Corona
gooide voor velen onder ons roet in het eten... enfin de vakantieplannen. Deze
zomer geen verre reizen,  maar dat houdt deze
gezinnen niet tegen om het beste te maken van de vakantie. De gezinnen in deze
reeks zeggen 'foert, normale vakantie' en pakken het anders aan.
Inspiratie voor de zomervakantie of ne keer proberen volgend jaar? Hell yeah! Tessa (28) is al jaren monitor bij de jeugdkampen van JOETZ vzw. Net als ieder jaar neemt ze haar eigen kinderen (een dochter van 4 en een zoontje van 1,5) en man gewoon mee! Yay, vakantie in het binnenland. Op kamp met het hele gezin, omdat het kan. 

Vakantie op werk en omgekeerd

"Op kamp ben ik de eindverantwoordelijke. Ik ontvang ouders, ik zorg ervoor dat de dagdagelijkse activiteiten goed verlopen en dat de regels worden nageleefd. En ik neem mijn gezin gewoon telkens mee. De andere monitoren worden ook een beetje familie. Ik begeleid en ondersteun hen namelijk ook. Dat schept wel een band. Dus zij vinden het ook niet erg om bijvoorbeeld mee op mijn zoontje te letten. Of ik draag hem mee in mijn draagzak. Dat vindt niemand erg. Ik ben al zeven jaar monitor op kamp, maar sinds er kinderen zijn, is het kamp met het hele gezin."

Quality Time

Het kamp zelf is eigenlijk vanaf drie jaar, maar de jongste wordt afwisselend verzorgd door andere monitoren, mensen van de kookploeg en papalief uiteraard. Zo worden de kinderen altijd beziggehouden, terwijl Tessa aan het werk is. "Mijn dochter gaat sinds ze drie is zelf ook op kamp. Ik zie haar dan iets minder, omdat ze bezig is met allerlei activiteiten. Maar aan de eettafel is het altijd leuk om al haar verhalen te horen. We maken er ook een gewoonte van om elke avond slaapwel te zeggen. Dat is het voordeel van je ouders mee op kamp te hebben. Ze krijgt de beleving van het jeugdkamp en een extra knuffel van mama en papa erbij. De andere kindjes zeggen dan 'hé, dat kindje haar mama is hier'. Maar ze vindt het ook heel erg leuk om alleen op kamp te gaan. Dan komt ze weer thuis en vertelt ze vrolijk wat ze allemaal gedaan heeft. Jeugdkamp is voor haar een beetje een tweede thuis op verplaatsing."

Naast haar werk als monitor heeft Tessa wel tijd om ook activiteiten met haar gezin te doen. "Het is fijn werk, want je doet iets leuks voor andere jongeren, maar je hebt toch zelf een beetje dat vakantiegevoel. Ik voorzie de kampen, maar ik geniet er zelf ook van. We gaan ook regelmatig zwemmen en dat zijn dan activiteiten die we als gezin samen kunnen doen. Of we gaan eens naar het provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas. Zo hebben we als gezin toch ook wat quality time."

To stay or not to stay?

Door de coronacrisis werden de kampen in de paasvakantie geannuleerd, maar ook nadien bleef het puzzelen hoe de zomerkampen precies zullen verlopen. "We hebben echt afgeteld naar elk bericht over de jeugdkampen. Mag het nu wel of niet? En wanneer mogen we weer? Voor veel gezinnen is dit de manier om hun vakantie in te vullen of te overbruggen, dus het is voor velen een enorme opluchting dat het dit toch kan. Het wordt even zoeken en aanpassen, maar wij zijn al heel blij dat de kampen in de zomer wel gewoon doorgaan. In de paasvakantie konden we al niet gaan, dus het begon wel te knagen om weer op kamp te mogen. Als de kampen niet doorgingen, was het een staycation geweest. "