Er was eens, heel lang geleden, een roze wolk die het ouderschap werd genoemd. Een plek vol rozengeur en maneschijn, waar je met je versgeperste kroost vol zachtheid in belandde. Een wereld waar er alleen maar plaats was voor intens geluk, strakke lijven en harmonieuze relaties.  Niet voor tegenstrijdige gevoelens, aambeien of maandenlang op droog zaad leven. Elke firsttime slashparent herkent zich wel in het gevoel om met een harde knal van het voorgekauwde neoroze midden in de poepluiers en de kraamtranen te belanden. Of in een maandenlange, seksloze periode. Oeps.

Anno 2020 wordt er gelukkig al wat meer gepraat, maar over ons leven tussen de lakens blijft het vaak nog opvallend stil.  Want euh, we gaan dat niet verbloemen: dat seksleven, dat is sinds de komst van onze kroost danig door elkaar geschud.  En uiteraard is er op het wereldwijde web wel wat leesvoer te vinden over het onderwerp, maar eerlijk? Die blijven wat ons betreft nog iets te veel op de oppervlakte. Bij Maison Slash willen we graag een kat een kat noemen en zeggen hoe het er écht aan toegaat. Seksen na de kinderen: is dat een een dikke ‘oh ja!’ of eerder een ‘bwa’? We zochten twee dappere getuigen die - gelukkig- geen blad voor de mond namen. 

‘Onder ons dak vogelden alleen de merels’

De eerste bevalling. Die is ingrijpend, op alle mogelijke manieren. Er zijn die nieuwe, nooit eerder ervaren emoties. Die verse verantwoordelijkheid. Een nieuw hoopje vlees waar we hopeloos verliefd op worden. Maar er is ook vrees, als het een vaginale bevalling was, over wat de passage van dat hoopje down under heeft aangericht.  Ondergetekende herinnert zich nog de uitspraak van haar schoonmoeder enkele dagen voor de Grote Dag: ‘Beter knippen dan scheuren!’ Maar klopt dat wel? Volgens een grootschalige studie van de Vrouwenklinkiek van het UZ Gent, is de kans op zo’n knip of scheur het grootst bij een eerste bevalling, én leidt ze vaak tot pijnlijke betrekkingen achteraf. Zo getuigt ook Uwe Porters (die trouwens het onderwerp ook aanhaalt in haar pasverschenen boek Verlos ons" target="_blank">‘Verlos ons’): 'Na mijn eerste bevalling was mijn hechting te goed genezen waardoor er te veel verdikt en stug littekenweefsel mijn vagina opening ontsierde. Het maakte dat seks zelfs met elk soort glijmiddel op de markt eerder bijzonder pijnlijk was. Je snapt het, onder ons dak vogelden alleen de merels.’ De schade vanonder was zelfs zo groot dat er een operatie aan te pas moest komen.

Uwe: ‘Ik heb 9 maanden na de geboorte van ons tweede kindje een operatie moeten ondergaan om alle schade van de twee bevallingen te herstellen. Dat was onder volledige narcose en mag beschouwd worden als een groot onderhoud aan 'the motherland’.'

Uwe's voorbeeld illustreert helaas dat een knip (waar nog vaak voor gekozen wordt tijdens de bevalling), soms voor narigheid kan zorgen tussen de benen. In de meeste gevallen is het een kwestie van 'de ingang terug vrij te maken' (excuse our French): een paar keer vrijen dus totdat de pijn uiteindelijk verdwijnt. Heb je net als Uwe maanden later nog steeds last, dan is het nuttig om een afspraak te maken bij de gyneacoloog. 

Lawrence of my labia

Samantha van Sex and the City is gekend omwille van haar legendarische uitspraken én libido, maar ze schoot dan ook nooit kuit. Wat ons betreft geen toeval, want er is een duidelijke correlatie tussen het krijgen van kinderen en een verminderde zin in seks. Vermoeidheid en hormonen die gek doen gooien danig roet in de punani. Zeker die eerste, supervermoeiende maanden als nieuwbakken ouders. 

