Wat is jouw ritueel om 's ochtends helemaal fris en fruitig de dag te starten? Of doe je niet aan rituelen en al helemaal niet aan fris en fruitig bij het ochtendgloren. The Miracle Morning raadt je aan om elke ochtend te starten met 6 rituelen en dan volgen regenbogen met gouden koffertjes als vanzelf. Slashparent Liesje dacht dat dat niet zo moeilijk kon zijn, maar na haar vooronderzoek had ze meteen al veel minder zin in om zich eraan te wagen.

LIESJE

Een aantal jaar geleden, kwam ik de term 'The Miracle Morning' al eens tegen. Onlangs zag ik deze gewoonte weer verschijnen bij een aantal hippe (en waarschijnlijk ook frisse) moeders. Ik vond dat zelf ook wel hip klinken de eerste keer dat ik de term tegenkwam. Maar verder dan het boek bestellen bij de bib omdat ze het toen niet hadden, en wat opzoekwerk over deze wonderbaarlijke ochtenden kwam ik niet. Ik moet eerlijk zeggen, na dat opzoekwerk, had ik het gevoel dat dit niet voor mij zou werken. Ik leg jullie even uit waarom.

Verlossing of kwelling?

Zoals de meeste zo-verander-je-je-leven-methodes, werkt ook deze met een aantal stappen. Als eerste stap sta je uiteraard op (al zou blijven liggen voor mij uiteraard beter werken). Maar je staat niet zomaar op. Nee, je moet je wekker een uur vroeger zetten dan normaal, zodat je voldoende tijd hebt om de andere stappen door te nemen. Mijn lichaam blokkeert al bij het horen van de wekker om 6.30u, ik zie dus weinig mirakel gebeuren om 5.30u. 

Maar dus, je bent je bed uitgekropen op dat vreselijke, veel te vroege uur. Dan is het de bedoeling dat je je tanden poetst, wat ik al bizar vind als tip want ik dacht dat alle mensen dat gewoon elke dag deden. Liefst drink je ook nog een glas water met citroen of één of andere helende thee. En dan kan je eindelijk aan je ochtendroutines beginnen. Ze zouden ervoor zorgen dat je even blij opstaat als op de ochtend van je verjaardag (wat met ouder worden ook niet per se met een vreugdedans wordt onthaald).

Kort van stof

In het boek gebruiken ze de term S.A.V.E.R.S.. Als je deze 6 rituelen elke ochtend doet, gaat er een nieuwe wereld voor je open.

Stilte! Dat is iets waar ik echt naar snak in de ochtend. Van mij moet je niet al te veel woorden verwachten, dus ik verwacht van mijn mede-huisgenoten ook liefst zo weinig mogelijk geluid. En al zeker geen onmogelijke vragen waar ik zelfs fris en wakker het antwoord niet op weet.

Affirmaties. Ook wel bekend als bemoedigende woorden tegen jezelf zeggen voor een positieve houding. Zoals daar zijn: 'Jij houdt van jezelf', 'Jij bent een winnaar', 'Jij bent leuk en interessant', 'Jij bent waardevol' en zo kan ik nog wel even doorgaan. Met de beste wil van de wereld, ik weet wel dat ik dat allemaal ben, maar niet 's morgens als ik ongeschminkt in de spiegel kijk en merk dat er weer geen brood in huis is.

Visualiseren. Hiervoor moet je je ogen sluiten (problematisch om niet weer in slaap te vallen) en je inbeelden dat je al bereikt hebt wat je wilt bereiken. Dit geeft je een blij gevoel, hoe cool is dat. Ik stel me dan vooral voor dat ik blij ben dat er avondeten op tafel staat, de kinderen gewassen zijn en hun huiswerk hebben gedaan. En dit allemaal zonder problemen en gezaag op elkaar. Ik moet jullie niet vertellen dat dat visualiseren mij niet echt blij zal maken als ik na dat gemantra weer mijn ogen opendoe en merk dat het nog maar f*cking 6u is.

Maar hop, we gaan naar de volgende stap. De E van exercise. Ik had jammer genoeg geen woordenboek nodig om te weten dat dat bewegen wil zeggen. Als 'in mijn kleren springen', 'turnzakken opsporen' of 'propere kleren voor de kinderen zoeken' telt als bewegen... check!

Na al die inspanning, mag je weer even gaan zitten voor de R van reading, lezen dus. Hoe graag ik ook lees, ik kan me niet voorstellen dat ik me 's morgens rustig in de zetel zou kunnen ploffen om een paar bladzijdes in de laatste nieuwe bestseller te lezen. Ook voor de laatste stap (scribing) zie ik mezelf niet in staat op een doordeweekse dag. Ik krijg nog net een kattebelletje voor de poetsvrouw gekribbeld voor ik de deur uit vlieg!

Hoe later op de avond, hoe schoner het volk

Dit maar gewoon om te zeggen dat ik een avondmens ben, heel veel respect heb voor die Miracle Morning mensen, en oprecht blij ben voor zij die dat allemaal klaargespeeld krijgen in de vroege uurtjes. Ik hou van de stilte in huis als de kinderen eindelijk in bed liggen, ik geniet dan wel van een tas thee of wijn. Ik lees zelfs nog een aantal pagina's voor ik ga slapen. Mijn mantra's om positief te denken, heb ik al massaal veel keer overdag gezegd (niet altijd met succes). En ik word helemaal blij als ik mijn 10000 stappen heb gehaald of zelfs tot in de sportclub ben geraakt. Ik hou het voorlopig dus bij mijn schitterende soirées!