Corona, corona, corona, het is zowat het enige wat we nog horen tegenwoordig. En ondertussen is er beslist dat we nog even verder in ons kot moeten blijven. Te verwachten, maar toch... it messses with your adult head. Dus kunnen we ons ook luidop afvragen wat dat doet met een kinderhoofdje. Want ja, lief kind van me, na de vakantie (whatever that meant!) mag je nog steeds niet naar school, kan je nog steeds niet naar oma en opa en misschien gaan we ook wel niet op vakantie deze zomer. Hoe leg je heel dit gedoe in godsnaam uit aan een onwetend kind?  

De VRT-studiedienst deed onderzoek naar het coronagegeven onder kinderen. Wat speelt er in hun hoofdjes? Daaruit bleek onder andere dat 44% zich bang voelt, 38% verdrietig en dat 73% het virus iets griezelig vindt. Erover praten is dus belangrijk!

Klapke doen

Antwoord eerlijk

Probeer altijd zo eerlijk mogelijk te antwoorden op welke vraag dan ook. Maak geen mug van een olifant, maar ook niet omgekeerd. Je kind heeft heus geen behoefte aan een exact aantal dodelijke slachtoffers. Oppervlakkige maar juiste info is wat hij/zij nodig heeft. 

Selecteer de info die je geeft

Houd rekening met de leeftijd van je koter.  Woorden als 'pandemie' en 'quarantaine' zorgen voor een ieeeeeeep in het koppeke van een vijf-jarige. Kijk samen naar Karrewiet bijvoorbeeld. Houd ook pubers in de gaten, zij zijn dan weer heel gevoelig voor fake news dat online circuleert. 

Stel je kind gerust

Focus ook op het positieve. Vertel over slimme mensen, als Marc Van Ranst ,die momenteel volop op zoek zijn naar een oplossing. Laat merken dat iedereen solidair is en dat dokters en verpleegkundigen alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat we veilig zijn. Uiteraard mag je als ouder toegeven dat je ook onder de indruk bent van het hele gebeuren, maar laat merken dat je alles onder controle hebt. 

Weet je zelf als ouder ook even geen raad of antwoord op bepaalde vragen? Awel.be staat paraat. Awel lanceerde in coronaverband een nieuwe campagne met influencers en zette ook extra hulpverleners in voor de chatbox. Chatten kan op hun site en gratis bellen op het nummer: 102.


 Filmpjes kijken

Geluidhuis

Liedjes werken altijd. Dat bewijst ook Het Geluidhuis. Met #blijfinuwkot vatten ze in 2 minuten op een grappige en leuke manier samen wat je kadeeke moet weten over dat vuil virus. Ketnet-wrappers

Ketnet-wrappers, een soort apart, maar eentje die we heel dankbaar zijn. De Vijf maakte een cover over het coronavirus. Over iedereen die in hetzelfde schuitje zit, handen wassen, en WC-rollen die op zijn. Geluid op het luidst, letten op de tekst en meezingen is de boodschap!


Playmobilfilmpje

Het coronavirus uitgelegd met plastic mannekes? Once again: dank u Playmobil om te bestaan, we appreciëren het!


Karrewiet

Karrewiet probeert kinderen op een kort maar krachtige manier te updaten over het virus. Op hun Youtubekanaal vind je alle filmpjes terug. Een interview met Marc Van Ranst, hoe je best je handen wast... Allemaal op een kindvriendelijke manier. Karrewiet bracht ook een reportage waar ze dieper ingaan op de emoties die kinderen voelen in deze periode.  Peper experiment

'Waarom moet ik heel de tijd mijn handen wassen?', laat je kleuter zien hoe belangrijk dat wel niet is. Doe wat peper op een bord en vul het met water. De peper? Die stelt het virus voor. Laat hem/haar experimenteren. Eerst de vinger in het bord doppen zonder zeep en daarna een keer met. Check dat verschil! Zo belangrijk is het dus om die handen telkens van een goede poetsbeurt te voorzien. 

Wat we nog willen zeggen!
De komende weken blijft het van creatief zijn met puzzelen en veel nieuwe dingen uitvinden voor iedereen. Maar vooral ook van heel correct de opgelegde maatregelen op te volgen.  Dus:
  • Was je handen! Iedereen! Regelmatig! Grondig!
  • Val oma en opa lastig, maar doe het alleen online. Je kan ook taartjes eten via skype!
  • Ga wandelen, fietsen, lopen; dat wordt ook aangeraden. Maar doet dit enkel in gezinsverband! Er mag ook nog 1 iemand buiten het gezin mee, maar NIET oma of opa.
  • Je mag ook met 1 vriend of vriendin gaan wandelen. Wijn kan/mag voor deze uitzonderlijke situatie uit een drinkbus gedronken worden. Hou wel je afstand en proost in de lucht!
  • Als je op de hort bent en je komt andere mensen tegen, hou je afstand. Dat wil zeggen dat je minstens anderhalve meter uit elkaars buurt moet blijven.
  • Zorg voor jezelf, elkaar en keep on smiling!