Hoe betalen de buren 3 vakanties per jaar? Waar haalt je neef het geld voor dat buitenverblijf? En wie van je vrienden geeft er al zakgeld aan zijn kinderen? Maison Slash samen met KBC in de portemonnee van enkele gezinnen. Slashparent Astrid (58) laat als pleegmoeder graag in haar boeken kijken!

Hoe de inhoud van de portemonnee er uitziet, hangt keihard af van gezin tot gezin. Neem nu Astrid, samen met één van haar twee biologische kinderen, drie pleegkinderen én ook nog eens haar inwonende ouders vormt ze een heerlijk groot gezin van zeven.

pleegmoeder

Meer dan twintig jaar geleden werd Astrid voor het eerst pleegmoeder. Vijf jaar geleden kwamen ook Astrids ouders uit Amsterdam mee inwonen. Vandaag zorgt Astrid nog voor haar oudste zoon die nog thuis woont, een pleegzoon van 15, twee pleegdochters van 10 én haar ouders. Oh ja en ook nog wat kleinkinderen die af en toe komen logeren. Daarnaast werkt Astrid ook als poetsvrouw en strijkhulp zodat ze alle rekeningen kan betalen.

En… Hoe zit dat dan financieel?

Het totaal netto-inkomen van dit grote gezin bestaat uit 1800 euro, aangevuld met 1800 euro kinderbijslag en inkomsten uit pleegzorg. Met deze 3600 euro trekken ze het volledige financiële kostenplaatje.

Wie betaalt het huis?

Het huis is de grootste uitgavenpost van dit pleeggezin, maandelijks gaat er 1300 euro naar de lening ervan. “Toen mijn man drie jaar geleden vertrok, moest en zou ik het huis houden. Niet omdat ik per se een huis wilde kopen, maar een huurhuis voor zoveel personen vind je niet zomaar voor dit geld”, vertelt Astrid. “Ik vind het vooral belangrijk dat elk kind zijn/haar eigen plekje heeft. Voor extra’s in het huis moet ik echt sparen. Zo heb ik vorig jaar onze badkamer helemaal laten vernieuwen wat zo’n 7000 euro kostte. Gelukkig krijg ik heel veel hulp van handige Harry’s in mijn omgeving die in ruil voor een koffietje een klusje komen doen”, zegt Astrid dankbaar.

pleegmoeder

Veel pleegkinderen weinig euro’s?

Astrid krijgt van Pleegzorg Vlaanderen een vergoeding waar ze ruimschoots mee toekomt en waar ze eigenlijk alles mee kan kopen wat de kinderen nodig hebben zoals kleding en schoolspullen. “Maar ook hun hobby’s kosten geld en als ze eens iets speciaals nodig hebben, dan stop ik hen dat ook toe,” lacht Astrid.

Zorg jij dan ook voor hun zakgeld?

“Toch wel. De twee meisjes van 10 jaar hebben nog geen bankkaart of zichtrekening. Er is wel een spaarrekening van pleegzorg waar tot 2014 een derde van het kindergeld op gestort werd. Na de grote veranderingen binnen pleegzorgland is dit vanuit de regering gestopt. Wij dienen als pleegouders zelf verder te sparen voor de kinderen maar in de praktijk komt daar weinig van in huis,” vertelt Astrid. “Ik geef de meisjes wekelijks 2€ zakgeld voor hun spaarpot. Eigenlijk doen ze daar niets mee, maar ooit komt dat nog wel. Misschien is het toch wel een goed idee om voor hen een zichtrekening te openen?”

Haar oudste pleegzoon van 15 jaar krijgt maandelijks 25€ zakgeld op zijn rekening gestort. “Maar daarnaast betaal ik ook zijn abonnement voor zijn mobiele telefoon, dat kost mij zo’n 15€ per maand,”  vult Astrid aan. “Ook als hij geld nodig heeft voor school of voor de voetbal, dan betaal ik dat voor hem.” Online aankopen doen, mag hij nog niet zelfstandig van Astrid. Alles wat van de bank of uit de spaarpot gaat, moet hij eerst met haar overleggen. Games koopt hij bijna nooit zelf, dat zijn meestal cadeautjes voor zijn verjaardag of voor Kerst of Nieuwjaar. “Dit jaar wordt hij 16, dan mag hij gaan werken. Maar ook dan als hij iets wilt kopen moet hij dat eerst overleggen met mij. Streng hé”,  zegt Astrid lachend. “Maar anders koopt hij allerlei zaken waar hij drie weken later spijt van heeft. Iets kopen doe je eerst door er goed over na te denken.”

Welke kosten heb je nog?

Naast het huis betaalt Astrid nog zo’n 275€ per maand aan water en elektriciteit, 100€ per maand geeft ze uit aan internet, telefoon en televisie en 100€ per maand gaat naar vervoer. Verder zijn zo’n 50€ per maand bestemd voor de medische kosten en nog een grote hap uit het budget gaat naar de wekelijkse grote boodschappen en het huishouden. “Meestal kom ik voor de inkopen rond met zo’n 800€ per maand of zo’n 200 euro per week,” zegt Astrid. “Hoe ik dat doe voor zoveel mensen? Door altijd en overal te kijken naar wat er in reclame staat en kortingsbonnen bij te houden. Ik maak er soms een sport van om acties in verschillende supermarkten op te zoeken,” lacht ze.

Sparen, komt daar nog iets van in huis?

Geen idee hoe ze het doet, maar Astrid is blijkbaar de queen van het budgetteren. Daardoor kan ze nog 200€ per maand sparen. “Ik ben niet zo’n big spender, ik vind het ook helemaal niet fijn om geld zomaar op te brassen. Daarom zet ik het liever op een spaarrekening als buffer voor grote kosten,” zegt Astrid.

Kunnen jullie nog op vakantie gaan?

“Sinds ik gescheiden ben, kunnen we ons geen grote vakanties meer veroorloven,” biecht Astrid op. “Vroeger deden we dat wel, met al onze kinderen én pleegkinderen. Tegenwoordig gaan we wel 3 à 4 keer per jaar met z’n allen uit eten. Dat kost dan ook al eens wat meer maar iedereen geniet daar zo hard van. En daar doe je het toch voor?”

Als ik morgen rijk ben, dan…

“Zou ik mijn huis in een keer afbetalen, maar ik zou hier blijven wonen omdat iedereen hier zo gelukkig is. En ik zou Sinterklaas spelen en mijn geld schenken aan mensen die het moeilijk hebben. Wat moet je met al die miljoenen in je ééntje?”

De reeks [In de portemonnee van] is een samenwerking van Maison Slash en KBC.
KBC biedt een ruim aanbod voor ouders en kinderen. Ouders kunnen voor kinderen vanaf geboorte een gratis spaarrekening of beleggingsplan openen, of vanaf de leeftijd van 10 jaar een gratis KBC Jongerenrekening openen mét personaliseerbare bankkaart. Jongeren kunnen via de gratis KBC Jongerenapp ‘K’Ching’  hun zakgeld mobiel beheren, terwijl de ouders steeds een oogje in het zeil houden. Voor meer informatie surf naar kbc.be/jongeren.

Hoe Maison Slash tegenover advertenties staat, lees je hier.