In de maand december staat de solidariteit voor mensen met hiv centraal naar aanleiding van Wereldaidsdag. Vandaag leven er in België zo’n 19.000 mensen met hiv. Ook mama’s en papa’s. Ook mensen met een kinderwens. Maar hoe is dat als je levenspartner hiv heeft? En kan je dan wel kinderen krijgen? Plus hoe is dat voor je gezin? Dankzij Sensoa hadden we een super interessant gesprek met slashparents, Kenny (39) en Heidi (42). Over hun relatie, hun kinderen en de positieve status van Kenny. Ge gaat nog iets bijleren!

Hiv en een nieuw lief

Kenny en Heidi leerden elkaar acht jaar geleden kennen via gemeenschappelijke vrienden. Op dat moment had Kenny al twaalf jaar hiv. Heidi had toen al een dochtertje uit een vorige relatie. Kenny liep de besmetting op door onbeschermd seksueel contact met een meisje. Niet bepaald een binnenkomer als je een potentieel nieuw lief leert kennen? Kenny: “Inderdaad, niet iets wat je direct vertelt op de dansvloer. Er was wel een onmiddellijke aantrekkingskracht tussen Heidi en mij. Enkele weken later, naar aanleiding van onze eerste kus, heb ik het haar verteld." Heidi: “Ik heb daar wel goed op gereageerd. Het was voor mij geen deal-breaker. Ik had immers al een vriend met hiv en ik wist dat er goede medicatie bestond. Ik vind dat je niemand op een ziekte mag afrekenen.”

Ondetecteerbaar = niet besmettelijk

We kunnen ons voorstellen dat je dan toch voorzichtig wilt zijn met een nieuwe partner? Kenny: “Ja sowieso. Ook al nam ik in die tijd al medicatie die het virus ondetecteerbaar maakte in mijn bloed, toch gebruikten we altijd een condoom." Heidi: “Ik zag na een jaar dat Kenny zijn medicatie erg plichtsbewust innam. Plus, ik wist dat in die situatie het zelfs zonder condoom onmogelijk was om mij te besmetten. Na een jaar hebben we het condoom dan weggelaten. In die tijd had ik ook erg veel last met mijn pil. Zonder het goed te beseffen was ik ineens zwanger en kregen we negen maanden later onze lieve Sehn.”

Amai, dat zal nogal een verrassing geweest zijn! Kenny: “Ja, dat was echt niet zo snel gepland. Toen ik als jonge gast de diagnose van hiv kreeg, dacht ik dat ik mijn leven, en dus ook een kinderwens, kon opbergen. Dat wij op de natuurlijke manier een kindje konden krijgen, is toch fantastisch? Daarnaast bestaat er trouwens wel een techniek waarbij zaadcellen worden gewassen en je partner zo kan worden bevrucht. Gelukkig is dat nu niet meer nodig." Heidi: “In het begin van mijn zwangerschap waren er mensen wel ongerust. Ik moest wel een paar keer uitleggen dat ik niet besmet was en ons zoontje Sehn ook niet. Wij zijn altijd super open geweest over de situatie. Dat helpt. ”

Mega-normaal gezin

Hoe verloopt jullie gezinsleven dan nu? Is er een impact op de kinderen? Kenny: “Wij zijn gewoon een super normaal gezin. Ik moet elke dag één pilletje nemen bij mij koffie ’s ochtends. That’s it. Ik heb daar ook geen nevenwerkingen van. Twee keer per jaar moet ik in het ziekenhuis op controle. Mijn stiefdochter en zoontje zijn ook nooit gepest over het feit dat ze een seropositieve papa hebben. Ik denk dat dat komt omdat wij er heel gemakkelijk over praten. Het lijkt me vreselijk als je het gevoel moet hebben dat je zoiets geheim moet houden. Er zijn nog altijd mensen die het aan niemand durven vertellen. Dat kan mentaal zwaar wegen. Misschien zou het helpen als eens een bekende Vlaming naar voren zou komen met hiv?" Heidi: “Ik denk dat andere aandoeningen veel zwaarder kunnen wegen op een gezin. Wij staan enorm positief in het leven. Alles komt goed. Ik vond de seksuele opvoeding van mijn dochter wel heel belangrijk. Ze is ondertussen 18 jaar en heb haar goed geïnformeerd dat ze zich moet beschermen.”


Samen oud worden

Wauw, wij vinden het heel knap dat Kenny en Heidi zo open en optimistisch in het leven staan. We hopen mee dat hun verhaal mensen aanmoedigt om over hiv te praten en te beseffen dat er totaal geen stigma aan verbonden moet zijn. Wie vragen heeft over dit thema kan trouwens altijd terecht op de website van Sensoa. Kenny en Heidi zijn ook te zien in de Sensoa-campagne #HivStoptHier. Daarin wordt het feit dat hiv niet langer overdraagbaar is via seksueel contact bij trouwe inname van medicatie, extra in de verf gezet. Bedoeling is om zo de angst voor hiv, die aan de basis ligt van het 'stigma' dat nog steeds op hiv rust, weg te nemen. Doe dus gewoon als iemand tegen jou vertelt dat hij of zij leeft met hiv!

Heidi: “Wij kijken met een hele roze bril naar de toekomst. Ons plan is om samen oud en grijs te worden." Kenny: “Er komen wel geen kindjes meer bij, want ik heb er een knoopje laten inleggen ondertussen. Voila, nog een taboe naar de prullenbak verwezen. Haha!”

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Sensoa. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.