We doen allemaal wel graag eens van lui ouderschap. Alleen zijn onze kinderen daar niet altijd mee akkoord met als gevolg een 'speel je méééééé?' (op een ietwat klagerige toon). Soms hebben we het gevoel dat we voor eeuwig en altijd de entertainer zullen blijven en onze kinderen nooit zelfstandig zullen spelen. We feel you! Maar wacht! Onze speelexperte Amke van Speelmakers vliegt to the rescue. Zij geeft jullie de beste tips om je kind alleen en buiten te laten spelen. Hoezee! 

Hoedoededa? Je koters buiten laten spelen met een minimum aan moeite? Zonder zelf die eeuwige entertainer te zijn en de hele tijd 'mawakanikdoooooen'-vragen te moeten beantwoorden? Met deze vijf-minuten-acties is je kind zo vertrokken. En ben jij terug op je gemak. Neem er alvast een boek of je aperitiefje bij! Want lui ouderschap is altijd een goed idee! 

Leg materiaal klaar

Materiaal prikkelt kinderen om te spelen. En dat kan echt supersimpel zijn! Zoek het niet te ver, maar speel in op wat je kind leuk vindt.

Voorbeeld, graag?

  • Een verzamelkind in huis met de broekzakken vol steentjes, takjes en veertjes? Een lege eierdoos met vakjes of een kookpot voor een heerlijk heksensoepje en hopla! 
  • Eerder een fietser of skater? Zorg voor een paar stevige planken en palletten voor een DIY-parcours of hindernissen.
  • Autofreak, zeg je? Geef eens een plastic of kartonnen buis als tunnel en ze zijn uren zoet!
  • Toch wel een kliederaar? Een paar emmers water en wat zand of echte aarde, klaar.

Of hou het simpel en zet in op een kleine verrassing: diep iets op van zolder, de kelder of het tuinhuis dat ze al lang niet meer hebben gezien. Je kan ook gewoon speelmateriaal van binnen mee naar buiten nemen. Iets wat op dat moment binnen hun favoriet is, werkt in een andere omgeving ook.

Jouw rol is het klaarzetten, speelklaar maken. Daarna is het aan je kind om zelf te kiezen wat er gebeurt. Jij zet een stap achteruit, en pakt alvast een aperitiefje uit de frigo. 

Doe niets, volg je kind

Ok. Materiaal buiten, kinderen buiten. Dan rest er je nog één magische vraag aan je kind: ‘Wat heb je nodig?’ Zo zet je je kroost zelf aan het denken over wat hij of zij gaat doen. Geen idee van jouw kant, maar een kans voor je kind om iets extra te vragen dat bij het idee van het moment past. Kan nog materiaal zijn, of evengoed toestemming om een idee uit te voeren.

En hou het makkelijk voor jezelf: geef die toestemming gewoon - tenzij je echt zeker weet dat het grondig zal mislopen. 'Ja, je mag ook nog een doek uithalen. Ja, je mag ook achter de struik spelen. Ja, je mag je vuilmaken.' Zo, pad geëffend: je kind weet wat kan (en wat niet) én heeft alles wat nodig is. En jij kan lekker je eigen ding doen. Beentjes omhoog en genieten van de buitenlucht, of verder werken, als dat echt nodig is!

Er gewoon zijn

Buiten spelen stimuleren doe je vooral door zélf buiten te zijn. Neem iets mee om te doen: een boek, een drankje, een staaltje van je hobby of (als het echt moet) een stukje huishouden of werk in de tuin.

Door in de buurt te zijn, ben je de beste supporter van je spelende kind. Toon dat je beschikbaar bent: glimlach, complimentje, even kijken… en doe verder niets of weinig. Ken je de truck van de sportcommentator? Benoem gewoon wat je kind aan het doen is tijdens het spelen, dat stimuleert hen om verder te spelen zonder dat je zelf hoeft mee te doen of zelfs recht te staan.

Pas op: Hou je in als je ziet dat je kind ‘goed bezig’ is. Je kent het wel: rode wangen, opgaan in het spel, plezier maken, lachen, … Dan is ’t niet het moment om te communiceren. Gewoon zitten, zwijgen en kijken is dan de magische boodschap. 

Zeg vraagske 

Valt het hier en daar toch wat stil? Je hoeft echt zelf geen idee te lanceren.

Mawatdanwel? Voor het helemaal stilvalt? Stel een prikkelende vraag die hen subtiel op een idee brengt. Da’s geen heel uitgewerkt voorstel, want dan verwachten ze dat je mee zal doen met je eigen idee. Gewoon een kleine hint of suggestie is vaak genoeg om het speelvuur terug aan te wakkeren.

Geprikkeld en zin in meer? Wil je meer inspiratie over hoe je het spelen van je kind kan ondersteunen zonder zelf de entertainer te zijn?  De online cursus van Speelmakers ‘Het spelen van je kind ondersteunen’ geeft je pakken praktische tips en tricks!