Kinderen krijgen. Wanneer en waarom? En wat als het niet meteen lukt? Er is al menig inkt over gevloeid. Ook de mannen van Vaderklap krijgen ermee te maken. Hun boodschap aan de wereld: chill mannekes, drop the pressure. 

VADERKLAP

Domper op de feestvreugde

Wanneer je een paar jaar samen bent, zo ergens rond de magische 27, beginnen de vragen te komen. “En nog niets kopen?” Dan koop je een huis en komt de vraag: “En nog niet trouwen?”. Antwoord je negatief, dan wordt niet zelden de vraag gesteld: “Kindjes dan?”. Antwoord je verrassend genoeg ‘ja’ en krijg je negen maand later – eigenlijk zes maand, want je zegt het meestal pas na 3 maanden - dan toch een baby, dan stellen ze zich de vraag: “En wanneer komt het tweede?”. Familie, al dan niet schoon-, kennissen en tout cours de rest van de maatschappij legt meestal goedbedoeld en onbewust een druk op een koppel. Echte vrienden, dat is een ander paar mouwen. Die weten meestal wel hoe de vork aan de steel zit.

Als de horden zaadjes zich als een school sardientjes in een warmtestroom in de Atlantische Oceaan voelen, is er natuurlijk geen probleem. Wanneer ze zich echter niet zo goed voelen als dat molletje in zijn holletje, is er een probleem. Zoals één van de vaderklapvaders het mooi omschreef: het niet vlot kunnen planten van een zaadje is een serieuze domper op de feestvreugde. Het kan effectief zijn dat je zaadjes last hebben van claustrofobie, schrik in het donker of gewoon lekker lui willen wezen. Het gevolg is een eenzame verlaten eicel, die uit frustratie dan maar de lichtrijke open wereld gaat ontdekken.

Kom toch gewoon uit je pijp!

We kunnen het hier misschien wat ludiek weergeven, maar het is bittere ernst. Meer en meer koppels ondervinden problemen. Dat is uiteraard jammer. Nog meer jammer is dat er amper over gesproken wordt. Onder vaders al zeker niet. Een kindje maken dat is gewoon even uit je pijp komen, opstijgen, efkes met je blusvliegtuig het bos in, je lading lossen en terug wegvliegen. Helaas. Er valt weinig aan te doen. Op zich toch niet. Je rekent uit en de seks wordt mechanisch en berekend. Vaarwel romantiek. Die romantiek ontbreekt ook bij de alternatieve oplossingen zoals ivf, adoptie, etc. Belangrijk is dat je er als koppel kan over praten. Nee, het zijn niet de gemakkelijkste gesprekken. Ze zijn echter wel belangrijk. Om te weten wat ieder denkt, hoe hij of zij zich voelt en zo meer. Enkel zo geraak je er samen uit. Samen ondergaan, samen zoeken en strijden om later hopelijk samen ouder te worden. En wat betreft die familie, kennissen en tout cours de rest van de maatschappij: laat toch die druk varen, schatjes. Je zult het wel horen, zien of lezen. Drop die pressure.