Er bestaan veel theorieën over waarom de kledij van je kinderen zo vaak gaten bevatten. Komt het door de wrijving tegen hun broek, is je wasmachine de schuldige of heb je twee motteuh in je ouwe jas? Zelf knipte ik als kind gaten in de lelijke jaren 80-outfits die ik echt niet wou afdragen. Woops, sorry mama en papa. Maar, misschien is het nog iets helemaal anders, en zijn die gaten te verklaren door het kauwgedrag van je koter? Kauwgedrag? Jup, veel meer kinderen dan je verwacht, hebben de gewoonte om te kauwen op bijvoorbeeld hun kledij, met gaten in hun kraag, aan de mouwen, … als gevolg. Maar waarom doen kinderen dat eigenlijk? En is dat iets om je zorgen over te maken?

De orale fase

Bij kleine kinderen stelt terecht niemand zich vragen over het feit dat ze alles in hun mond steken. Soms duwen ze ook wel eens iets in hun neus, maar dat is nog een ander verhaal. In elk geval tot kinderen een jaar of twee zijn, gebruiken ze hun mond om de wereld te verkennen, en dat is compleet normaal. Op een bepaald moment ervaren peutertjes echter dat ze met hun handjes ook veel informatie over objecten kunnen waarnemen. Ook wel gekend als het moment dat je niet meer alle kleine braggel moet verstoppen voor je stofzuigerkind. Maar sommige kinderen behouden ook op oudere leeftijd de gewoonte om op niet-eetbare dingen te kauwen. Waarom?

Kalmerend kauwen

Bij veel kinderen heeft zuigen op hun tut een kalmerende werking, tot lang voorbij de babytijd. Zelf tutterde ik tot ver voorbij mijn vierde verjaardag, so I could know. Bij sommige kinderen heeft kauwen een gelijkaardig soort rustgevend effect. Het helpt hen om zich te concentreren, de dag te verwerken, of kalmeert hen op een stresserend moment. Ze kauwen op hun mouw, hun knuffel, of op de achterkant van hun potlood. Zeker dat laatste is iets dat we allemaal nog kennen van de tijd dat we nog op de schoolbanken zaten. Het meest bekende voorbeeld van kauwen om spanning te verminderen, is waarschijnlijk nog nagelbijten. Aha, daarom doen we dat dus! Kauwen als een vorm van ontspanning is doorgaans niet problematisch, zolang het kinderen niet in de weg staat van hun dagelijkse activiteiten. Kauwen of bijten tot bloedens toe (auwch!) , of op materialen die daar echt niet geschikt voor zijn, wil je natuurlijk vermijden.

 Prikkelzoekers

Sommige kinderen kauwen niet omdat ze overprikkeld zijn, maar vanuit een zintuigelijke nood. Onbewust zijn deze kinderen net op zoek naar meer prikkels en stimulatie. Dat uit zich vaak in de vorm van herhaaldelijke bewegingen, zoals wiegen, handbewegingen, bepaalde geluiden maken, maar soms ook in de vorm van een grotere bijtbehoefte. Dit soort gedrag wordt “stimming” genoemd, en komt wel eens vaker voor bij kinderen met autisme, ADHD of andere sensorische aandoeningen. Meer info hierover vind je hier. Het kan ook interessant zijn om dan een soort vervangmiddel te vinden om op te kauwen, in plaats van kledij, nagels of random voorwerpen. Lees dus zeker verder!

 SOS kauwen

Xf6OPUofkmuHapi5IGE8dnIm25GDjJe3mZ0fxznu.png

Af en toe kauwen is dus in heel veel gevallen onschuldig, en heel veel kinderen doen het wel eens. Op een bepaald moment kan je echter ook beslissen, dat het uit de hand loopt, of dat je die gaten in de kledij van je kind een te dure grap vindt.  Natte kledij met gaten in oogt ook niet bepaald hipster anno 2020. Sommige kinderen bijten trouwens niet alleen op hun kledij.

Wanneer kinderen zichzelf verwonden door al dat bijten, of op voorwerpen kauwen die daar helemaal niet voor geschikt zijn, kan het ook handig zijn om te weten dat er allerlei hulpmiddelen op de markt zijn waar kinderen in alle veiligheid op kunnen kauwen, zoals siliconen potloodtoppers en kauwkettingen in allerlei mooie kleurtjes en vormen. Tof hé? Via deze webshop kan je allerlei kauwproducten vinden. Wanneer je vermoedt dat het kauwen van je kind voortkomt vanuit een bredere nood of ontwikkelingsstoornis, bespreek dit dan zeker met je huisarts of pediater. Zij kunnen je doorverwijzen naar meer gespecialiseerde hulp.