Hoe betalen de buren 3 vakanties per jaar? Waar haalt je neef het geld voor dat buitenverblijf? En wie van je vrienden geeft er al zakgeld aan zijn kinderen? Als er iets is wat we als slashparents massaal doen, is het vergelijken. Om te leren, om te snappen. Daarom duikt Maison Slash samen met KBC in de portemonnee van enkele gezinnen. Slashparent Lentel (32) laat als eerste in haar boeken kijken! Hoe de inhoud van de portemonnee er uitziet, hangt keihard af van gezin tot gezin. Neem nu Lentel, samen met haar partner en hun beiden kinderen vormt ze een nieuw samengesteld gezin van zes. Lentel heeft een dochter, Lily (9) en een zoontje, Jul (5). Haar vriend heeft ook een dochtertje van 5  en enkele maanden geleden werden ze samen de gelukkige ouders van zoontje. Een gezin van zes, da’s niet niets. Lentel werkt als leerkracht Nederlands en runt een eigen yoga- en massagezaak ‘Londerlelie’. Tussendoor blogt ze over haar gezin van zes, beter gekend als ‘de Blenderbende’.

in de portemonnee En… Hoe zit dat dan financieel?

Het totaal netto-inkomen van dit spring-int-veld-gezin bestaat uit 4500 euro, aangevuld met 500 euro kinderbijslag. Met deze 5000 euro trekken ze het volledige financiële kostenplaatje.

Wie betaalt het huis?

Maandelijks gaat er zo’n 2300 euro naar de leningen. Lentel en haar vriend betalen elk nog een eigen woning af. Wonen neemt momenteel de grootste slok uit hun budget, ze zoeken naar een woning om te delen. “Ons nieuwe huis moet ruim zijn, genoeg kamers, twee badkamers en een grote tuin. Van ruimte kom je toch tot rust en dat is soms wel nodig in ons gezin.” zegt Lentel lachend. “Bovendien zoeken we iets dicht bij het werk en de (schoon)ouders, altijd handig!”.

Vier kinderen, weg euro’s?

“Dat valt goed mee eigenlijk!” zegt Lentel enthousiast. “Voorlopig hebben we nog geen opvang nodig voor baby Moser, want ik ben nog in ouderschapsverlof. Dat bespaart wel wat. Voor de andere kinderen komen we met 30 euro per maand toe aan opvang, net zoals ze met 50 euro per maand wel toekomen voor de medische kosten.” Als samengesteld gezin met 4 kinderen gaan Lentel en haar partner vaak door het leven als ‘mama taxi’ of ‘papa taxi’. Aan vervoer geven ze daarom een dikke 150 euro per maand uit. Eén keer per jaar zorgen de buitenschoolse activiteiten ook even voor een piek in de kosten (inschrijvingsgeld), maar verder valt dat goed mee.

Zakgeld voor de kinderen: een goed idee!

Lentel plant om haar kinderen zakgeld te geven vanaf het eerste middelbaar, hoewel de oudste, Lily (9) zo nu en dan haar eigen centen (lentefeest, verjaardagen, …) al eens mag uitgeven. Dat geld bewaart Lily cash in een spaarpot. Als er grotere bedragen cadeau worden gedaan, spaart Lentel deze op Lily’s spaarrekening. “Het doet me er wel aan denken dit eens met mijn partner te bespreken, zodat onze kinderen wel evenveel zakgeld krijgen binnenkort. Elk kind gelijk voor de wet natuurlijk.”. Lentel vertelt dat ze zelf als tiener haar eigen centen verdiende: “Ik had een vakantiejob, ik vond dat heel flink van mezelf. Zodra Lily oud genoeg is, mag ze zeker haar eigen centen verdienen. Ze kan nu al haast niet wachten om te mogen gaan babysitten!”.

Welke kosten heb je nog?

“Poetshulp is een noodzakelijk kwaad in ons gezin, dat merkten we al snel. Daar geven we maandelijks zo’n 70 euro aan uit, via dienstencheques. Aan verzekeringen spenderen we 300 euro per maand en de water- en elektriciteitsfacturen kosten ons zo’n 180 euro. Aan boodschappen geeft het gezin 600 euro per maand uit, “eten mag geld kosten” zegt Lentel met een knipoog. “Als ik een tip mag geven voor andere grote gezinnen, koop en kook op voorhand: alles in 1 keer, dat bespaart je niet alleen geld maar ook tijd!”. in de portemonnee

Is er nog ruimte voor vakantie?

"Gezinsuitstapjes doen we heel graag, maar kosten een hoop geld. Maar op vakanties besparen we niet graag!” Lentel en haar gezin gaan meerdere keren per jaar op vakantie, van weekendjes weg in het binnenland tot citytrips en lange vakanties in het buitenland, met of zonder kinderen. “We zijn geen zonnekloppers, we houden van avontuur. Een all-in-vakantie is echt niets voor ons. We zoeken meestal zelf een vakantiespot en verblijfplaats. Zo vind je vaak de leukste dingen tegen betaalbare prijzen, al is het soms wel even zoeken natuurlijk.” zegt Lentel.

Sparen, komt daar nog iets van in huis?

“Ja hoor, we zijn bijvoorbeeld ook echte huismussen. Ik hou van een gezellig interieur, maar daarvoor zoek ik in kringloopwinkels. Ook voor kleding ga ik naar tweedehands-zaken. Bovendien kunnen de kinderen elkaars kledij doorgeven” zegt Lentel lachend. “Zelf vinden ze dat niet altijd fijn, maar de kleding kan wel even mee!”. Per maand geeft het gezin slechts 125 euro uit aan kleding. “Voor de kinderen sparen we op een spaarrekening, aan dat geld kunnen ze uiteraard pas als ze 18 worden. Ik probeer elke maand ook 100 euro voor mezelf opzij te zetten. Bij mijn vriend is dat meer, hij spaart zo’n 500 euro per maand”, zegt Lentel.

Wat als je al het geld van de wereld had?

“Als al het geld van de wereld beschikbaar zou zijn? Dan opende ik meteen een groot yoga-centrum! Oh… en een nanny, dat zou dan ook wel van pas komen!”. De reeks [In de portemonnee van] is een samenwerking van Maison Slash en KBC. KBC biedt een ruim aanbod voor ouders en kinderen. Ouders kunnen voor kinderen vanaf geboorte een gratis spaarrekening of beleggingsplan openen, of vanaf de leeftijd van 10 jaar een gratis KBC Jongerenrekening openen mét personaliseerbare bankkaart. Jongeren kunnen via de gratis KBC Jongerenapp ‘K’Ching’  hun zakgeld mobiel beheren, terwijl de ouders steeds een oogje in het zeil houden. Voor meer informatie surf naar kbc.be/jongeren. Hoe Maison Slash tegenover advertenties staat, lees je hier.