Heb jij dat ook elk jaar? Plots dwarrelen de berichten over volgeboekte zomerkampen via sociale of klassieke media in jouw feed of mailbox. Elk jaar opnieuw breekt er een soort van waanzin uit waarin ouders worden opgejaagd om snel snel de zomer in te plannen. In januari al schreeuwen de media  'DAT DE ZOMERKAMPEN NU AL WACHTLIJSTEN HEBBEN'.  Slashparent Geert Torfs geeft zijn mening over deze nodeloze vroegboekfrustraties. 

GEERT

Ik zat er al even op de wachten, maar begin januari was het al zover: 'Nu al wachtrijen voor zomerkampen'. Elk jaar bereikt ons hetzelfde verhaal, telkens vroeger. Waar komt die behoefte toch vandaan om je eigen kampen als zo schaars op de markt te zetten? Het lijkt wel of er half januari al geen kamp meer te boeken valt. Als ouder word je daar (na een dure decembermaand) volledig moedeloos van.

Er zijn in Vlaanderen alleen ruim 185 aanbieders van kampen - honderdvijfentachtig vzw`s, bedrijven, individuen die je kind de hele zomer lang willen entertainen. Sommige van die organisaties zijn eerder lokaal en erg kleinschalig. Anderen spreiden hun aanbod over het hele land en pakken uit met dure promotiecampagnes of stuntmededelingen zoals 'nu al bijna uitverkocht'. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele speelpleinen waar je kind zich ook de hele dag, onder professionele begeleiding, kan uitleven voor enkele euro`s per dag.

Hebben die organisatoren wel zelf kinderen? 

De rush op mij als ouder begint steeds vroeger. Vorig jaar kreeg ik eind november al een eerste waarschuwing in de bus: 'Wees er snel bij, boeken kan vanaf 1 december'. Geen idee of die organisatoren zelf kinderen hebben, maar een maand als december leent zich niet meteen tot uitgaven in de sector 'zomerkampen'.

De sint heeft net zijn rekening gestuurd, de kerstdagen met bijhorende pakjes en eetfestijnen komen eraan en ook van oud op nieuw wordt het gezinsbudget stevig onder druk gezet. Ik ben dan telkens ook heel blij dat we deze maand weer overleefd hebben. Voor ik echter goed en wel kan ademhalen wordt het geld weer uit mijn zakken geklopt voor een kamp. Zijn er dan geen uitverkochte kampen? Vast wel, de heel populaire kampen in heel populaire periodes (lees: begin juli en eind augustus) zijn ongetwijfeld sneller volgeboekt, maar verder is er echt geen paniek nodig om je kleine ukkepuk nog een fijne zomervakantie te bezorgen.

Zit er ergens een gat?

Iedere ouder wil het beste voor zijn kind, daar maken organisatoren met het bordje 'bijna uitverkocht' flink misbruik van! En toch: jaar na jaar lijken de kampen vroeger uit te verkopen. Ofwel zit daar een enorm gat in de markt en moeten we snel allemaal kamporganistor worden - want blijkbaar slagen de huidige spelers er niet in om alle noden te leden - ofwel is er een overaanbod en proberen organisatoren hun plaatsjes zo snel mogelijk te slijten voor de concurrentie ermee weg is. Ik gok op het laatste. Daarom een warme oproep: "Geef ons als ouders de tijd en ruimte om die kampen te boeken en probeer ons niet voortdurend schrik aan te jagen dat er voor mijn kind geen plaats meer is"! En nu ga ik een kamp boeken ... voor ze volzet zijn!