Wat àlle ouders globaal gezien verbindt, zijn ontegensprekelijk de momenten van smeltende liefde voor hun kind, gelabeld met uitspraken zoals ‘Och, kijk nu, zou je ze nu niet gewoonweg opvréten?!’. Om ons toch even snel weer met de voetjes op de grond te krijgen, verenigen kinderen zich overal ter wereld dan weer in het creëren van situaties die je liefst doen onder de grond kruipen van schaamte (‘Tsss, wiens kind is dit?...’)  

Het is ons lot als parents, maar wat ons slashparents maakt is dat we er (achteraf toch) eens goed mee kunnen lachen als we het vertellen.  Bij iemand anders huilen van het lachen door de herkenbaarheidsfactor en ondertussen denken: ‘OMG, hopelijk doen de mijne dat nooit!’  

Met de reeks  #iAmSlashparent  willen we dàt risico voor je beperken door onze ‘I did not see this coming-situaties’ te delen en er vervolgens een gouden tip aan te plakken zodat we ons kunnen bezig houden met het ontdekken van nieuwe gênante situaties, in plaats van allemaal dezelfde mee te maken .

Dit wil je niet meemaken! 

Het verhaal van slashparent Joke (37) zal je meteen overtuigen van het belang van haar gouden tip! “Enkele jaren geleden nodigden we op een zomerse avond wat familie en vrienden uit voor een etentje in de tuin”, begint ze. “Mijn dochters waren toen 5 en 6 jaar oud en renden samen met de andere kinderen rond in de tuin, terwijl de volwassenen aan de tafel zaten te praten. Naarmate de avond vorderde, hun energie afnam en het ook wat afkoelde buiten, gingen een paar van hen tv kijken in de woonkamer.”

Tot daar een standaard avondje, met onschuldige kindjes onder een dekentje in de zetel. “Telkens een van de volwassenen naar toilet moest, checkte die ondertussen even bij de kinderen. Na hun filmpje schakelden ze over op hun tablets om spelletjes te spelen. Op een bepaald moment vroeg één van de kids of de rest ook een bepaalde kinderfilm – ik kan me zelfs niet meer herinneren welke – had gezien, waarin er één of andere kusscène voorkwam.”

Toen Joke zelf even later de woonkamer binnenkwam om te checken of de kids nog fraai waren, kreeg ze bijna een hartverzakking. “Mijn twee dochters en hun nichtje (5) zaten roerloos naar een tablet te kijken, waar op het scherm een vijftal mannen samen één vrouw ‘verwenden’ en haar – allemaal samen - trakteerden op hun goedje! Ik dacht echt dat ik het ging besterven!”

Toen ze nadien de geschiedenis van de tablet bekeek, zag ze dat de kinderen via eindeloos doorklikken op de reclames aan de zijkant uiteindelijk op zo’n soort site terecht waren gekomen. “De film die ze eigenlijk wilden opzoeken had blijkbaar ook iets met katten te maken, dus hadden ze als zoekopdracht getypt: ‘kussen en poesjes’, tja.. 

Omdat onze kids nog zo jong waren, dachten we dat het nog niet nodig was om onze tablets kidsproof te maken omdat ze nooit zelf zoiets zouden opzoeken, maar we hadden er nooit bij stilgestaan dat ze ook per ongeluk op zo’n sites terecht kunnen komen! Na die avond beveiligden we meteen al onze toestellen en ik raad het iedereen aan: beter te vroeg, dan te laat! Geloof me, het gesprek dat ik meteen daarna met hen moest hebben over wat normaal gedrag is en wat helemaal niet, wil je zelf nooit moeten voeren met je onschuldige engeltjes van 5 en 6 jaar oud!”, lacht ze. 

Gouden tip 

Neem twee minuten tijd om te vermijden dat je kinderen tijdens het surfen zaken op hun netvlies gebrand krijgen die ze nog niet moeten zien. 

Hoedoededa? 

YouTube: Klik rechts bovenaan de pagina op het icoontje van je account. - Ga in het menu naar 'Instellingen'. - Schakel 'Beperkte modus in. 

Apple: Ga naar instellingen – schermtijd – materiaal en privacy – schakel ‘beperkingen’ in – bij ‘beperkingen voor materiaal’ kan je een leeftijdscategorie specifiëren voor films, websites, tv-programma’s, … 

Voor Android zijn er verschillende manieren, hier lees je er alles over https://www.allaboutphones.nl/tips/android-veilig-voor-kinderen/