Op 15 maart organiseert Bednet de ‘Nationale Pyjamadag’. Dan kan je je zoon of dochter die dag gewoon in pyjama of onesie naar school sturen (mits overleg met de school - òf op eigen risico). Maar waarom doen we dat eigenlijk? Welke geweldige impact heeft die dag op kinderen die Bednet gebruiken, of gebruikt hebben? Slashparent Wendy vertelt. 

In 2018 liepen kinderen uit 3367(!) klassen van alle Vlaamse scholen rond in onesies, nachtjaponnen en pantoffels. Dat geeft ongetwijfeld een grappig zicht. Maar de impact van Pyjamadag mag je veel ruimer zien.

Zo zegt ook slashparent Wendy (34). Samen met Kristof (31) zijn ze de ouders van Joke (8), Jasper (6) en Frauke (3) Hun oudste dochter Joke moest een tijdje geleden maanden in het ziekenhuis verblijven na een operatie. "Dat is best wel wat voor een kind. Toen was ze nog maar 7", vertelt Wendy. "Bednet maakt op zo'n moment keihard het verschil".

Zoveel vragen, maar ook zo'n doorzetter

Joke is dan wel geboren met een motorische handicap, maar ze gaat naar een gewone school. Door een hersenletsel dat ze al had van bij de geboorte kan ze 3 ledematen niet zo goed gebruiken. Daarom heeft Joke voor verre afstanden een rolstoel nodig, en anders loopt ze met een traprekje. pyjamadag Vorig jaar ging Joke onder het mes om de stand van haar beentjes te corrigeren. En dat betekende 3 maanden voltijdse revalidatie in het ziekenhuis. Dag en nacht. In het weekend mocht ze wel even op adem komen en naar huis.

De oorzaak van het hersenletsel is nog steeds niet gevonden. "Dat is frustrerend", zegt Wendy. "Ik zou het haar graag willen kunnen uitleggen. Ze heeft zoveel vragen. Joke zit ook in een gewone school. Dat maakt het lastig natuurlijk om de confrontatie aan te gaan met haar klasgenootjes. Het zou fijn zijn als ze dan een uitleg kan geven aan anderen over wat ze precies heeft."

Onderschat de impact niet

Tijdens die drie maanden revalidatie combineerde Joke de ziekenhuisschool met Bednet. Wendy: "Onderschat de impact niet van Bednet. Dat is zo waardevol op zo'n moment. Tijdens je kindertijd is school je leven. Je bent daar vaak, je vrienden zitten daar, je wereld speelt zich daar af.

Als je drie maanden uit bent, dat is verschrikkelijk lang. Bednet zorgt er dan voor dat een kind een deel kan blijven uitmaken van die wereld die het kent. Joke kon blijven deelnemen aan kleine groepswerkjes in de klas. Ze werd getrakteerd bij een verjaardag. Ze was écht aanwezig in de klasgroep. Dat heeft haar de kracht gegeven om te blijven doorzetten in het ziekenhuis." pyjamadag Als Joke zou zien dat de school meedoet aan Pyjamadag, dat zou geweldig zijn. Dan weet ik zeker dat ze denkt: ik ben niet anders. En dat er nog andere kinderen zijn die zo'n thuisles-systeem nodig hebben. Het zou enorm veel voor haar betekenen. Echt waar.

Alle info over Pyjamadag vind je op: https://www.bednet.be/pyjamadag