We doen het allemaal. Want we zijn ouders. We lopen, rennen, vallen en we staan weer op. Knallen soms keihard met ons gezicht tegen de muur. We proberen het beste ervan te maken. En heel vaak vragen we onszelf af: hoe doen ZIJ het? In 13 snelle vragen stoppen we onze neus in andermans zaken. Maison Slash ging op zoek naar slashparents met een bijzonder beroep. Deze keer: Gert, piloot én vrijwillig brandweerman!

Een tijdje geleden deden we een oproep naar slashparents met een bijzonder beroep. We kregen hier geweldige reacties op, waaronder ook die van Gert. Gert is, samen met Nele, slashparent van Robbe (20), Kaat (18), Fleur (14) en Finn (6).  Op zich een gewone familie, maar nu komt het strafste! Gert was vroeger hoofdinspecteur bij de Federale Gerechtelijke Politie, nu is hij piloot en daarnaast is hij ook nog eens vrijwillige brandweerman. Dat zijn zowaar drie bijzondere beroepen in één meneer. En of wij nieuwsgierig waren naar zijn leven als slashparent! En wie nog meer wil curieuzeneuzen, kan Gert volgen op zijn Instagram!


Hoe ziet een weekdag er bij jullie uit? 

Gezien we een nieuw samengesteld gezin zijn, bestaat ons gezin één week uit 4 kinderen , de andere week uit 1 kind. 

Tijdens een gewone werkweek staan we, onafhankelijk van het aantal kinderen, doorgaans op om 6u15. 

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich op tijd zou kunnen klaarmaken, hebben we tijdens de bouw van onze woning ervoor gekozen om een extra badkamer te voorzien. Dit was een zeer handige beslissing, zeker wanneer de kinderen in hun pubertijd komen.

In het verleden hebben we geprobeerd om ook tijdens de week samen te ontbijten, maar dat werd enkele jaren geleden afgevoerd omdat het praktisch niet meer haalbaar was. Nu voorzien we een soort selfservice ontbijtbuffetje.
Nele vertrekt met de auto naar haar werk rond 7u15. Finn rijdt met haar mee. 
Indien ik thuis ben , probeer ik het avondeten al voor te bereiden, waarna Nele er nog de finishing touch aan geeft. We proberen ten laatste om 19u samen te zitten voor het avondeten. 
Wanneer de rust 's avonds is weergekeerd hebben we de kans om te ontspannen,  wat bij te praten voor televisie, studeren....
Mijn beroep heeft niet veel invloed op de vaste dagindeling. Op de dagen dat ik thuis ben probeer ik zoveel mogelijk taken op mij te nemen. Deze routine kan natuurlijk elk moment verstoord worden door een brandweeroproep. 

Robbe verblijft tijdens de week op kot in Oostende voor zijn studies Luchtvaarttechnologie. Kaat en Fleur  gaan met de fiets naar school. Zij vertrekken doorgaans rond 8u.

Na school zijn onze dochters thuis tussen rond 16u. Nele en Finn komen thuis rond 18u.

Wat is jouw grootste uitdaging als ouder? 

De aandacht verdelen tussen alle kinderen en er voor hen zijn wanneer ze me nodig hebben (ook al zeggen ze het niet altijd). Om mijn afwezigheid wat te compenseren en wat qtime door te brengen, probeer ik met elke kind één keer per jaar op weekend te gaan. Afgelopen donderdag en vrijdag heb ik met mijn jongste dochter enkele dagen Parijs onveilig gemaakt.

Wanneer ga je naar de supermarkt? 

Om tijd te winnen bestellen we nagenoeg alles online. We maken telkens een weekmenu en bestellen hiervoor wekelijks de benodigdheden die we op woensdag afhalen.

Heb je al mijlpalen van je kinderen gemist? Welke? 

Bij mijn weten ben ik tot nu aanwezig geweest op nagenoeg alle speciale gebeurtenissen van mijn kinderen (1ste schooldag, proclamatie, verjaardagsfeestjes,...).

Tot vorig jaar is het me gelukt elk oudercontact in school bij te wonen. Omdat ik vorig jaar lang in het buitenland heb verbleven heb ik er spijtig genoeg dan toch enkele moeten missen. 

Heb jij nog tijd voor hobby's? Welke? 

Momenteel weinig. Ik probeer meermaals per week te gaan wandelen en/of joggen. Dat is voor mij pure ontspanning, even mijn hoofd leegmaken. 

