We gokken dat jij je dagelijks ook driedubbel plooit om alle huishoudelijke taken rond te krijgen. Koken, wassen, facturen betalen, strijken (dat doen wij al lang niet meer), met je mankende hond naar de dierenarts rijden: de lijst goes on and on. Wat als je nu eens gewoon zonder schuldgevoel die kinderen van jou wat meer gaat inschakelen? Want, guess what, onderzoek van de universiteit van Minnesota heeft aangetoond dat  klussen in huis kei goed is voor hun ontwikkeling. Kinderen die regelmatig een handje toesteken, hebben zelfs meer kans om op te groeien tot gelukkige, gezonde en succesvolle volwassenen.

Verklaar u nader Maison Slash! Hoe zit dat precies in elkaar? Wel, kinderen die huishoudelijke taken leren opnemen en afwerken, ervaren die klusjes eigenlijk helemaal niet als vervelende k*ttaken. Integendeel, voor jezelf kunnen zorgen en meedraaien in een team worden voor hen vanzelfsprekende vaardigheden die zij meenemen naar hun volwassen leven. Wow deep stuff!  Zo ver het goede nieuws, want uit onderzoek blijkt ook dat kinderen momenteel steeds minder in huis helpen. We can blame schermtijd for that. Dus hoe kunnen we die kar dan keren? Hoe leer je je kinderen om klusjes op te nemen?

Dril die skills!

Ok, drillen is misschien niet het woord dat we zochten, maar het rijmde zo goed. Wat we bedoelen is dat je wat tijd moet uittrekken om je kinderen die nieuwe huishoudelijke vaardigheden te laten inoefenen. Als je enige wens is dat alles snel en op jouw manier gebeurt, dan steek je immers nooit je kinderen een aardappelschiller of een vuilblik in hun pollen. Kortom, om op termijn je nageslacht om te toveren tot kleine Sergio Hermannekes in de keuken, moet je bereid zijn om samen met hen wat te ploeteren aan het fornuis. 

via GIPHY

" target="_blank">


Maak het concreet in de keet!

Bij het uitdelen van klussen aan je kroost, moet je het vooral niet te vaag of breed houden. Hun klein reptielenbrein kan nog niet inschatten hoe lang een taak duurt of dat er aangename gevolgen aan verbonden zijn. Geef uw klein mannen dus concrete overzichtelijke opdrachtjes, zoals “gooi je autootjes in de speelgoedbak” of  “maak de besteklade van de afwasmachine leeg”. Daarna kunnen ze weer vrij gaan spelen. Afgebakende kluslijstjes ophangen voor het hele gezin kunnen enorm helpen, afhankelijk van hoe “supernanny/supermanny” jij bent.

via GIPHY

" target="_blank">