Uwe: ‘Ondanks het feit dat ik na de komst van de kinderen overspoeld werd door een magisch gevoel van diepgewortelde liefde voor mijn man, gaat je libido zich ergens ver weg verstoppen. Hormonen die ervoor zorgen dat je gaat en gaat en gaat voor je baby'tje, maar die maken dat seks wel het laatste is waar je mee bezig bent.’ 

Naast die vermoeidheid is het vaak ook een kwestie van zoeken naar de juiste anticonceptie die de goestingsthermometer niet helemaal platgooit. Voor Uwe bestond de oplossing erin om geen hormonale anticonceptie te nemen tout court. ‘Ik merkte pas echt terug verschil toen ik geen pil meer nam en de dagen een ritme en balans vonden. Let wel: mijn man besliste zich te laten steriliseren. Nu ik niets meer van hormonen neem, voel ik mezelf terug veel frisser. Mijn libido is terug, en soms heel erg aanwezig, en ik herken mezelf weer. Ik begrijp en voel mijn lichaam opnieuw veel beter.’ 

Vluggertjes

Maar zelfs als de kinders wat ouder worden en de goesting terug is, blijft het een struggle om genoeg van de grond te komen. Want eens er kinderen zijn, kan elke vrijpartij zomaar onderbroken worden. De spontaniteit is weg, en dat vinden we vaak de grootste aanpassing, zo verklaart slashparent Sofie ook onomwonden: 'Voor we kinderen hadden hoefden we ook naar niets te kijken he om die broek eens af te steken in het midden van de living.'

We moeten dus met z’n allen avontuurlijker aan de slag gaan om het vuur weer aan te wakkeren. Voor de ene is dat Samsonseks (iemand opperde zelfs chiroseks, dat opent perspectieven!), voor de andere is dat een vaste afspraak in de agenda. Niets hoeft, alles kan, zolang jullie seksdrive er wel bij vaart. En met wat creativiteit lukt het zelfs om dat in het dagdagelijkse leven in te bouwen.

Uwe: ‘Het zijn soms vluggertjes in de keuken die voortvloeien uit geplaag tijdens het koken. Maar evengoed zitten de kinderen even een film te kijken als ik een sms krijg 'of ik even naar boven kan komen' en hij mij verrast in de slaapkamer. (Zet de babyfoon uit !!!!)’


Tijd voor intimiteit

Uiteraard hoef je niet elke keer all the way te gaan. Intimiteit inbouwen kan op veel andere manieren, en brengt je soms al een heel eind op weg. 

Sofie: ‘We proberen regelmatig samen eens te eten. Thuis of op restaurant. Gewoon een momentje met ons twee want met vijf kindjes in huis is het natuurlijk vaak chaos.’

Uwe: 'Wij douchen heel vaak samen, al van voor er kinderen waren, en dat proberen we ook zo te houden. Vergt niet veel denkwerk, en dat zijn kleine gestolen momenten. De kindjes kijken dan even op de iPad of zijn aan het spelen met de plasticine. Elkaar plagen en humor brengen ons vaak ook al een eind op weg.’  Waar zit die knutseldoos alweer?!

Eerst bla bla, dan boem boem

Bovenstaande toont aan dat je na het hebben van kinderen op seksvlak niet voor altijd als een panda door het leven hoeft te gaan (voor alle duidelijkheid: de pandavrouwtjes zijn maar 3 keer per jaar loops en de mannen hebben een kleine penis, waardoor ze heel weinig tot echte intercourse komen). Akkoord, de eerste maanden na de bevalling is het vaak een kalme zee maar nadien kunnen er best wel nog stormen ontstaan. Kwaliteit primeert wel vaak op kwantiteit. En dat is helemaal oke.

Sofie: ‘De goesting is er, de tijd niet altijd. Maar de seks blijft wel fantastisch, en dat is het belangrijkste.' 

Yay, het komt dus meestal goed. Met een portie geduld, creativiteit - en dan moeten we even onze innerlijke Rika Ponnet naar bovenhalen - en veel gebabbel. Daarmee begint het allemaal.

Uwe: 'In onze relatie bestaat een gouden regel : "alles is bespreekbaar". Dit zorgt ervoor dat er al heel wat woorden waren vuilgemaakt aan dat onderwerp voor we er effectief terug aan begonnen.' Hoog tijd om te paren…euh praten dus.