Buggy's, draagzakken en kinderen op de rug. Het aandeel gezinnen in de klimaatmars vandaag was niet te negeren. Ook Anne en haar kinderen liepen mee tussen de 70 000 betogers in Brussel. 

ANNE

We hadden er de mond van vol, van die spijbelende klimaatkinderen. Hoewel heel wat mensen positief zijn over het engagement van deze generatie, zijn ook heel wat stemmen die zich afvragen of de kinderen het niet vooral doen voor dat dagje "geen school". En daar was de klimaatmars van deze zondag een mooie test voor. Zouden die cynische stemmen het bij het rechte eind hebben? 

XndyGA8um3qxkFeHjiJKOTDqrtYBAIHk2SCYrXsg.jpeg

Zoveel volk!

Neen! Want dat er een massale opkomst zou zijn, bleek al onmiddellijk  bij het station waar het perron overvol was en er op de eerste treinen die toekwamen geen vierkante centimeter meer vrij was. Een kleine nachtmerrie voor mijn claustrofobische zelf, maar kijk, even je ogen sluiten en diep ademhalen helpt al om je hartslag weer onder controle te krijgen en door te gaan. Gesterkt door het enthousiasme van de kinderen stond ik voor ik het wist in Brussel-Noord waar ik mij door de massa naar buiten liet drijven om dan na een paar 100 meter stappen recht in de betoging te belanden.

O77bUuZFXolDZek5tU5RGvNR0cR7UZuqDgUZPs5T.jpeg

Parents united!

En dan keek je verbaasd om je heen, hoeveel gezinnen er bepakt en gezakt met buggy's, draagzakken, kleine kinderen de tocht aanvatten. Hoe groepen jongeren leuzen aan het scanderen waren, de één al grappiger dan de andere. Of hoe Franstaligen broederlijk naast Nederlandstaligen liepen. Hoeveel jeugdbewegingen er aanwezig waren, hoe origineel mensen zich hadden verkleed, of hun werk in spandoeken hadden gestoken. En hoe je door de meute om je heen geen idee had hoeveel duizenden mensen er voor dan wel achter je liepen.

3ZPmasxLOn4n6Rf2yruiMWy83RWLde6wd0fNUscd.jpeg

Mijn support hebben ze

Dat het regende had blijkbaar geen rol gespeeld in de massale aankomst, en toen we hoorden dat toen wij al richting huis gingen er nog mensen toestroomden kreeg ik het ondanks de druilerige regen en kou intens warm vanbinnen. Zou het? Zou het dan misschien toch? Mijn support hebben ze die klimaatjongeren!  En ze hebben mijn vechtlust aangewakkerd om krachtdadig en positief mee aan hun zijde te strijden godverdomme, te strijden voor ons klimaat. Want er is f*cking geen planeet B.