Na het nieuws over de stijgende Covid-cijfers werd het eventjes druk in onze Facebookgroep. Normaal is 't daar echt supergezellig hoor, maar meer en meer kinders moeten die vervelende test doorstaan. Maar hoe bereid je je kind voor op zo'n test? Doetdapijn? Wagaanzedoen? Wij maakten van jullie tips een heus stappenplan, zodat jullie die test zonder kleerscheuren overleven! 

Steeds meer klassen moeten in quarantaine en bijgevolg moeten alle leerlingen  twee Covid-testen doorploeteren. Dit wekte heel wat zorgen en vragen op bij onze slashparents. Onder het motto #oudersvoorouders deelden jullie massaal jullie tips. Wij maakten er een stappenplan van zodat jullie koters die testen, hopelijk, zonder angsten kunnen doorstaan. Let's go!! 

1. Voorbereiding is the key 

Zoals bij zoveel dingen is ook hier voorbereiding essentieel. Praat open met je kind over wat er gaat gebeuren. Leg hen uit waar ze naartoe zullen moeten gaan en hoe iedereen daar waarschijnlijk op aliens zal lijken met die gekke pakken. Als ze vragen of het pijn zal doen hoef je dit zeker niet te ontkennen. Als je nee zegt en ze het dan toch voelen zal jij je misschien schuldig voelen achteraf. Geef dus toe dat de test pijn kan doen, maar dat dat maar heel kort zal zijn. 

Velen omschrijven het gevoel als 'prikkelende cola die door je neus komt' of 'het gevoel van water in je neus bij het duiken'. Onaangenaam dus, maar zo kan je kroost zich wel voorbereiden op wat er zal komen. De dokter van een van onze slashparents maakte zelfs een filmpje om haar kinderen gerust te stellen! Lang leve parentfriendly dokters! 

2. Vraag een kindertest

't Is net als vragen naar een kinderbox in de frituur. Want ja-ha, blijkbaar bestaan er speciale 'kindertesten' waarbij de dokter maar heel kort vooraan in de neus moet, en eens in de keel. Bij sommige testcentra is dit niet mogelijk, maar hey, je kan maar proberen hé! 

3. Lean back and relax 

Tijdens de test is het belangrijk om je hoofd zo goed mogelijk achteruit te houden en door de mond te ademen. Op deze manier kan die op de meest pijnloze manier worden afgelegd. Leg dit ook uit aan je koters, en dan fingers crossed dat ze ook willen meewerken met de dokter. 

4. Zennnnn

Spreek op voorhand af met je kind wat jouw rol zal zijn tijdens de test. Hebben ze graag dat je bij hen gaat liggen, hun handje vasthoudt of willen ze liever op jouw schoot zitten? Als de test begint kan jij luidop tot 10 tellen, de meeste testen zijn veel sneller gedaan. Maar je kind weet dat het nooit langer zal duren dan de 10 tellen van mama of papa. 

5. Feestje! 

Jullie hebben het beiden overleefd, hopelijk zonder al te veel schrammen en stoten. Maar hey, you did it! Dat verdient een klein feestje in jullie bubbel. Trakteer jullie zelf maar op een lekker taartje of een filmpje in de zetel. En laat dat testcentra maar snel achter jullie!