Daarnaast ben ik ook (terug) actief als vrijwillig brandweerman. Dit was enkele jaren on hold gezet als gevolg van mijn pilotenopleiding. 

Hoe zijn de rollen thuis verdeeld? 

Mijn vrouw is de draaischijf in de hele organisatie. Zij neemt het meeste van de taken op zich. In onze situatie werkt dit het beste omdat er dan weinig taakoverdracht is op de dagen dat ik in het buitenland verblijf. Op de dagen dat ik thuis ben, probeer ik zoveel mogelijk taken over te nemen. 

De kinderen hebben geen vaste taken, maar ze helpen wanneer nodig (tafel klaarzetten, afruimen, afwassen, gras afrijden, ...).

Hebben jullie vaste familie momentjes? 

Ze worden schaars, ook omdat de oudste zoon op kot verblijft. Zondag proberen we toch zoveel mogelijk samen te zijn. We gaan ook regelmatig op weekend om wat qtime door te brengen, maar de oudste zoon heeft hiervoor geen interesse meer, dus zijn we niet echt volledig.

Wat vinden je kinderen van je beroep?

Finn is zot van al mijn beroepsactiviteiten. Hij wil in mijn voetsporen treden. 

Robbe heeft ook de luchtvaartmicrobe te pakken, hij is in september begonnen aan de studies Luchtvaarttechnologie. 

Onze twee dochters vinden mijn carrièreswitch 'cool'. Ze staan te popelen om eens te mogen meevliegen in de cockpit. 


Waarom heb je voor deze job gekozen? Wist je als kind al dat je dit wou doen? 

Sinds mijn kindertijd droomde ik ervan om piloot te worden.  Na een korte periode op kot  heb ik deelgenomen aan de selectieproeven voor de Rijkswacht. Ik slaagde en ben met veel motivatie aan deze carrière begonnen. 

Aanvankelijk dacht ik dat de droom om piloot te worden wel zou wegebben, maar integendeel. Na jaren van sparen en studeren, is het me dan toch uiteindelijk gelukt om mijn droom waar te maken. 

Hoe valt het mee om werk en gezin te combineren?

We zijn goed georganiseerd. En het spreekwoord 'Achter elke man staat een nog sterkere vrouw' is hier zeker van toepassing.

Wat is het allerleukste/mooiste moment van je carrière?  

De belangrijkste stap in mijn politie carrière was het slagen voor de opleiding BOB bij de toenmalige rijkswacht.  

In mijn pilotencarrière was dit ongetwijfeld de eerste keer dat ik zelf de controle kreeg over de Boeing 737, in april vorig jaar.

Wat zijn de voordelen van je beroep? 

Het grootste voordeel van mijn beroep is dat ik nooit meer hoef te gaan werken. Ik kan bezig zijn met mijn passie en ik word er nog voor betaald ook, hoe zot is dat !

Bij mijn huidige maatschappij vliegen we relatief weinig, gemiddeld 10 dagen/maand. De overige dagen ben ik vrij of stand-by. Dit heeft gezinsmatig en sociaal heel veel voordelen. Ik ben meer aanwezig voor vrouw en kinderen, familie , vrienden. Bovendien kan ik de typische gezinsklusjes wat spreiden zodat we meer tijd hebben voor elkaar wanneer iedereen thuis is.

Een extraatje is de afwisseling en de overlay tijd die we hebben op bestemming. We komen meestal 's morgens vroeg toe op bestemming en vertrekken terug in de avond of vooravond.  Zo heb ik de laatste maanden veel tijd kunnen doorbrengen in Warschau, Kopenhagen, Reykjavik, Dublin,.. 

Wanneer slaap jij? 

Wanneer ik vrij ben heb ik een normaal slaappatroon. Ik probeer rond 22u ons bed op te zoeken. Elke nacht kan verstoord worden door een oproep van de brandweer. Tijdens vliegdagen is mijn slaappatroon wel enigszins anders. De meeste cargo vluchten vinden plaats ergens tussen 24u en 8u.  Ik probeer voor de vluchten toch enkele uren te gaan rusten en na aankomst in het hotel halen we onze achterstand in.  Ben je ook een slashparent met een bijzonder beroep of ken je iemand? En mogen we ook eens met z'n allen curieuzeneuzen in jouw leven en dat van je gezin? Dan mag je ons dat zeker laten weten op redactie@maisonslash.be