Wout
is slashparent van drie flinke koters (13, 10 en 6). Zijn huis ademt
technologie: 5 tablets en evenveel smartphones voor de gezinsleden, lichten die
op voice command aanspringen en alarmsystemen die bestuurd worden via de
telefoon. “Ik begrijp niet waarom zoveel ouders bang zijn van technologie. Onze
toekomst is digitaal, dus kunnen we onze kinderen er maar beter mee leren
omgaan.”

Experimenteren moet kunnen

“De pers bericht vaak negatief over nieuwe media”, vindt Wout. “Dat de jeugd verslaafd is aan de smartphone bijvoorbeeld en liever alleen op een laptop of tablet zit te gamen dan op café te gaan met vrienden. Die onheilspellende berichten storen mij want we kunnen ook op een positieve manier naar al die multimediasnufjes kijken.”

In het gezin van Wout mogen de kinderen volop experimenteren. Neem nu Simon (10). “Toen hij amper vier was, kon hij al films via zijn telefoon afspelen op tv. En nu is hij een fervente gamer, maar ik daag hem regelmatig uit om zijn kennis ook te gebruiken voor andere zaken zoals grafische ontwerpen in Illustrator of PowerPoint. Hij heeft onlangs een RaspberryPi gekocht en leert er nu mee programmeren. En Noor (6) leert schrijven op de tablet. Er zijn heel veel toffe apps om haar daarbij te helpen.”

Controleren is nodig

Wout werkt als communicatie- en marketingverantwoordelijke voor HMD Global: het bedrijf dat de nieuwe Nokia smartphones op de markt brengt. “Ik krijg vaak vragen van familie en vrienden over omgaan met nieuwe media. Dan willen ze weten hoe ik grenzen stel en voorkom dat er elke dag geruzied wordt over de tablet. Wel, door goed in de gaten te houden waarvoor ze die gebruiken.”

Bijvoorbeeld via de Family Link-app van Google. Daarmee kan je bepalen hoe groot de digitale vrijheid is van je kinderen. Je kan een kinderslot zetten op bepaalde apps en een filter installeren waardoor ze bepaalde content (Bv. adult video’s) niet kunnen opzoeken. Via een activiteitenrapport weet je precies hoe lang ze een bepaalde game gespeeld hebben. Je kan natuurlijk ook een schermtijd instellen of via screen pinning één bepaalde app vastpinnen waardoor ze er geen andere kunnen openen. En omdat wij altijd waken over de beveiligingsupdates van onze toestellen, laten we de kinderen met een gerust hart online. 

“Waar wij wel op staan, is dat ze gefocust bezig zijn. Ze mogen bijvoorbeeld niet tv kijken en tegelijk op de tablet zitten, want dan doe je niks 100% geconcentreerd. Vergelijk het met uit eten gaan en de hele tijd je smartphone checken. Dat is voor niemand aangenaam. Bij ons zijn sowieso alle toestellen aan tafel verboden.”

Verantwoordelijkheid van de ouders

Het komt erop aan om een gezond evenwicht te vinden. “Ja, onze kinderen zitten vaak op een scherm te staren, maar wij spelen samen ook bijna dagelijks gezelschapsspelletjes. Al geef ik toe dat het ook bij ons niet altijd zonder discussie verloopt."

“Ouders hebben zelf een grote verantwoordelijkheid in het mediawijs maken van hun kinderen. Het kan niet zijn dat je hen een tablet geeft om ze stil te krijgen en er dan niet meer naar omkijkt. Probleem is dat te weinig ouders zelf mee zijn met de nieuwste evoluties. Ze weten niet hoe ze hun kinderen digitaal moeten managen. Maar het kan niet de bedoeling zijn om hen daarom weg te houden van technologie.”

Oedoedegijda?

Ja dat is de hamvraag. Daarom organiseren we op maandag 28 januari een eerste Oedoedegijda-sessie in Gent over kinderen en schermen. De bedoeling is om elkaar -als rasechte slashparents- te helpen met tips and tricks. En ook Google komt op bezoek, en geeft ons inzicht over het steeds zottere en uitgebreide online leven van onze kinderen. Tickets kan je via dit FB-event aanvragen. Let op, de plaatsen zijn beperkt! 

Dit artikel kwam er in samenwerking met Nokia. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier. Nokia smartphones zijn een veilige keuze voor je gezin omdat het op een pure versie van Android werkt. Zo krijg je steeds de laatste updates zodra Google ze uitrolt en zorg je niet voor een beveiligingslek.