We gokken dat jij je dagelijks ook driedubbel plooit om alle huishoudelijke taken rond te krijgen. Koken, wassen, facturen betalen, strijken (dat doen wij al lang niet meer), met je mankende hond naar de dierenarts rijden: de lijst goes on and on. Wat als je nu eens gewoon zonder schuldgevoel die kinderen van jou wat meer gaat inschakelen? Want, guess what, onderzoek van de universiteit van Minnesota heeft aangetoond dat  klussen in huis kei goed is voor hun ontwikkeling. Kinderen die regelmatig een handje toesteken, hebben zelfs meer kans om op te groeien tot gelukkige, gezonde en succesvolle volwassenen.

Verklaar u nader Maison Slash! Hoe zit dat precies in elkaar? Wel, kinderen die huishoudelijke taken leren opnemen en afwerken, ervaren die klusjes eigenlijk helemaal niet als vervelende k*ttaken. Integendeel, voor jezelf kunnen zorgen en meedraaien in een team worden voor hen vanzelfsprekende vaardigheden die zij meenemen naar hun volwassen leven. Wow deep stuff!  Zo ver het goede nieuws, want uit onderzoek blijkt ook dat kinderen momenteel steeds minder in huis helpen. We can blame schermtijd for that. Dus hoe kunnen we die kar dan keren? Hoe leer je je kinderen om klusjes op te nemen?

Dril die skills!

Ok, drillen is misschien niet het woord dat we zochten, maar het rijmde zo goed. Wat we bedoelen is dat je wat tijd moet uittrekken om je kinderen die nieuwe huishoudelijke vaardigheden te laten inoefenen. Als je enige wens is dat alles snel en op jouw manier gebeurt, dan steek je immers nooit je kinderen een aardappelschiller of een vuilblik in hun pollen. Kortom, om op termijn je nageslacht om te toveren tot kleine Sergio Hermannekes in de keuken, moet je bereid zijn om samen met hen wat te ploeteren aan het fornuis. 


Maak het concreet in de keet!

Bij het uitdelen van klussen aan je kroost, moet je het vooral niet te vaag of breed houden. Hun klein reptielenbrein kan nog niet inschatten hoe lang een taak duurt of dat er aangename gevolgen aan verbonden zijn. Geef uw klein mannen dus concrete overzichtelijke opdrachtjes, zoals “gooi je autootjes in de speelgoedbak” of  “maak de besteklade van de afwasmachine leeg”. Daarna kunnen ze weer vrij gaan spelen. Afgebakende kluslijstjes ophangen voor het hele gezin kunnen enorm helpen, afhankelijk van hoe “supernanny/supermanny” jij bent.


Wat maakt een relatie sterk? Teamwerk!

We zeiden al dat op jonge leeftijd leren klussen niets dan vruchten afwerpt. En ook hun toekomstige relaties zullen er wel bij varen. Want, geef toe, zo een man die spontaan de afwas doet, of een vrouw die overweg kan met een boormachine. Rrrrrr….toch? Wat we willen zeggen: als kinderen hun deel leren doen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk uitgroeien tot behulpzame en warme partners die ook mee instaan voor de minder plezierige klussen in huis. En hun seksleven zal er ook wel bij varen. We geven het maar mee. Bij uw tieners kan dat als argument wel tellen hé!


Van klussen word je slim

Of toch zoiets. Je kinderen leren om de handen uit de mouwen te steken in huis verandert hen niet alleen in geweldige partners, ook hun schoolprestaties en professioneel leven zullen er op vooruit gaan. Eigenlijk is dat een “no-brainer”. Of je nu thuis je legoblokken moet opruimen tegen dat de poetsvrouw met de stofzuiger passeert, op tijd begint te studeren voor je toets geschiedenis of die spreadsheet moet klaarhebben tegen die vergadering op donderdag. Het draait allemaal rond één ding: werkethiek. En dat kan je leren, mét een stofdoek in de hand. Pak aan, kinderen!


 Because I’m happy

Hoe zou je in godsnaam van het huishouden moeten gelukkig worden? Wij staan kei hard te foeteren als we ’s avonds nog een wasmachine moeten aan de wasdraad hangen. Toch blijkt dat op jonge leeftijd, onbaatzuchtig, thuis taakjes leren uitvoeren kinderen een goed gevoel geeft. Zeker als hun ouders blijven benadrukken dat je kleren in de wasmand gooien of de boodschappen helpen wegsteken waardevolle bijdragen zijn aan jullie kleine ecosysteem. Dus volgende keer als je kinderen zagen dat ze moeten helpen, roep je: “Maar jullie gaan daar kei gelukkig van worden!” Ha!