Hoe betalen de buren 3 vakanties per jaar? Waar haalt je neef het geld voor dat buitenverblijf? En wie van je vrienden geeft er al zakgeld aan zijn kinderen? Maison Slash samen met KBC in de portemonnee van enkele gezinnen. Slashparents Tom en Lesley laten als laatste gezin van deze reeks in hun boeken kijken!

Tom (36) en Lesley (32) zijn al bijna 10 jaar gelukkig getrouwd en zijn intussen rasechte slashparents van drie kinderen Lars (5), Febe (3,5) en Inke (11 maanden). Tom werkt als arbeider in Kapelle op den Bos en Lesley is ingenieur openbare werken in Londerzeel. ‘Eigen haard is goud waard’ voor dit gezellige gezin, want sinds september 2014 wonen ze in hun eigen "zelf gekochte" huisje. Tom's hobby voetbal is een echte familieaangelegenheid geworden, want sinds kort voetbalt ook zijn zoontje en offeren de vrouwen hun weekend op om voetbal te kijken.

En… Hoe zit dat dan financieel

Het totaal netto-inkomen van dit heerlijk drukke gezin bestaat uit 3700€ per maand, aangevuld met zo’n 500€ kinderbijslag en gemiddeld 200€ per maand die Lesley bijverdient als Tupperware-consulente.

SlKXOTNurQIXnkGJeXzBo0nLrtJnr0puSCS3tLp8.png

Een eigen huis?

De grootste hap uit het budget van dit gezin gaat naar de lening van hun huis, zo’n 1300€ per maand. “Een eigen stekje kopen, vinden we wel belangrijk, want het geeft ons zekerheid", vertelt Lesley. “We vonden een rijhuis waar we direct in konden trekken zonder al te grote verbouwingswerken. Bij kleine klusjes krijgen we hulp van onze ouders.”

Drie kinderen, weg euro’s?

“Onze kinderen kosten geld, veel geld. Maar voor ons zijn zij de reden waarom we leven, dus dat doen we met plezier,” vertelt Lesley enthousiast. “Op dit moment is de grootste kost de kinderopvang, zo’n 350€ per maand! Onze crèche wordt niet berekend op ons inkomen en er zijn geen ziektedagen, dus dat kan wel oplopen!”

De schoolkosten voor de kleuterklas vallen reuze mee, vindt het koppel. "Maar voor hobby’s kijken we niet op een cent meer of minder. Ons leven staat helemaal in het teken van de kindjes. We geven hen wat ze graag willen,” aldus Tom.

Vanaf welke leeftijd denken jullie aan zakgeld? 

Op dit moment zijn de kinderen van Lesley en Tom nog wat jong om zakgeld te krijgen, maar ze krijgen wel wekelijks een centje voor in hun spaarpot. “Dat varieert tussen de 0,50€ en 2€. De inhoud van hun spaarvarkentje zetten we geregeld op hun eigen spaarrekening,” zegt Tom. "Vanaf het ogenblik dat ze in het tweede of derde leerjaar zitten, zouden we ze wel een vast bedrag zakgeld per week cash willen geven, dan mogen ze zelf kiezen wat ze ermee doen.”

Een zichtrekening met bankkaart lijkt een goed idee voor de kinderen wanneer ze wat ouder zijn, vinden Lesley en Tom. “Voor mobiel bankieren op hun smartphone zijn ze nu nog veel te jong, dat zal eerder iets zijn voor het middelbaar maar dat is wel iets wat we zeker willen stimuleren! Onze kinderen zakgeld geven vinden wij dus een goed idee. Wanneer ze eens een extraatje wensen, hebben ze hun eigen centen. En zo geven we ze ook een goeie start om te leren omgaan met geld,” vult papa Tom aan.

**Tips om te weten hoeveel zakgeld te geven, vind je hier.

Welke kosten hebben jullie nog?

Tom en Lesley geven zo'n 200€ per maand uit aan water en elektriciteit, 280€ per maand gaat naar de verzekeringen zoals de brand-, familiale en hospitalisatieverzekering, en 150€ gaat naar vervoer. Aan internet en televisie besteden ze zo’n 100€ per maand en nog eens 100€ per maand gaat naar de medische kosten. Aan kleding en schoenen geven we zo’n 1100€ per soldenperiode uit, en daarbuiten nog eens zo’n 40€ per maand.

Naast het huis zijn de wekelijkse boodschappen de grootste hap uit het budget, zo’n 600€ per maand. “Gezond eten is prioritair voor ons gezin,” vertelt Lesley. “Maar we kijken wel bewust naar de prijs. Als een merkproduct echt een smaakverschil geeft, durven we dat wel kopen. Maar anders gaan we gewoon voor het goedkoopste!”

De ultieme besparingstip van dit gezin? “Stel een weekmenu op en maak aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Maak ook een overzicht van wat je per week kan uitgeven en haal dat bedrag cash af, dat helpt echt,” vertelt Tom.

Lukt het verder nog om te sparen?

Na enkele financiële tegenslagen in het verleden, heeft dit gezin echt geleerd om te sparen. “Maandelijks gaat er 300€ integraal naar onze spaarrekening. Voor elk kind sparen we maandelijks 15€ wat neerkomt op 45€, 165€ sparen we voor onszelf en 80€ gaat naar onze pensioenspaarrekening,” zegt Tom.

IMG_7249
Is er nog geld over om op vakantie te gaan?

“We gaan graag op vakantie, maar daar durven we wel op besparen,” zegt Tom. “Eén week naar een goedkoper vakantiepark is even goed als twee weken all-inn met het vliegtuig. Kinderen beseffen echt niet hoeveel een vakantie kost, als ze maar weg zijn met ons, dat is het allerbelangrijkste! 

Als we morgen rijk zijn, dan…:

“Dan zouden we een paardje kopen voor de kinderen! En ooooh ja, ook een appartementje aan zee. Of wacht, een poetsvrouw die altijd komt,” lacht Tom. “Maar voor de rest zouden we niet veel andere dingen doen. We hebben drie gezonde en schatten van kinderen, we voelen ons daarmee al de koning te rijk!” 

De reeks [In de portemonnee van] is een samenwerking van Maison Slash en KBC. Lees hier alle artikels nog eens opnieuw!
KBC biedt een ruim aanbod voor ouders en kinderen. Ouders kunnen voor kinderen vanaf geboorte een gratis spaarrekening of beleggingsplan openen, of vanaf de leeftijd van 10 jaar een gratis KBC Jongerenrekening openen mét personaliseerbare bankkaart. Jongeren kunnen via de gratis KBC Jongerenapp ‘K’Ching’  hun zakgeld mobiel beheren, terwijl de ouders steeds een oogje in het zeil houden. Voor meer informatie surf naar kbc.be/jongeren.

Hoe Maison Slash tegenover advertenties staat, lees je hier.