Welk bericht krijgen we hier net binnen op de redactie? Dat de luchtkwaliteit van de kinderkamers vaak de allerslechtste is van heel het huis? Slik. Terwijl jij druk bezig bent met evenwichtig koken en iedereen voldoende te laten bewegen, krijg je dit. Gelukkig weet je het nu, en kan je de situatie gemakkelijk veranderen dankzij deze gemakkelijke tips. 

Wist je dat we steeds meer tijd binnen doorbrengen dan buiten? Ter illustratie: de verhouding is 90% -10%. We zijn dus 9 keer meer in huis dan buiten! Ok, dat het hier gezellig is in onze stijlvolle woonkamers enzo. Maar feit is dat de luchtkwaliteit in ons huis niet altijd zo best is. 

Kinderkamers als slechtste leerling

Het meest zorgwekkende van het bericht is echter dat de kinderkamers het allerslechtst scoren als het over de kwaliteit van de lucht gaat. Waarom? Omdat sommige voorwerpen -zoals kinderspeelgoed - toxines vrijgeven!

Ieuw. Niet goed. Want een slechte lucht geeft een verhoogde kans op astma of luchtwegeninfecties. 

Voor alle duidelijkheid, we zijn dat hier niet uit onze duimen aan het zuigen. Dit onderzoek kwam er in opdracht van de VELUX-groep en werd uitgevoerd bij zo'n 16.000 huiseigenaars in Noord-Europa en Noord-Amerika, waarvan 1000 Belgen)

Geen paniek, er is een meevaller 

Het voordeel is, je weet nu dat er een probleem is. En de meevaller is dat het oplossen ervan helemaal niet zo moeilijk is! Enkele keigemakkelijke doch mega-doeltreffende tips. ·

  • Verluchten- verluchten - verluchten. Open je vensters minstens drie tot vier keer per dag om de lucht in de woning te verversen. Doe dat vooral met vensters die het verst van de straat liggen. Open meer dan 1 venster!
  • Zorg dat plastic speelgoed niet in contact komt met direct zonlicht. Laat ook geen plastic voorwerpen op de vloer staan als je vloerverwarming heeft. 
  • De meeste schoonmaakproducten bevatten potentieel schadelijke chemische stoffen. Gebruik liever doeken van microvezels en natuurlijke materialen zoals witte azijn en zeepvlokken.
  • Steek niet te vaak kaarsen aan
  • Elektrische apparaten zoals tv's en harde schijven van computers stoten chemische stoffen uit die bijdragen tot een slecht binnenklimaat

Benieuwd naar meer tips? Check hier extra superdupernuttige uitleg.

24/7 ’Indoor’ Generatie

Buiten alle bovenstaande tips kan je ook gewoon vaker een luchtje gaan scheppen. We worden niet voor niets de nieuwe 24/7 ’Indoor’ Generatie genoemd.

De grote meerderheid van de Belgen (63%) - blijkt uit het onderzoek -is er blijkbaar van overtuigd dat de kwaliteit van de lucht in het huis beter of even goed is dan de kwaliteit van buitenlucht. In werkelijkheid kan de lucht in huis tot 5 keer meer verontreinigd zijn. 

Bon, wij gaan efkes onze ramen openzetten dan hé. 

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Velux. We publiceren hier enkel artikels die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets duurzaam is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.