toch maar eerst die laatste aflevering van Temptation Island op. Dubbel schuldig!

Aan welke gezinsreis heb je de mooiste herinneringen? Waarom?  Naar Zweden dit jaar - 3 weken rondgetrokken in Zweden en Scandinavië met de auto. Het was fenomenaal. 2 weken in de bossen, aan meren en dan nog een weekje citylife in Kopenhagen. Top!

Wat is het mooiste compliment dat je ooit als mama kreeg? Ik had Lenni in bed gestoken en net voor ik het licht uitdeed zei hij: “'k Zie jou graag, mama, want jij tekent zo veel voor mij.” (Ugh, ik krijg weer een krop in de keel als ik eraan denk!) Ik mag nog 10.000 keer zeggen dat ik hem graag zie, ik geloof dat je door zo’n dingen ook tóónt dat je het meent.