Als ouder ben je er nooit echt op voorbereid, maar soms komt die ene dag er sneller dan verwacht: jouw kind heeft liefdesverdriet. Het liefst van al ploffen we naast hen neer in de zetel en eten we samen een grote bak ijs. Maar nog vaker komen we aanzetten met clichés als 'Er zijn nog genoeg vissen in de zee', 'Je bent nog zo jong, het is beter zo'. Maar hoe reageer je nu eigenlijk het beste? En wat kan je doen als ouder om te helpen? Kinderpsychologe en opvoedcoach Lieselot van A lot of Mom geeft raad! 

Op een dag kom je thuis en vind je een hoopje verdriet terug in je zetel, of er komt er eentje thuis van school om zo vlug mogelijk naar de kamer te verdwijnen en er niet meer uit te komen. Ieder kind gaat op zijn of haar eigen manier om met het eerste liefdesverdriet, maar als ouder ben je er vaak niet op voorbereid. Je weet niet wat te doen en je eigen hart breekt ook bij het zien van het grote verdriet. Voor je het weet begin je te strooien met allerhande clichés waarvan je ooit beweerde ze nooit - maar dan ook nooit - te gebruiken. Gelukkig snelt kinderpsychologe Lieselot te hulp met wat raad. 

Lieselot is zelf mama van 3 en psychologe en seksuologe van opleiding, daarnaast coacht ze ouders bij de opvoeding van hun koters. Op haar website en instagrampagina vind je allerhande opvoedtips over verschillende onderwerpen. Vandaag bereidt ze jullie voor op het eerste liefdesverdriet van jullie kinders. "Je komt als ouder plots terecht in een andere rol, en dat kan soms een lastige situatie opleveren."

Hey Lieselot, eerst en vooral: vanaf wanneer kan een kind eigenlijk verliefd worden? 

"Een kind kan al op erg jonge leeftijd verliefdheid ervaren, al zal het dan vaker gaan om een vriendje waaraan ze zeer gehecht zijn, de ouders of de juf of meester die ze heel speciaal vinden. Vanaf de leeftijd van 8 jaar worden kinderen vaker verliefd op leeftijdsgenootjes en is er soms sprake van 'verkering'. Ook jonge kinderen kunnen dus zeker al vlinders voelen in de buik, en het is als ouder dan ook belangrijk om dit bespreekbaar te maken als het nodig is en respect te tonen voor deze gevoelens." 

Bij deze verliefde gevoelens hoort vaak jammer genoeg ook het eerste liefdesverdriet. Wat kan ik als ouder doen om mijn kind hierbij te helpen? 

"Eerst en vooral is het belangrijk om deze emoties serieus te nemen. Vaak wordt er wat lacherig gedaan over tienerliefde en wordt ook het bijhorende liefdesverdriet niet serieus genomen. Toch is het zeer belangrijk om de emoties van het kind te erkennen. Luister naar hoe ze zich voelen en neem dit serieus. Je hoeft geen goedbedoeld advies te geven, gewoon luisteren en vragen stellen is goed genoeg. Het is normaal dat je soms niet weet hoe je moet reageren, probeer vooral te 'troosten' met reacties zoals 'Ik begrijp dat je je nu heel verdrietig voelt, dat mag'.

Daarna kan je gaan kijken waar je kind nood aan heeft. Sommige tieners willen duizendmaal hetzelfde verhaal vertellen en anderen hebben net eigen ruimte nodig om dit te kunnen verwerken. Respecteer dat ook. Begrijp dat je kind misschien liever met anderen gaat praten, of heftiger zal reageren in deze periode. Maar benadruk zeker ook dat, als ze dat willen en er nood aan hebben, je er altijd bent om te luisteren."

Mijn kind kwam thuis met een gebroken hart, maar ik was hier helemaal niet op voorbereid en wist niet wat te zeggen. Ben ik nu een slechte ouder? 

"Het is heel normaal dat je als ouder overweldigd bent door het eerste liefdesverdriet van je kinders. Je komt in een nieuwe ouderrol terecht en dat kan soms gekke gevoelens geven. Wees dan ook mild voor jezelf en praat ook zelf met je partner of een goede vriend(in) over jouw gevoelens. Je kan ook best aan je kind toegeven dat je zelf wat overdonderd bent door de situatie en niet weet wat te zeggen, maar dat je zeker wel wilt luisteren. Wees eerlijk over het feit dat een gebroken hart veel pijn doet, en vertel hen dat ze tijd mogen nemen om ermee om te gaan. Maar vooral dat jij er steeds zal zijn voor hen als ze je nodig hebben.

Liefdesverdriet is een leerkans voor onze kinderen om te leren omgaan met emoties, maar ook een belangrijk punt voor ouders. Als je als ouder op dit moment het verdriet zal minimaliseren of niet beschikbaar bent, zullen je kinderen later ook moeilijk de weg vinden naar jou in andere moeilijke situaties. Het is ook een mooie kans om open te praten over gevoelens, en samen op zoek te gaan naar manieren om met verdriet om te gaan."

Help, mijn kind wil zijn/haar kamer niet meer uit. Hoe kan ik hem/haar stimuleren om niet bij de pakken te blijven zitten? 

"Sommige tieners zullen zich afsluiten en hebben ruimte nodig om dit verdriet te verwerken. Geef hen ook die ruimte. Als deze situatie te lang aansleept kan je zelf ook stappen ondernemen. Stel voor om samen iets te gaan doen of motiveer je kind om leeftijdsgenoten op te zoeken. Indien je je echt zorgen maakt, kan je voorstellen om professionele hulp te zoeken. Soms praten jongeren liever en makkelijker met iemand buiten de omgeving. Belangrijk is hierbij wel dat je niets gaat forceren indien je kind dit niet ziet zitten."

Moet ik nu de hele familie inlichten, of laat ik hen dat beter zelf doen?

"Licht niemand in zonder dit eerst met je kind te bespreken. Vraag wat zij zelf willen. Welke personen zij vinden dat dit moeten weten, en aan welke personen ze liever niets vertellen. Sommige jongeren zullen het makkelijker vinden als de ouder de rest van de familie inlicht, maar andere doen dit liever zelf. Bespreek dus eerst wat je tiener graag heeft."

Mag ik mijn kind verwennen nu het verdriet heeft? 

"Er is zeker niets mis met wat kleine verwennerijen. Kook samen iets lekkers als je kind daar zin in heeft, bedenk een leuke activiteit om te doen samen met een vriendje of vriendinnetje en spendeer wat meer tijd samen. Materiële verwennerijen zou ik minder snel aanraden,  zoek eerder activiteiten of momenten die steun en afleiding kunnen bieden."